Este dovedit: O gândire negativă poate declanșa cancerul. Ce soluție recomandă medicii

Redactor:
Gandul
Este dovedit: O gândire negativă poate declanșa cancerul. Ce soluție recomandă medicii
Toată lumea experimentează emoții negative din când în când, dar acestea au un efect mult mai puternic asupra sănătății decât ai fi crezut. De fiecare dată când te gândești la regrete, la resentimente sau rememorezi amintiri neplăcute, corpul tău suferă la fel de mult ca mintea ta. Din această cauză emoțiile negative menținute pe perioade mari pot declanșa diferite boli în organism.

Dar există totuși o soluție simplă: iertarea. Totuși, societatea, de obicei, vede iertarea drept un semn al slăbiciunii, fapt care îngreunează procesul iertării și mai mult.

Renunță la energia negativă: De ce este benefic

Potrivit Centrului de Știință The Greater Good (n. r. Binele Suprem), „psihologii definesc, în general, iertarea drept o decizie conștientă și deliberată de a renunța la resentimente sau răzbunare față de o persoană sau un grup care ți-a cauzat rău, indiferent dacă ei merită asta sau nu”.

Este important de știut că iertarea reprezintă un adevărat proces, nu un eveniment instantaneu. De aceea există o foarte mare diferență între iertarea decizională și iertarea emoțională.

Unii specialiști au definit astfel distincția dintre cele două: „Iertarea decizională este o intenție comportamentală de a rezista stării de neiertare și de a răspunde diferit față de declanșator. Iertarea emoțională este înlocuirea emoțiilor negative care împiedică iertarea cu alte emoții pozitive. Iertarea emoțională implică schimbări psihologice și are consecințe benefice asupra organismului”.

De asemenea, un studiu publicat în Journal of Behavioral Medicine (n. r. Jurnalul Medicinei Behavioriste) a relevat că o personalitate îndreptată spre iertare era strâns legată de o stare de sănătate, dar și psihologică, mult mai bună.

În alte studii, s-a constat că oamenii predispuși la iertare aveau simpotomele fizice îmbunătățite, consumau mai puține medicamente, dormeau mult mai bine și nu se simțeau fără vlagă.

În plus, iertarea are și caracteristici de protejare a inimii. Un studiu publicat în American Journal of Cardiology (n. r. Jurnalul American de Cardiologie)  a relevat că furia și alte emoții negative aveau efecte cardiotoxice, în timp ce iertarea avea efecte cardioprotective.

„Neiertarea” sau „ranchiuna” este clasificată în cărțile medicale drept o boală, potrivit doctorului Steven Standiford, șeful departamentului de chirurgie la Cancer Treatment Centers of America (n. r. Centrele Americane de Tratare a Cancerului).

Acesta susține că dacă refuzi să ierți persoanele care ți-au greșit, de fapt te îmbolnăvești singur. Doctorul Mihael Barry, autor al cărții The Forgiveness Project (n. r. Proiectul procesului de a ierta), estimează că 61% din pacienții care suferă de cancer au probleme cu iertarea.

„Ținându-te de aceste emoții negative, furia și ura, creează o stare de anxietate cronică”, a explicat acesta.

Iertarea poate fi la fel de simplă precum îndepărtarea amintirilor dureroase din minte și înlocuirea lor cu momentele în care persoana respectivă te-a făcut fericit/ă. Dar înainte de a face asta, trebuie să te ierți în primul rând pe tine pentru faptul că ai avut resentimente atât de mult timp, relatează Daily Health Post.

Nu te ține cu dinții de trecut și vei vedea că începi să te simți mai sănătos și cu sufletul și conștiința mai ușoare.

Foto: Pixabay

 

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Nu e banc! Cum face amor Adi Minune la 1.51 metri înălțime
FOTO. Cum a ajuns să arate la 46 de ani Adrian Ilie, celebrul fotbalist din...
FOTO. Larisa Iordache, imagini incendiare pe Instagram! Cum arată gimnasta, la 3 ani de la...
Secretul bine ascuns din vila Elenei Ceaușescu. Cum își teroriza angajații. Viclenia ei nu avea...
Preşedinţii liberali de CJ-uri fac curăţenia de mandat. Ce au descoperit
Bărbat arestat pentru că a „provocat haos în trafic” după ce a aruncat cu bani...
Nu e banc! Cum face amor Adi Minune la 1.51 metri înălțime
Ce a prins la undiță un pescar amator? Bărbatul a încremenit când a văzut! A...
De ce femeile POSTEAZĂ sau trimit fotografii aproape NUD cu ele. Ce nu știu BĂRBAȚII
EA a fost rivala Elenei Ceaușescu, pe care soția dictatorului o ura de moarte. Cum...
ATENȚIE! Ce amendă primesc cei care stropesc pietonii. Suma e COLOSALĂ!!!
Moşii de Toamnă 2020 sau Sâmbăta Morţilor: Ce este bine să dai de pomană în...
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Care este meseria pe care o distruge noua invenţie a lui Bill Gates. Zeci de...
Viviana Sposub şi-a luat adio de la Burcea. „Ferma nu va mai fi la fel...
Inchide