Descoperire importantă a oamenilor de știință. În ce au reușit aceștia să transforme anumite celule canceroase

Descoperire importantă a oamenilor de știință. În ce au reușit aceștia să transforme anumite celule canceroase
Publicat: 18/03/2015, 14:00
Actualizat: 14/02/2016, 03:13

În încercările lor de a găsi metode de a preveni moartea celulelor canceroase în timpul experimentelor de laborator, oamenii de știință de la Universitatea Stanford au descoperit că este posibil să forțeze celule canceroase care provoacă leucemie să se maturizeze și să se transforme într-un tip de celule ale sistemului imunitar care pot ajuta organismul să lupte împotriva cancerului. Studiul a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Leucemia limfoblastică acută este o formă de cancer cu dezvoltare rapidă și foarte agresivă care afectează celulele imature ce ar trebui să se transforme în globule albe (limfocite). Există mai multe tipuri de leucemie limfoblastică acută, clasificate în funcție de tipul de limfocite care sunt afectate de cancer (celule B sau celule T) și de stadiul de maturizare al acestora.

Pentru această cercetare, savanții au studiat cel mai des întâlnit tip, leucemia limfoblastică acută de tip B. După cum arată și numele, acest tip de cancer apare în urma blocării într-un stadiu incipient de maturizare a unor globule albe de tip B. Aceste celule imature sunt incapabile să se transforme pe deplin în globule albe de tip B normale, în parte din cauza pierderii unor molecule celulare care funcționează ca factori de transcripție, care sunt esențiali în procesul de dezvoltare a celulei. Factorii de transcripție sunt proteine care aderă la fragmente de ADN și apoi activează sau dezactivează gene din acea porțiune de ADN.

Leucemia limfoblastică acută de tip B este un tip de cancer foarte agresiv, cu o rată scăzută de vindecare și supraviețuire, astfel că specialiștii de la Universitatea Stanford doreau să afle mai multe detalii despre această maladie, în speranța descoperirii unor moduri de a o combate, dar aveau probleme în a menține vii, în laborator, celulele prelevate de la pacienți. „Am încercat tot ce știam pentru a le menține în viață”, a declarat Ravi Majeti, cercetător șef, potrivit unui comunicat de presă.

După ce au expus celulele unui anumit factor de transcripție, savanții au observat că aceste celule au început să își schimbe forma și mărimea, dobândind morfologia specifică unui tip de globule albe responsabile cu „devorarea” celulelor bolnave și a agenților patogeni precum bacteriile, cunoscute sub numele de macrofage.

Cercetătorii au început apoi să analizeze aceste celule în laborator și au descoperit că acestea exprimau gene similare celor ale macrofagelor normale și erau capabile să execute funcții variate caracteristice acestui tip de globule albe, precum devorarea bacteriilor. Mai mult, atunci când savanții au introdus aceste celule reprogramate în organismul unor șoareci fără sistem imunitar, celulele modificate nu au dus la apariția cancerului.

Oamenii de știință au motive să creadă că aceste celule modificate nu numai că vor fi neutralizate prin prisma fostei lor identități de celule canceroase, ci și că vor putea ajuta organismul să declanșeze un răspuns imunitar împotriva altor celule canceroase. Acest lucru ar fi posibil pentru că macrofagele adună informații referitor la celulele anormale sau agenți patogeni și pot aduna alte celule ale sistemului imunitar pentru a declanșa un atac împotriva factorilor patogeni.

Următorul pas al proiectului de cercetare implică căutarea unei metode prin care celulele canceroase ale leucemiei limfoblastice acute de tip B să fie supuse acestei conversii într-un mod viabil din punct de vedere clinic, lucru care a fost deja realizat de alți cercetători pentru un alt tip de cancer.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
S-a dat interdicție totală în România din data de 3 Mai. Decizia este finală şi...
Mașina preferată a românilor dispare. Nu se va mai găsi deloc în Europa
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU