ÎNGRIJORĂTOR. Nu avem aproape deloc imunizare naturală la infecția cu SARS-CoV-2 (studiu)

ÎNGRIJORĂTOR. Nu avem aproape deloc imunizare naturală la infecția cu SARS-CoV-2 (studiu)
Nu avem aproape deloc imunizare naturală la infecția cu SARS-CoV-2
Publicat: 25/04/2020, 12:37
Actualizat: 25/04/2020, 12:45

Potrivit primelor concluzii ale studiului privind imunizarea naturală a populației pentru COVID-19, realizat pe un eșantion de 371 de persoane (cadre medicale și personal auxiliar din 11 cele mai importante orașe în care o renumită rețea de clinici și spitale are puncte de lucru), procentul populației care a dobândit imunitate la infecția cu noul coronavirus, la nivelul selecției evaluate din diverse regiuni ale țării, este în prezent unul foarte mic.

Ca atare, potrivit sursei citate, măsurile de protecție și extinderea testării reprezintă în continuare șansele României de a funcționa în siguranță și de a reporni economia.

Pe lângă procentul populației imunizate natural pentru COVID-19 care este unul foarte mic, conform rezultatelor preliminare ale studiului, există un procent de circa 1% persoane asimptomatice care au fost identificate doar cu anticorpi IgG pozitivi, și care la un moment dat ar fi putut fi infectați și ar fi putut transmite infecția celor din jur.

„Dat fiind numărul destul de mare de angajați testați și buna lor distribuție teritorială, precum și faptul că au avut contact social extins, respectiv au interacționat cu membrii de familie, au mers la cumpărături pentru alimente, s-au deplasat zilnic de la serviciu acasă, o parte dintre aceștia folosind transportul în comun, arată ca profilul lor nu este total diferit de cel al unor persoane obișnuite. Prin urmare, cel mai probabil, populația României nu are încă imunitate specifică pentru COVID-19” a declarat Mihai Marcu, președinte și CEO MedLife Group.

Pe de altă parte, studiul a reliefat faptul că în ciuda contagiozității ridicate, deja recunoscute, odată ce sunt respectate măsurile de prevenție și protecție, rata de răspândire a virusului scade vertiginos.

„Populația României și, probabil, a Europei nu este imunizată natural pe scară largă, proporția persoanelor cu seroconversie fiind încă mică. Dacă un grup de persoane active, care merg în clinici și spitale și care au contact zilnic cu pacienți, nu a dobândit imunitate, atunci este probabil că procentul de români imunizați la nivel național este foarte mic. Astfel, se dovedește că prin respectarea măsurilor de protecție individuală riscul de transmitere interumană a infecției cu SARS-CoV-2 este semnificativ scăzut”.

„Pe termen mediu și lung o șansă importantă a României pentru a funcționa în siguranță și pentru a relansa economia ar putea fi reprezentată de extinderea testării și respectarea cu strictețe a măsurilor de prevenție.

„Pe termen scurt, chiar spitalele publice și ambulatoriile, cu atât mai mult companiile care nu lucrează cu publicul, precum fabricile, pot deveni la rândul lor medii mai sigure dacă își iau măsurile de siguranță, dacă dezinfectează, filtrează, urmăresc simptomatologia, precum temperatura, și își testează periodic personalul”, a spus Mihai Marcu.

Rezultate corelate. Patru cazuri, depistate

Conform sursei citate, datele preliminare ale studiului relevă că rezultatele testelor serologice s-au corelat în proporție foarte ridicată cu rezultatele testelor RT-PCR.

Ca atare, toate cele patru persoane detectate pozitiv prin RT PCR, introduse voit în eșantion pentru verificarea metodei, au fost confirmate de testele serologice.

În plus, au fost detectați anticorpi IgG pentru alte 7 persoane, respectiv 1,8 % din totalul de 371 de subiecți testați.

Potrivit aceluiași studiu, testele rapide au o precizie mai scăzută și este posibil să se dovedească ineficiente în contextul clinic al pacienților.

Se mai impune precizarea că absolut toate persoanele testate, cu excepția celor patru detectate pozitiv prin RT PCR, erau la data efectuării testelor total asimptomatice.

În acest sens, s-a testat temperatura și orice alt simptom specific infecțiilor respiratorii acute.

„(…) Testarea RT-PCR rămâne gold standard pentru diagnosticul infecției cu virusul SARS-CoV-2, întrucât are un grad foarte înalt de precizie și detectează infecția în cel mai scurt timp de la expunere. În egală măsură, acest studiu ne-a demonstrat că testele serologice au o precizie și o acuratețe ridicată. Acestea pot fi folosite cu succes pentru supravegherea epidemiologică prin testări serologice a cadrelor medicale și pot fi extinse către populații mari, mai ales izolate, pentru evaluarea răspunsului imun ca urmare a infecției naturale inaparentă sau aparentă clinic, și în corelație cu RT-PCR pentru stabilirea diagnosticului final” a adăugat reprezentantul rețelei de clinici, Mihai Marcu.

Bucureștiul, cea mai mare pondere în rezultatele cercetării

Potrivit reprezentanților rețelei de clinici, subiecții studiului sunt în proporție de 90% cadre medicale, medici, asistenți și infirmieri, restul de 10% fiind reprezentat de personalul din departamentele de recepție și administrativ.

Capitala are cea mai mare pondere în rezultatele studiului, de aproximativ 40%. Orașele Arad, Brașov și Sibiu contribuie fiecare cu o pondere de 10 – 16%, în timp ce restul personalului rețelei private de clinici și spitale, testat și intervievat provine din orașe precum Piatra Neamț, Brăila, Timișoara, Pitești, Galați, Targoviște și Ploiești.

CEO-ul rețelei de clinici a promis că se va asigura că personalul medical și non medical va fi testat, dar și angajații companiilor partenere „pentru a le ajuta să își reia activitatea în siguranță”.

„Vom merge în comunități expuse și vom testa inclusiv la cerere. În situațiile în care vom identifica focare, vom face testări RT PCR. (…) Până la elucidarea informațiilor legate de nivelul de protecție oferit de anticorpii dobândiți după infecția naturală, atragem atenția asupra respectării cu strictețe a măsurilor de protecție inclusiv de persoanele care sunt depistate cu anticorpi IgG pozitivi anti SARS-CoV-2”.

„Așa cum am spus anterior, măsurile de izolare luate de către autorități au fost extrodinar de bune, având un număr redus de persoane infectate la nivel național față de alte țări. Inclusiv acest studiu dovedește că populația României nu a dobândit imunitate aproape deloc.

„Pe această cale, dorim sa facem apel către populație să se izoleze, sa stea în continuare acasă dacă se poate și, să se protejeze în deplină conformitate cu dispozițiile Guvernului, ale Președenției, ministerelor și agențiilor implicate.

„Faptul că datele noastre evidențiază un risc redus de infecție cu SARS-CoV-2 în rândul persoanelor analizate prin respectarea măsurilor individuale de protecție, și prevalența este mai mică decât se estima inițial, nu reprezintă sub nicio formă un îndemn către populație de a se proteja mai puțin și nicio recomadare către niciun fel de autoritate de a ridica restricțiile impuse în ultimele două luni. Instituțiile statului au informația agregată la nivel național și sunt singurele în măsură să decidă într-o situație de o asemenea anvergură”, a conchis Mihai Marcu.

Potrivit reprezentanților companiei, pentru acest studiu au fost folosite succesiv patru metode de testare: metoda moleculară RT- PCR, considerată gold standard pentru identificarea virusului SARS-CoV-2, testarea serologică prin metoda Chemiluminiscență (doi producători cu echipamente și chituri diferite: Maglumi, respectiv Yhlo) și prin metoda Elisa, precum și teste rapide pentru determinarea anticorpilor de tip IgM și IgG.

Sursă foto: Alexandra Pandrea/caracter ilustrativ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Cursul valutar BNR pentru 28 martie 2024: Cum evoluează dolarul american?
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Un mare producător auto renunță DEFINITIV la diesel
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Cine o manipulează pe Diana Șoșoacă. Dezvăluirile fostului soț, Silvestru
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Când va fi înmormântată Andreea, victima lui Mirel Dragomir? Familia, colegii și profesorii sunt în...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și...
Astronomii au găsit 49 de galaxii noi în mai puțin de 3 ore