Din toamnă, ora de educație sanitară ar putea deveni obligatorie

Din toamnă, ora de educație sanitară ar putea deveni obligatorie
Publicat: 26/05/2015, 09:12

„A fost o discuție și în Parlament, dar am avut câteva discuții cu domnul ministru Cîmpeanu (ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, n.r.). Eu mă gândisem cel puțin ca un model al orelor de dirigenție, cum era în perioada în care eu eram elev și era o programă. Cred că exact pe același model pot să fie aceste ore de educație sanitară, de la clasa întâi până la ultima clasă de liceu. Așa le gândim noi la Ministerul Sănătății, cu noțiuni generale, dar, în funcție de categoria de vârstă, sunt noțiuni care vor fi predate de către medicul școlar sau de către serviciile de ambulanță și diverși specialiști, cu care putem contribui pentru a asigura necesarul educațional al acestor ore. Cred că de anul școlar viitor ar putea intra în aplicare. Eu aș vrea să fie oră distinctă, nu de dirigenție. O oră pe săptămână, asta este propunerea. Trebuie să se țină cont de programa școlară și de posibilitatea de a asigura spațiul necesar. Noi putem veni cu partea de medici, de asistenți care pot asigura trainingul și pregătirea elevilor, și cred că nu ar încurca absolut deloc programa școlară”, a declarat ministrul Sănătății, prezent la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, cu ocazia lansării site-ului „suntprimulajutorjunior.ro”, din cadrul proiectului pilot de educație medicală și prim ajutor pentru copii „Sunt primul ajutor”.

Ministrul Nicolae Bănicioiu a mai spus că nu ar vrea ca educația sanitară să fie disciplină opțională.

„Sunt foarte multe lucruri interesante de predat elevului. Nu aș vrea să fie opționale. Lecții interactive, plăcute. Cred că esențial pentru fiecare dintre noi este să avem aceste noțiuni dobândite din perioada de educație. Este vorba de cursuri de creare de abilități și chiar de obiceiuri alimentare, acea alimentație sănătoasă pe care noi o tot clamăm și nu avem nici timpul necesar să învățăm copilul. Dacă aceste lucruri sunt predate de timpuriu, se creează și obiceiuri sănătoase adultului tânăr. Plus că mai este și un alt aspect, apoi, copiii, mai au și potențialul ridicat de a învăța pe alții. Noi propunem să fie ori obligatorie, săptămânal, dacă nu este posibil săptămânal, nici la două săptămâni nu este foarte puțin. La început, vor învăța despre spălatul pe mâini, pe dinți apoi venim cu noțiuni de prim ajutor, de alimentație sănătoasă, completăm apoi regulile de igienă, consultul medical, ce înseamnă consultul medical. Cunoașterea sistemului sanitar, să știi unde te duci, când te duci, cum te duci, drepturile și obligațiile pe care le au ca pacient”, a adăugat Nicolae Bănicioiu.

Luni a fost lansat, la București, site-ul de educație medicală și prim ajutor pentru copii „suntprimulajutorjunior.ro” și anunțat proiectul pilot de educație medicală și prim ajutor pentru copii „Sunt primul ajutor!, în judetele Cluj și Sibiu și reluarea acestuia în București, pentru anul școlar 2015-2016.

Site-ul „suntprimulajutorjunior.ro”, în limbile romană, engleză, franceză și maghiară, a apărut ca o necesitate pentru cei dornici să se implice activ în caz de nevoie a comunității, prietenilor, colegilor sau membrilor familiei, până la venirea personalului de specialitate. Deși se adresează în mod special elevilor, vârsta celui ce poate salva o viață, în astfel de cazuri nu contează.

Site-ul conține „Ghidul de educație medicală și prim ajutor – „Sunt primul ajutor! SPA Junior!”, în patru limbi, pe capitole, o secțiune dedicată proiectului pilot de educație medicală și prim ajutor pentru copii, fotografii realizate în cadrul acestuia și aparițiile proiectului în media, dar și testimoniale ale participanților la evenimentele precedente, a spus autoarea ghidului, Mihaela Arion.

Proiectul pilot „Sunt primul ajutor!” a apărut ca o necesitate în ceea ce privește educația sanitară a copiilor încă din ciclul primar de învătământ. Ca urmare a apariției, în urmă cu doi ani, a ghidului „Sunt primul ajutor! SPA Junior”, autoritățile din învățământ și din domeniul medical au propus un proiect prin care noțiunile de educație medicală și de prim ajutor din ghid să fie predate în școlile din București.

Proiectul pilot din școli „Sunt primul ajutor!” presupune mai mult decât o predare a unui curs și se face cu ajutorul echipajelor de voluntari experimentați și specialiștilor Serviciului de Ambulanță București Ilfov (SABI), Societății de Salvare București, Inspectoratului Școlar București și ai reprezentanților Serviciului de Telecomunicații Speciale și cu sprijinul Serviciilor de Ambulanță Județene și Inspectoratelor Școlare Județene Cluj și Sibiu.

Elevii implicați în program învață să aplice și să execute corect manevre de salvare a vieții, dar și noțiuni de igienă și de prevenire a afecțiunilor transmisibile. Prezentarea noțiunilor privind modul de organizare, funcționare și utilizare a Sistemului Național Unic pentru Apel de Urgență 112 către grupurile de elevi din școlile desemnate să participe în cadrul acestui proiect este un alt obiectiv al proiectului. Acestuia se adaugă însușirea noțiunilor de prevenire a accidentelor casnice, școlare, rutiere, conștientizarea obiceiurilor cu mare risc (droguri, alcool, tutun), rolul alimentației sănătoase, conștientizarea importanței donării voluntare de sânge și prevenirea riscurilor situațiilor de urgență în școli și în afara lor.

„La baza realizării proiectului pilot din școli «Sunt primul ajutor!» a stat Ghidul de educație medicală și prim ajutor «Sunt primul ajutor – SPA Junior!», autor Mihaela Arion. Am trăit acest ghid de la realizarea primelor pagini. Am văzut acest ghid pas cu pas. Acum avem un ghid de prim ajutor important pentru copii și profesori. Dar nu era suficient, așa că azi extindem ceea ce am început și ne dorim să avem cât mai mulți copii care să cunoască tehnici de prim ajutor. Trebuie să știm că, dacă începem devreme să ne educăm copiii, să le acordăm atenția cuvenită, vom avea niște adulți sănătoși. Începând educația sanitară de timpuriu, îi ajutăm pe copii să devină adulți sănătoși, să învețe noțiunile de igienă, cum să se ferească de boli transmisibile. Instruim copiii cu ocazia zilelor Salvării, în Săptămâna altfel, dar acum este altceva”, a spus managerul SABI, dr. Alis Grasu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Reghecampf și greșeala vieții. Prodanca îl vrea în pușcărie
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”