Vara a sosit și tot mai multe femei vor să slăbească pentru a căpăta silueta ideală (de la caz la altul) în sezonul estival. Într-o societate în care influencerii de pe platformele sociale dictează trendurile în modă, cosmetică și dietă, mulți ajung să-și pericliteze sănătatea. Să urmezi o dietă doar de dragul unui selfie perfect de la plajă nu este o soluție pentru o viață mai sănătoasă.
Printre acestea este dieta cu pepene verde pe care tot mai multe femei o urmează pentru slăbire rapidă. Potrivit unor influenceri, consumul excesiv de pepene verde timp de câteva zile ar putea „curăța” organismul și ar putea cauza pierderea rapidă în greutate. Să fie corect așa?
Un studiu publicat pe site-ul WomensHealth îți va arăta dacă pepenele verde consumat în exces poate să-ți asigure o siluetă de invidiat, dar și o funcționare optimă a organismului.
Pepenele verde, cunoscut ca „Citrullus lanatus”, este o plantă târâtoare din familia Cucurbitaceae din care crește un fruct mare cu coajă și miez roșu comestibil și cu gust dulce. Sunt peste 1.000 de varietăți de pepene verde, dar în mare, acest fruct poate fi cultivat doar în regiuni cu climat tropical și temperat.
Cărțile de istorie ne indică că pepenele verde a fost cultivat din anul 3500 î.Hr., în Vechiul Regat Egiptean, dar semințe vechi de 6.000 de ani au fost găsite în deșertul Libiei, precum și în Nigeria de azi. Evoluționiștii cred că pepenele verde, înrudit cu pepenii Kordofan din Sudan, descinde dintr-un strămoș comun din familia Cucurbitaceelor care a existat în Paleocen, acum 56 milioane de ani.
Pepenii au devenit gustarea preferată a Mării Mediterane când romanii au început să-i cultive la scară largă. Din secolele 7-10 d.Hr., pepenii verzi au ajuns în India și în China. Dar pepenele verde, până la 1700 d.Hr., nu era la fel de mare ca azi și nici dulce. Era, de fapt, mai mic, amar la gust, iar coaja era mult mai dură, de un galben deschis. Cu timpul a căpătat gustul duce și coaja a căpătat culoarea verde și durabilitate mai scăzută prin selecția artificială. Pepenii verzi au ajuns în Lumea Nouă încă din 1576, fiind aduși de spanioli. În anii Războiului Civil, pepenii erau în mare crescuți doar de afro-americanii eliberați de pe plantații, devenind un simbol al abolirii sclaviei.
Dacă vezi pe TikTok un influencer care se filmează pe plajă unde se laudă că a făcut „pătrățele și bicepși” de la consumat pepene verde timp de trei zile și îți spune că trebuie să renunți la consumarea altor alimente, nu-l asculta. Într-un alt caz, influencera care se fotografiază mâncând pepene și își expune formele senzuale într-un set de bikini, spune că a slăbit 5,5 kg după ce a mâncat numai pepene verde.
Sigur ea nu a căpătat silueta de invidiat nu doar de la dieta alimentară, ci și de la multe ore de alergat pe bandă și efectuat gimnastică în sala de fitness, iar în cazul bărbatului, pentru a avea un abdomen cu pătrățele și bicepși impunători, necesită sute de ore de gimnastică. În unele cazuri, mulți influenceri mint pentru a deveni faimoși, folosind efecte de tip Photoshop și chiar instrumente cu inteligență artificială în această epocă în care dezinformările devin virale.
Doi utilizatori de pe TikTok care au urmat această dietă controversată au fost sinceri urmăritorii: primul a consumat șase sticle pe zi, timp de o săptămână, un amestec din pepene verde cu lămâie și mentă, al doilea a consumat doar suc de pepene verde timp de 3 zile și a slăbit 5,5 kg. Efectele au fost devastatoare! Au menționat că dieta le-a provocat crampe la picioare din cauza lipsei de nutrienți.
Deși pepenele verde este o fructă bogată în nutrienți, vitaminele A, C, B6 și licopen (antioxidant benefic pentru imunitate și sănătatea cardiovasculară), medicii avertizează: consumul în exces de pepene verde poate să fie periculos pentru sănătate, provocând balonare, flatulență, diaree și alte probleme digestive. Pepenele verde, consumat în exces și în mod haotic, poate provoca alte efecte nedorite, precum amețeli, crampe musculare și un aport caloric insuficient.
Chiar dacă duce la o scădere rapidă în greutate, prin eliminarea apei din organism, grăsimea reală nu este arsă. Pepenele verde nu aduce necesarul de proteine, grăsimi sănătoase și nutrienții esențiali pentru o funcționare optimă a organismului.
Dacă alegi să refuzi să consumi carne, brânzeturi și legume, consumând exclusiv doar pepene verde, organismul tău va mai târziu semnale și oricât de rapid ai slăbit, te vei îngrășa cu mult mai multe kilograme (decât aveai înainte) când te vei întoarce de la plajă cu un apetit zdravăn după burgeri, pizza și friptură la grătar.
Medicii nutriționiști consideră că pepenele verde nu trebuie să fie felul principal la o masă, ci doar o gustare sau desert, ca orice altă fructă. Oamenii sunt atrași de efectul detoxifiant al dietei cu pepene verde, însă ideea că aceasta curăță sistemul, ca să spunem așa, nu este neapărat corectă.
„Ideea este de a elimina toxinele și de a începe pierderea în greutate fără a simți prea multă foame, [dar] nu trebuie să consumi un anumit tip de aliment pentru a detoxifia organismul. Corpul tău este conceput să elimine toxinele singur – asta fac rinichii și ficatul tău pentru tine în fiecare zi în mod natural. Reducerea drastică a aportului caloric poate provoca amețeli, senzație de leșin și greață”, subliniază Samantha Cassetty, un medic nutriționist și autor al cărții „Sugar Shock” (2020).
Sursa Foto: Shutterstock