Prima pagină » Sănătate » Efectul alimentelor procesate asupra organismului

Efectul alimentelor procesate asupra organismului

Efectul alimentelor procesate asupra organismului
Faptul că mâncarea săracă în nutrienți și bogată în ingrediente precum zahărul și sarea face rău organismului nu e un lucru nou. Totuși, cercetări recente făcute pe animale arată că acest tip de mâncare poate afecta chiar și funcționarea rinichilor într-un mod similar diabetului de tip 2.

Studiul, publicat în Experimental Physiology, citat de Time, a fost făcut pe șoareci care au fost supuși unei diete cu tablete de ciocolată, nalbe, biscuiți și brânză timp de opt săptămâni. O altă categorie de șoareci a fost hrănită timp de opt săptămâni cu alimente cu un conținut de grăsimi de până la 60%. 

Cercetătorii au analizat nivelul de zaharuri din sângele cobailor și modul în care sângele era transmis în rinichii șoarecilor. Astfel, specialiștii au fost capabili să vadă ce transformări au suferit rinichii animalelor hrănite cu dulciuri sau grăsimi, comparativ cu rinichii celor care sufereau de diabet. 

În cazul tuturor celor trei grupuri de analiză s-au constatat efecte negative similare și o creștere semnificativă în ceea ce privește nivelul de zaharuri din sânge, după cum a declarat și autorul studiului, Havovi Chichger de la Universitatea Anglia Ruskin din Marea Britanie. 

Totuși, faptul că aceste teste nu au putut fi făcute pe oameni îi determină pe cercetători să afirme că nu pot extrapola aceste rezultate și în cazul ființelor umane. „Studiile pe animale sunt menite să ne dea indicii cu privire la efectele pe care alimentele le pot avea asupra oamenilor, însă nu ne oferă niște răspunsuri clare”, a explicat medicul David Katz. 

Acesta nu este primul studiu care relevă efectele negative pe care mâncărurile nesănătoase le au asupra organismului uman. În aprilie 2015, un studiu restrâns a arătat că după doar cinci zile în care o persoană a consumat mâncare procesată, metabolismul s-a modificat. De asemenea, o dietă bogată în mâncare procesată poate expune oamenii la chimicale pe care nici nu au habar că le mănâncă. 

Puse la un loc, toate aceste studii ajung la concluzia trasată de medicul Katz: „Mâncarea nesănătoasă nu ar trebui considerată o clasă alimentară”.

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Ce companii de stat au oferit prime de sărbători în 2025 și cât de mari au fost acestea. Care sunt campionii generozității
Digi24
Casetă metalică cu documente, descoperită sub talpa Cavalerului de pe acoperişul Castelului Corvinilor. Ce ascundea aceasta
Cancan.ro
ULTIMUL mesaj al lui Ion Drăgan. Ce a postat artistul, cu câteva ore înainte să moară
Prosport.ro
FOTO. Mădălina Ghenea le-a tăiat răsuflarea tuturor când a apărut așa la filmări
Adevarul
Mesajele subtile ale ambasadelor străine pentru România: amenințări din Rusia, prietenie din SUA, solidaritate din Franța
Mediafax
Visul unei femei, distrus de judecători: Nu poate avea copilul soțului decedat
Click
Horoscop săptămâna 26 decembrie - 1 ianuarie. Succes total la final de an pentru Scorpioni, schimbare majoră pentru Vărsători
Digi24
Scenariul care îl sperie pe J.D. Vance: armele nucleare ale Franței și Marii Britanii, controlate de politicieni islamiști „în 15 ani”
Cancan.ro
Ce mâncau Nicolae și Elena Ceaușescu în prima zi de Crăciun. Meniul strict era făcut cu o zi înainte
Ce se întâmplă doctore
Mihai Voropchievici avertizează: Această zodie este vizată de o forță malefică, pe final de 2025
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Prezentare video Renault Clio 6. Dacia Sandero va primi același motor de 1,8 litri ca și modelul francez
Descopera.ro
Misterul Triunghiului Bermudelor, posibil rezolvat! Ce au descoperit doi seismologi?
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – M-a pus dracu' să-mi iau păpușă gonflabilă inteligentă!
Descopera.ro
Femeile își dau seama mai repede atunci când cineva este bolnav, arată un studiu