Filip: Cardul național de sănătate ar putea fi folosit de pensionari și la validarea călătoriei

Filip: Cardul național de sănătate ar putea fi folosit de pensionari și la validarea călătoriei
Publicat: 26/11/2012, 16:26
Actualizat: 19/05/2015, 04:15

Cardul Național de Sănătate, a cărui elaborare a început experimental pe loturi mici, ar putea fi folosit și de categoriile exceptate de la plata transportului în comun, pentru validarea călătoriei, a anunțat, luni, medicul șef al CNAS, Marius Filip, la conferința Mediafax Talks about Health Reform.

„Primele carduri au fost elaborate în cadrul proiectului pilot care a început la Arad. Este vorba despre aproximativ 300 de bucăți. Un al doilea pilot, pentru care vor fi elaborate aproximativ 100.000 de carduri, va fi utilizat în centrele de dializă, iar dacă sistemul funcționează bine, după 1 ianuarie 2013 va începe elaborarea a un milion de carduri pe lună”, a spus Marius Filip la conferința Mediafax Talks about Health Reform, organizată de agenția de presă Mediafax și ARPIM, în parteneriat cu Ministerul Sănătății.

Filip a ținut să precizeze că există o solicitare de la Ministerul Transporturilor potrivit căreia toate persoanele exceptate de la plata transportului în comun să poată validate călătoria folosind cardul de sănătate la urcarea în mijloacele de transport.

„De exemplu pensionarii, veteranii de război și toate celelalte categorii ar puta utiliza cardul de sănătate pentru validarea călătoriei, reușind astfel să validăm de fapt calitatea de asigurat a respectivelor categorii, întrucât în prezent această acțiune se face de către ANAF și Ministerul Administrației și Internelor, iar 10 la sută dintre pacienții trimiși de aceste instituții au erori”, a precizat Marius Filip.

Medicul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a precizat că activitatea Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI) a fost reluată luni dimineață, după ce aceasta a fost oprită în 22 noiembrie, de la ora 18.00.

În ce privește rețetele electronice, Marius Filip a spus că de la 1 iulie și până în 21 noiembrie au fost prescrise 4.079.987 de tratamente în sistem online, de către 10.528 de medici.

Potrivit medicului șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, valoarea proiectului este de 48.549.000 de lei.

Totodată, Marius Filip a precizat că în perioada 2011- iulie 2012 au fost prescrise 41.731.924 de rețete compensare, valoarea acestora fiind de aproximativ 5,5 miliarde de lei.

Funcționarea Sistemul Informatic Unic Integrat și a celui privind Prescripția Electronică (SIPE) a fost oprită din 22 noiembrie, de la ora 18.00, până luni 26 noiembrie, la ora 7.00, pentru pregătirea introducerii cardului național de sănătate.

Cardul național de sănătate va fi testat mai întâi în județul Arad, urmând ca, în funcție de rezultate, să fi introdus, din 2013, la nivel național.

Distribuirea primului milion de carduri naționale de sănătate era anunțată pentru septembrie, cu o întârziere de cinci ani, inscripționarea unor date, cum ar fi grupa sanguină, bolile cu risc vital și acceptul pentru donarea de organe fiind realizată doar cu acordul scris al posesorului.

Cardul național de sănătate va fi valabil cinci ani de la data emiterii. Pentru cardurile emise până la 31 decembrie 2012, data emiterii se consideră a fi 1 ianuarie 2013.

Medicul de familie este cel care va inscripționa și va activa pe cip datele medicale pentru care pacientul își dă acordul. Tot pe cip se va putea trece și numărul de contact al unei persoane, în caz de urgență.

Valoarea unui card este doi euro, banii fiind plătiți de Ministerul Sănătății. Cei care pierd cardul vor fi obligați să achite contravaloarea acestuia, dacă solicită un nou document.

Ministrul Sănătății dezbate problemele din sistemul sanitar, împreună cu toți cei implicați în acest domeniu, la conferința Mediafax Talks about Health Reform, organizată de agenția de presă Mediafax și ARPIM, în parteneriat cu Ministerul Sănătății.

După numeroase dezbateri și controverse, Ministerul Sănătății a finalizat în urmă cu patru luni proiectul legii sănătății. La conferința Mediafax Talks about Health Reform se discută stadiul în care se află aceasta, modelul de aplicare și pașii de urmat în 2013 pentru o cât mai bună colaborare a părților implicate: Casa Națională de Asigurări de Sănătate, spitale, companii farmaceutice și farmacii, asiguratori.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii