Astenia de primăvară te face să te simți mai obosit în ultima perioadă? Pe lângă odihna adecvată, o alimentație echilibrată este esențială pentru combaterea oboselii. Nutriționistul Mario Popescu îți recomandă alimentele care te pot ajuta să îți regăsești energia, iar nutriționista Mihaela Bilic recomandă alimentele de post pentru prevenirea îngrășării.
Primăvara nu aduce doar zile mai lungi și temperaturi mai plăcute, ci și o stare de epuizare pentru multe persoane în urma schimbării anotimpului. Astenia de primăvară este caracterizată de o oboseală persistentă și lipsă de energie. Dacă te confrunți cu acest fenomen, aliatul tău principal este odihna, dar și alimentele care îți oferă energie pe termen lung:
„Sunt foarte multe care ne ajută să combatem oboseala, dar cel mai important lucru să nu uităm este – somnul. Dacă nu dormim între 6, 8 ore pe noapte nu o să ne ajute niciun aliment să combatem oboseala. Dar în momentul în care dormim, tot există cauze – stres, poluare, de aceea am adus alimente care ne ajută să combatem oboseala pe termen lung”, a explicat nutriționistul Mario Popescu în emisiunea „Vorbește Lumea” de pe PRO TV, oferind exemple de alimente ce pot ajuta la restabilirea energiei și combaterea oboselii.
Conform nutriționistului Mario Popescu, cele mai bune alimente pentru a-ți recăpăta energia sunt:
Sardinele – sunt o sursă excelentă de omega-3, acizi grași care ajută la reducerea inflamațiilor din organism, o cauză frecventă a oboselii cronice. Se recomandă consumul lor de 2-3 ori pe săptămână, fie în salate, fie consumate simple.
Carnea de pui – este benefică în combaterea oboselii datorită conținutului său de proteine, care ajută la stabilizarea glicemiei, prevenind astfel creșterile bruște ale energiei, oboseala, iritabilitatea și stresul.
Chefirul – o sursă excelentă de probiotice, care hrănesc flora intestinală responsabilă de majoritatea sistemului imunitar. O floră intestinală sănătoasă contribuie la un sistem imunitar puternic și la o stare generală de bine.
Carnea de vită – ajută la combaterea oboselii prin conținutul său de fier, un mineral esențial în prevenirea anemiei. Este recomandat să o consumi de 1-2 ori pe săptămână.
Leguminoasele (fasole, năut, linte) – furnizează proteine, fibre și carbohidrați simpli care nu influențează glicemia și asigură o eliberare treptată de energie pe parcursul zilei, prevenind iritabilitatea și stresul.
În perioada postului Paștelui, nutriționistul Mihaela Bilic a oferit câteva sugestii despre ce alimente putem consuma fără a pune kilograme în plus. Astfel, putem respecta postul și, în același timp, menținem o siluetă frumoasă, fără riscul de a ne îngrășa.
Postul nu garantează automat slăbirea, având în vedere că alegerea alimentelor este esențială, conform celor spuse de Mihaela Bilic. Ea subliniază că alimentația atentă este cheia pentru menținerea unei siluete echilibrate în această perioadă.
Problema principală în perioada postului nu este absența produselor de origine animală, ci felul în care acestea sunt înlocuite. Mihaela Bilic atrage atenția asupra produselor precum șnițelul din soia, brânza vegetală sau deserturile vegane, care, deși par opțiuni sănătoase, pot fi pline de calorii și grăsimi nesănătoase.
Mihaela Bilic recomandă preparate simple, cum ar fi ciorbele de legume, tocănițele, ghiveciurile, fasolea, cartofii, orezul, mămăliga și pâinea. Este important să se folosească uleiul cu moderație, având în vedere că o singură lingură poate adăuga rapid 100 de calorii dietei zilnice. De asemenea, trebuie să fim atenți la consumul de zahăr și uleiul de floarea-soarelui, care poate contribui la acumularea de kilograme, citează CANCAN.
Bilic subliniază că orice tip de preparat din făină, drojdie, pâine și sare este potrivit pentru post, cu condiția ca dospirea să dureze între 24-48 de ore, pentru a obține un produs echilibrat din punct de vedere nutrițional. Legumele proaspete, bogate în fibre și apă, pot fi consumate în cantități nelimitate, având efecte benefice în menținerea energiei și siluetei.
Mihaela Bilic menționează că energia necesară pentru persoanele active nu provine exclusiv din proteinele animale, ci și din carbohidrați sănătoși, precum pâinea, orezul sau pastele. Astfel, și sportivii pot opta pentru surse vegetale de proteine, cum ar fi mazărea sau soia.
Sursa Foto: Profimedia
Citește și: Dieta de primăvară care te scapă rapid de kilogramele nedorite și îți transformă sângele