• Publicat:
  • Actualizat:
Sănătate

Lista alimentelor care ameliorează simptomele bolilor provocate de fumat

Lista alimentelor care ameliorează simptomele bolilor provocate de fumat
Cercetătorii europeni și americani au observat o legătură directă între consumul de grepfrut, banane, pește și brânză și ameliorarea simptomelor acestor afecțiuni pulmonare

O echipă de cercetători din Europa și Statele Unite ale Americii, care a studiat obiceiurile alimentare ale unui grup de 2.167 de pacienți bolnavi de BPOC, timp de trei ani, a observat o legătură directă între consumul de grepfrut, banane, pește și brânză și ameliorarea simptomelor acestor afecțiuni pulmonare.

Persoanele care au consumat aceste alimente într-un interval de 24 de ore au arătat îmbunătățiri în ceea ce privește o serie de parametri, cum ar fi funcționarea plămânilor, condiția fizică și numărul de globule albe din sânge.

Corrine Hanson, coordonatoarea studiului, afirmă că pacienții cu BPOC ar trebui să primească sfaturi nutriționale, ca parte a tratamentului pe care îl urmează.

Bolile pulmonare obstructive cronice afectează de regulă persoanele cu vârsta de peste 35 de ani, deși majoritatea bolnavilor sunt diagnosticați abia în jurul vârstei de 50 de ani.

BPOC afectează mai des bărbații decât femeile, deși numărul pacientelor diagnosticate cu BPOC în ultimii ani a crescut.
„Dieta este un factor de risc potențial modificabil pentru dezvoltarea și evoluția multor boli și există dovezi că dieta joacă un rol atât în dezvoltarea, cât și în simptomele clinice ale BPOC. Acest studiu și-a propus să evalueze această asociere”, a adăugat Corinne Hanson.

Inchide