GRIPA: Simptome, tratamente și MITURI cunoscute. De ce spălarea frecventă a mâinilor NU AJUTĂ

Redactor:
Bianca Poptean
Gripa: mituri cunoscute. Spală-ți mâinile cât mai des, să previi gripa! Poți să scapi de boală dacă îți faci vaccin atigripal, gripa presupune și probleme digestive! Iată doar trei informații despre gripă care nu sunt adevărate.

Deși inconfortabilă, gripa este o boală pe termen scurt, pe care sistemul imunitar o poate îndepărta singur din organism. Simptomele apar în general în maximum patru zile de la expunerea la virus și se manifestă timp de cinci-șapte zile. Pentru persoanele care s-au vaccinat antigripal, simptomele pot dura mai puține zile sau pot fi mai puțin severe. În cazul altor persoane, ele pot dura mai mult. Dar, chiar dacă simptomele dispar, este posibil să rămână starea de oboseală.

Care sunt simptomele gripei

  • Febră
  • Frisoane
  • Dureri musculare
  • Dureri de cap
  • Dureri în gât
  • Stare de oboseală
  • Pierderea apetitului
  • Dureri ale globilor oculari la mișcare

Cum se tratează gripa

În cele mai multe cazuri, o hidratare corespunzătoare, medicamentele care scad febra și ameliorează durerile de cap și musculare și odihna sunt suficiente. Se mai folosesc antitusive și spray-uri nazale, care ajută la decongestia căilor respiratorii și la scăderea secrețiilor nazale. Dacă te afli în grupele de risc pentru complicații și infecția a fost depistată timpuriu, medicul ți-ar putea prescrie medicamente antivirale.

Gripa vine la pachet cu o mulțime de mituri și vehiculări. Iată trei dintre acestea:

MIT: Gripa poate fi prevenită prin spălarea frecventă a mâinilor

Gripa este răspândită prin aer prin intermediul picăturilor de salivă de la o persoană care este contagioasă (ceea ce începe cu o zi înainte de simptome și până la șapte zile după). Picăturile pot ateriza pe tine și pot intra în nas, gură și ochi. De asemenea, poți capta gripa prin atingerea suprafețelor contaminate (gripa poate dura până la opt ore pe suprafețe) și atingerea ulterioară a feței cu mâinile infectate. Spală mâinile cu apă și săpun și evită să atingi ochii, nasul sau gura. Acest lucru va împiedica oarecum riscul, dar nu îl exclud total, spun specialiștii. Însă, oricum, igiena mâinilor este extrem de importantă. De asemenea, este important să stai la cel puțin un metru distanță de oricine are gripă. Dezinfectează zonele comune din casă sau de la locul de muncă, dacă cineva cu gripă a petrecut timpul acolo și mai presus de toate, asigură-te că ești vaccinat

MIT: Gripa se vindecă după administrarea vaccinului antigripal

Nu, nu este adevărat. Într-adevăr, acest zvon vechi nu va înceta niciodată să vehiculeze prin popor, indiferent cât de frecvent încearcă experții să îl demonteze. „Vaccinul antigripal este creat din particule virale moarte, iar din moment ce virusul nu trăiește, acesta nu te poate infecta„, explică Holly Phillips, medic specializat în medicină internă la un spital din New York City și contribuitor medical la WCBS News. Versiunea cu pulverizare nazală a vaccinului, numită FluMist (aprobată de FDA pentru copii și adulți cu vârste cuprinse între 2 și 49 de ani, care sunt sănătoși, excluzând femeile însărcinate) conține o variantă criptată a virusului gripei. Cu toate acestea, nu te poate face să te îmbolnăvești, spune dr. Phillips. Această concepție greșită poate rezulta din faptul că durează 2 săptămâni pentru ca organismul tău să formeze anticorpi împotriva vaccinului și să te protejeze pe deplin. Deci dacă se întâmplă să iei o răceală sau o gripă înainte sau imediat după administrarea vaccinului, nu blama această experiență!

 

MIT: Gripa presupune și probleme de natură digestivă

Stresul digestiv este rareori unul dintre simptomele gripei. Așa-numita „gripă la stomac” este un termen care se referă la un grup de viruși care provoacă în primul rând vărsături și diaree, spun specialiștii. Aceste virusuri nu sunt gripa propriu-zisă, dar este bine de reținut că nici nu înseamnă faptul că gripa nu poate duce uneori la probleme gastro-intestinale. Unii pacienți suferă de grețuri și chiar de vărsături. Dacă dezvolți aceste simptome fără niciun tip de gripă clasică, probabil că ai de-a face cu un germen complet diferit.

Mai multe informații despre mituri referitoare la gripă pe CSID

 

Inchide