Injecția care a ajutat la salvarea a 20 de milioane de vieți în numai 16 ani

Injecția care a ajutat la salvarea a 20 de milioane de vieți în numai 16 ani
Publicat: 07/11/2017, 08:42

În anul 2000, aproximativ jumătate de milion de persoane au murit din cauza rujeolei (pojar), o boală extrem de simplu de prevenit. În 2016, acest număr a fost redus la 90.000, o rată extrem de mare, dar o îmbunătățire față de anii trecuți. IFL Science notează că acest progres a putut fi realizat prin intermediul programului de eradicare impus la nivel global de Organizația Mondială a Sănătății, potrivit Descoperă.

Prin intermediul unei serii de calcule, CDC a descoperit că, fără acest program de eradicare, numărul de decese din cauza rujeolei ar fi ajuns la 1,3 milioane în anul 2000, iar în anul 2016 numărul morților ar fi ajuns la 1,5 milioane. În urmă cu un an, OMS declara că rujeola a fost eliminată complet din Americi. Conform organizației, și poliomielita ar putea fi eradicată complet până la sfârșitul anului mulțumită vaccinurilor.

Anual 2-3 milioane de persoane sunt salvate mulțumită vaccinurilor. Alte estimări sugerează că 122 de milioane de copii au fost salvați din 1990 până în prezent prin intermediul vaccinării. Raportul mai notează că multe dintre bolile stipulate în programul OMS din 2000 nu au fost eradicate până în prezent. Infrastructura precară, cooperarea deficitară și lipsa resurselor fiind printre principalele motive. Un alt pericol este reprezentat de persoanele care susțin că vaccinurile sunt periculoase și ar putea provoca autism.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase