Johnson&Johnson ȘTIA din 1957 că pudra de talc conține azbest CANCERIGEN

Redactor:
Alina Botezatu
Johnson&Johnson ȘTIA din 1957 că pudra de talc conține azbest CANCERIGEN
Johnson&Johnson cunoștea de zeci de ani că pudra de talc pentru copii pe care o produce conține azbest. Vezi cinismul conducerii concernului, care a ascuns datele de oficialitățile americane

Acțiunile Johnson&Johnson s-au prăbușit cu 10% vineri, în urma apariției investigației de la Reuters, scrie The New York Times. Compania continuă să susțină că produsele sale nu sunt dăunătoare sănătății, iar acuzațiile se bazează pe speculații pseudo-științifice.

„Pudra de talc Johnson&Johnson a fost testată de nenumărate laboratoare din 1970 și până astăzi,” a declarat un oficial al companiei. „Nici un test nu a evidențiat, în ultimii 50 de ani, prezența azbestului.”

De mai bine de un secol, pudra de talc pentru copii Johnson&Johnson a devenit un simbol al acestui produs și a fost promovată drept pură și delicată, pe care mamele o pot folosi cu încredere pentru fundulețele bebelușilor, produsă de o companie care pune sănătatea clienților pe locul întâi.

Conducerea concernului Johnson & Johnson (J&J) știa de câteva decenii că în pudra pentru copii pe care o produce există azbest, care poate provoca diverse boli, inclusiv cancerul, arată o investigație a agenției de presă Reuters.

Informațiile despre compoziția Johnson”s Baby Powder au fost ascunse de companie, atât față de public, cât și față de diverse instituții. De exemplu, J&J nu a spus FDA, autoritatea de securitate alimentară și de sănătate din Statele Unite ale Americii, că cel puțin trei teste, care au fost efectuate de trei laboratoare diferite, între 1972 și 1975, au arătat că există azbest în pudra de talc pe care o produce, iar într-un caz nivelurile raportate erau „destul de ridicate”.

În prezent, compania este implicată în câteva mii de procese sub acuzația că produsele realizate cuprind substanțe cancerigene. De-abia anul acesta, J&J a fost obligată să le prezinte mii de pagini de documente interne confidențiale avocațiilor a peste 11.700 de reclamanți. Acuzatorii susține faptul că talcul din produsele companiei provoacă, printre alte boli, și cancer.

Documentele interne arată că, între 1971 și 2001, în produsele J&J în care exista pudră de talc a fost semnalată prezența azbestului, iar oficialii companiei, cercetătorii, doctorii și avocații din cadrul acesteia erau îngrijorați de modul în care să abordeze această problemă. Cu toate acestea, niciunul nu a anunțat că știe de această situație.

Începând din 2012, J&J a pierdut deja câteva procese răsunătoare pe tema pudrei de talc pentru copii, în urma cărora a trebuit să achite mai multe miliarde de dolari. Pe lângă diverse tipuri de cancer, cele mai multe acuzații au fost aduse de femei care susțin că s-au îmbolnăvit de cancer ovarian, în urma utilizării pudrei de talc a companiei drept antiperspirant sau deodorant.

Primele examene de laborator prin care conducerea J&J era informată că pudra conține azbest datează încă din 1957, au descoperit jurnaliștii de la Reuters. De atunci, diverse rapoarte similare au confirmat același lucru, dar compania nu a luat nici o măsură, ba chiar a încercat să influențeze autoritățile americane să nu impună limite obligatorii ale concentrației de azbest din pudra de talc. Cele mai multe teste interne nu relevau azbestul din compoziția pudrei, deoarece conducerea J&J folosea anumite proceduri de laborator care să nu semnaleze acest lucru.

 

Inchide