Diabetul de tip 2 se vindecă chirurgical, în Turcia. Ensar Duman: Peste 6.000 de persoane diagnosticate au fost operate în Istanbul, în ultimii 10 ani

Publicat: 19/02/2020, 19:00
Actualizat: 06/04/2021, 14:52

Diabetul de Tip 2 a atins nivelul de epidemie la nivel mondial, susțin specialiștii. Datele arată că aproximativ 425 de milioane de persoane, aproape jumătate de miliard de oameni, suferă de această boală. Vești bune vin însă din Turcia, unde „peste 6.000 de persoane diagnosticate cu diabet de tip 2 au fost operate în ultimii 10 ani”, afirmă consilierul medical Ensar Duman.

Diabetul de tip 2 face ravagii și în România. Statisticile arată că 12,4% din populația României, aproximativ 1,7 milioane de români, suferă de diabet de tip 2. Și mai îngrijorător este scăderea vârstei persoanelor diagnosticate și creșterea numărului celor aflați în faza de prediabet.

În ultimile două decenii, specialiștii în Chirurgie Metabolică au descoperit o metodă de vindecare chirurgicală a diabetului de tip 2. Intervenția poartă numele de Transpoziție/ Interpoziție ileală, iar numărul pacienților care optează pentru ea este într-o continuă creștere. Printre ei se află și români, care au ales Turcia pentru calitatea serviciilor și tehnologiei medicale și ajutați de reprezentațele pe care aceste spitale le au în România. Consilierul medical Ensar Duman ne vorbește despre această operație de diabet din Turcia.

Diabetul zaharat de tip 2 operat cu succes în Turcia

Pentru cei care suferă de diabet zaharat de tip 2 și sunt la curent cu medicația și metodele actuale de tratament, operația aceasta nu este o noutate. Ea aparține Chirurgiei Metabolice, a fost denumită intervenție de Interpoziție/Transpoziție Ileală, dar forma de referință mai scurtă, folosită în mod curent este de operație de diabet de tip 2. Primele sale recomandări au apărut în 2007, iar în 2016, în baza cazurilor rezolvate, specialiștii au propus oficial tratamentul chirurgical al diabetului de tip 2 prin metoda Interpoziție/Transpoziție Ileală. „Operația se realizează laparoscopic. Se intervine pe intestinul subțire, pe segmentul ileon și doar în situații rare este implicată și o mică porțiune a stomacului. În urma operației este reglat metabolismul și sunt eliminate definitiv mecanismele care produc rezistența la insulină a organismului. Analizele ulterioare vor indica remisia bolii, valorile vor fi normale și nu vor mai aminti de diabetul de tip 2”, explică Ensar Duman.

Viața cu diabet de tip 2 – regim alimentar, complicații, tratament medicamentos sau injectabil

Pentru un pacient diabetic al cărui stil de viață și alimentație au fost schimbate radical de la depistarea bolii, metoda de tratare chirurgicală este în sfârșit o veste bună.

„Pentru o persoană care trăiește măsurându-și valorile glicemei de două ori pe zi sau mai des, care ține regim și urmează un tratament medicamentos sau injectabil, viața este complicată. Statistic vorbind, unul din 11 adulți suferă de diabet zaharat de tip 2. Diabetul aduce cu sine complicații multiple, face ravagii în organism și scade drastic calitatea vieții. În tot acest timp, gândiți-vă că peste 6.000 de persoane diagnosticate cu diabet de tip 2, din Turcia, Europa, Asia și SUA au fost operate în Turcia. Săptămânal, doi pacienți proveniți din România ajung prin intermediul clinicii Ensar Duman, în marile spitale de Chirurgie Metabolică din Turcia și sunt supuși intervenției de diabet de tip 2.

Tratamentul chirurgical al diabetului de tip 2 prin metoda Interpoziție/Transpoziție Ileală este un proces ireversibil. Boala nu revine, iar valorile glicemiei pacienților operați indică acest lucru! Sub îndrumarea medicului, persoana operată va renunța treptat la medicație și la tratamentul injectabil cu insulină”, spune Ensar Duman.

Sunt necesare 2 zile de internare pre-intervenție

Prin reprezentanțele sale din România, spitalele din Turcia ușurează procesul pregătirii pre-operatorii a pacienților proveniți din alte țări.

„În general, operația presupune o deplasare de nouă zile în Turcia. Totul începe la București, unde este alcătuit dosarul medical al pacientului pentru a fi trimis spre analiză, în Turcia. Ulterior, are loc plecarea pacientului în Turcia. Sunt necesare 2 zile de internare pre-intervenție, timp în care se vor efectua analize complexe, extinse. În ziua 3 are loc intervenția, iar apoi urmează alte 4 zile post-operator. În general, pacienții care au apelat la serviciile mele de consiliere au fost internați 7 zile. După revenirea acasă, valorile glicemiei vor continua să fie monitorizate de către pacient pentru o perioadă de o lună și jumătate de la operație. Chiar dacă pacientul revine în țară, legătura cu medicul va continua să fie strânsă. Primul control va avea loc la 1 lună, apoi la 3, 6, 9, 12 și 24 de luni de la operația de diabet de tip 2”, declară Ensar Duman.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Noua regulă de pe 31 MARTIE. Este absolut OBLIGATORIU pentru milioane de români care călătoresc
Vine vara! Vreme de plajă în multe zone ale țării
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația