Prima pagină » Sănătate » Klaus Iohannis a promulgat Legea care prevede limitarea folosirii „grăsimilor rele”. Ce alimente ar putea să dispară de pe piață

Klaus Iohannis a promulgat Legea care prevede limitarea folosirii „grăsimilor rele”. Ce alimente ar putea să dispară de pe piață

Klaus Iohannis a promulgat Legea care prevede limitarea folosirii „grăsimilor rele”. Ce alimente ar putea să dispară de pe piață
Sursă FOTO: Andreea Alexandru - Mediafax Foto

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, Legea care prevede limitarea folosirii „grăsimilor rele” în alimente și urmează să intre în vigoare la data de 1 aprilie 2021.

Iniţiativa legislativă a trecut de Camera Deputaţilor, în urmă cu mai puţin de o lună, cu unanimitate de voturi. Dacă legea nu este respectată, mai multe produse alimentare, printre care biscuiţii, merdenelele şi margarina, ar putea fi interzise, iar producătorii riscă amezni cuprinse între 10.000 și 30.000 de lei, potrivit Antena 3.

Legea, iniţiată în anul 2017 de deputatul USR Adrian Wiener, medic de profesie, prevede limitarea AGTN (conţinutul de acizi graşi trans) la un maxim de două grame per 100 de grame de produs.

„A fost o lege destinată scăderii mortalității cardiovasculare în România prin eliminarea celui mai toxic macro-nutrient din alimentele românilor: acizii trans. Aceștia sunt în mare parte obținuți industrial și turnați cu butoaiele în alimente. Sunt ieftini, cresc termenul de valabilitate al produselor, dar ucid oameni. Se estimează că 5% din mortalitatea cardio-vasculară (3.500-5.000 decese/an) este determinată strict de adăugarea acizilor trans în alimente, iar România rămâne printre țările din UE cu cel mai mare consum de acizi trans”, spunea senatorul USR Adrian Wiener, pe o reţea de socializare.

Această lege prevede tocmai limitarea utilizării acizilor graşi trans, nişte aşa-numite „grăsimi rele” care dau alimentelor un termen de valabilitate mai mare, dar sunt extrem de nocive pentru organism, crescând riscul de boli cardio-vasculare, de diabet şi de cancer, atrag atenţia medicii.

Grăsimile de tip trans sunt obţinute printr-un procedeu chimic, numit hidrogenare, din uleiurile vegetale.

„Prezenta lege reglementează conținutul de acizi grași trans în produsele alimentare, destinate consumului uman, pentru a asigura un înalt nivel de protecție alimentară a consumatorilor.

Prezenta lege se aplică tuturor produselor alimentare destinate consumatorului final, inclusiv produselor alimentare livrate de unităţile de alimentaţie publică şi produselor alimentare destinate a fi furnizate acestora. (…)

Operatorii economici din sectorul alimentar au obligaţia de a introduce pe piaţă produse alimentare cu un conţinut de AGT de maximum 2g/100g de grăsime din conţinut”, stipulează proiectul de lege.

Prevederile se vor aplica inclusiv „produselor alimentare provenite din ţări terţe şi din alte state membre ale Uniunii Europene”, iar în cazul alimentelor care nu respectă prevederile legii „se dispune retragerea acestora din circuitul consumului uman”.

Aceşti acizi graşi trans se găsesc în cantitate mare în produsele prăjite şi cele de patiserie, dar şi în chipsuri, napolitane, biscuiţi cu cremă, popcorn la microunde şi în unele margarine.

Specialiştii de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au atras atenţia de mai mult timp asupra acestor componente din alimente şi sunt că efectele pe care le au acizii graşi trans, aşa cum se numesc „grăsimile rele”, asupra organismului nostru sunt devastatoare. În plus, ei recomandă limitarea acestor grăsimi rele la mai puțin de 1% din aportul zilnic de energie.

Consumate un timp îndelungat, aceste alimente care conţin acizi graşi trans pot conduce la boli precum obezitate, diabet zaharat, infertilitate, boli cardiovasculare sau demenţă Alzheimer.

Mâncarea românilor, în pericol. Crește costul unitar de producție în industria mezelurilor și a lactatelor

Noile măsuri de igienă și de siguranță impuse ca urmare a pandemiei de coronavirus vor avea drept consecință creșterea costului unitar de producție cu 1-2% în industria mezelurilor și a lactatelor, ca atare, performanțele producătorilor locali ar putea fi afectate semnificativ, pe termen lung.

Un studiu realizat de Horváth & Partners în perioada mai – iulie 2020 relevă că prețul materiilor prime în industria lactatelor se va majora cu peste 5% până la finalul lui 2020, conform prognozelor.

Tot până la sfârșitul anului, costul producției de mezeluri se estimează că va scădea cu aproximativ 2%.

Gătitul, din ce în ce mai apetisant pentru tineri. Tot ei apreciază mai mult alimentele sănătoase

Rezultatele a nu mai puțin de trei studii consecutive, realizate în vreme de pandemie, indică faptul că tinerii s-au dovedit a fi fruntașii clasamentului atunci când vine vorba de gătit, peste jumătate dintre ei (18-24 ani) declarând că gătesc mai des în perioada crizei sanitare, cu o scădere liniară corelată cu înaintarea în vârstă.

Persoanele mature găteau oricum și înainte de perioada pandemiei, datele unuia dintre studiile IZI Data indicând faptul că 60% din total eșantion găteau la fel de des ca înainte.

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, ... vezi toate articolele

Citește și

Mediafax
Moscova reacționează dur după loviturile SUA asupra siturilor nucleare iraniene
Digi24
Cine l-a ucis pe „Bancherul lui Dumnezeu”. Crima misterioasă asociată cu mafia italiană, francmasoneria și Vaticanul
Cancan.ro
Leon Dănăilă, prima declarație după ce a 'murit': 'Sunt bine, sănătos și foarte viu!'
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, apariție îndrăzneață, în lenjerie intimă: „Crioterapie”
Adevarul
Vocile stranii care răspund în locul rudelor din Iran. „Sunt terifiată. E ca și cum cineva s-ar juca cu mintea noastră”
Mediafax
Captură de lux la Vama Siret! Ce au descoperit agenții în bagajul unui ucrainean
Click
Recunoști actorul din imagine? „Sfinxul” a fost părăsit de soție pentru un coleg, deși era un Don Juan al scenei românești: „Nu știu când s-a stins dragostea, iartă-mă!”
Wowbiz
Ți se face pielea de găină! Mama Teodorei Marcu, distrusă de durere la aproape 3 săptămâni de când și-a pierdut fiica. Ipostaza sfâșietoare în care a fost surprinsă femeia
Antena 3
Ce este GBU-57, arma cu care Trump a lovit Iranul. Este pentru prima dată când armata SUA folosește bomba
Digi24
Drama dependenților de jocuri de noroc. Mărturia unui tânăr actor, care a reușit să se vindece: „Pierdeam 5.000 de euro pe noapte”
Cancan.ro
Ce a găsit Piedone la o firmă de pompe funebre din Sectorul 3: 'Pachetele cu mâncare nu se pun lângă mort!'
Ce se întâmplă doctore
Ce face și cum arată Leticia Calderon, la 56 de ani. „Esmeralda” este de nerecunoscut la 27 de ani de la telenovela care a făcut-o celebră
observatornews.ro
Domeniul care a luat amploare în România. Se câştigă 3.000-4.000 de euro
StirileKanalD
"Ori va fi pace, ori va fi o tragedie" - Statele Unite au atacat Iranul. Primele declarații ale lui Trump: "Felicitări marilor noștri războinici americani" - Iranienii ripostează: "Acum e rândul nostru"
KanalD
Cine nu mai poate cumula pensia cu salariul. Cum vor fi afectați pensionarii de noile reguli propuse de Guvern
Ciao.ro
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Promotor.ro
Britanicii au pus DACIA DUSTER într-un TOP... neașteptat. Acesta este realizat ținând cont de mai mulți indicatori
Descopera.ro
Strategia de slăbit de 5 ori mai eficientă decât Ozempic
Capital.ro
Marea actriță a plecat dintre noi. A murit o legendă: Ne va fi dor de tine!
Evz.ro
Analize după concediu, o mare greșeală. Riscurile sunt uriașe
A1
Neurochirurgul Leon Dănăilă, prima declarație după ce s-a scris că a murit. Cum a apărut știrea falsă despre decesul său
Stirile Kanal D
VIDEO Rezultate BAC 2025: La ce oră se publică notele pe edu.ro?
Kfetele
O femeie a murit pe o plajă populară, după ce i s-a făcut rău
RadioImpuls
Leon Dănăilă demolează minciuna morții sale. Ce spune celebrul neurochirurg despre zvonul care a înflăcărat internetul: "Am aflat cu surprindere și un pic de umor negru. Vreau să vă asigur personal că sunt bine, sănătos și viu"
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Bulă: – Bubulino, nu-ți mai ascunde amantul în cămară!
Descopera.ro
Radiațiile UV: Ce trebuie să știm pentru a ne proteja pielea și sănătatea