Lista mineralelor și a vitaminelor care accelerează arderea caloriilor

Lista mineralelor și a vitaminelor care accelerează arderea caloriilor
Publicat: 14/09/2012, 10:09
Actualizat: 29/07/2014, 20:37

Medicii nutriționiști spun că metabolismul lent este o posibilă explicație pentru care curele de slăbire nu au niciun efect.

„Lipsa transpirațiilor, a senzației de sete, starea permanentă de frig, pielea uscată și rece sunt simptomele unui metabolsim lent. Dacă ați avut ghinionul să vă nașteți cu un metabolism lent sau, mai grav, dacă v-ați jucat la infinit de-a cura de slăbire mâncând un măr sau un iaurt pe zi, sunteți în situația tristă de a vă menține silueta doar cu un aport redus de alimente”, spune medicul nutriționist Mihaela Bilic, autoarea cărții „Sănătatea are gust”.

Nutriționistul precizează că există anumite trucuri care te ajută să îți accelerezi arderile interne. „Asocierea corectă a alimentelor și mișcarea fizică regulată vă pot ajuta să vă accelerați metabolismul. Rezultatele apar treptat, pentru că organismul trebuie să reînvețe să consume caloriile”, indică dr. Bilic.

Medicul Mihaela Bilic a realizat o listă de minerale și vitamine care nu trebui să lipsească din dieta zilnică, mai ales dacă vreți să vă accelerați metabolismul.

● Iodul. „Spre deosebire de alte glande endocrine a căror secreție este independentă de factorii de mediu, tiroida are nevoie de iod pentru a funcționa optim”, spune nutriționistul, care punctează că iodul este un oligoelement esențial organismul. Doza zilnică recomandată de această substanță este de 150 de micrograme. Ea poate fi asigurată prin consumul de sare iodată, produse lactate, legume cu frunze verzi, precum spanacul, salata și varza.

● Zincul este un mineral indispensabil organismului, deoarece el participă la metabolizarea optimă a proteinelor, grăsimilor și carbohidraților, influențând inclusiv activitatea hormonilor tiroidieni. Consumul de fructe de mare, carne roșie, precum cea de vită sau de porc, și produsele lactate asigură necesarul zilnic de 8-10 miligrame de zinc.

● Seleniul joacă de asemenea un rol important în eficiența hormonilor tiroidieni responsabili cu rata metabolismului. Cele mai importante surse de seleniu sunt carnea, fructele de mare, legumele și cerealele.

● Cromul este un mineral strâns legat de hormonul pancreatic numit insulină, care controlează transformarea glucozei din sânge în energie necesară tuturor celulelor. Medicii nutriționiști recomandă ca doza zilnică de crom să fie de 50 de micrograme. Acest mineral se găsește în majoritatea alimentelor: ficat, cereale integrale, nuci, semințe, brânzeturi.

● Vitaminele din grupul B acționează ca și coenzime, „adică molecule care activează enzimele responsabile de reacțiile energetice din celule”, spune dr. Bilic. Medicul completează că vitaminele B ajută organismul să metabolizeze carbohidrații, lipidele și proteinele din alimente, furnizând astfel energia necesară reacțiilor celulare. Carnea roșie, produsele lactate, cerealele integrale, ficatul, leguminoasele, spanacul și ciupercile sunt doar câteva dintre sursele importante de vitamine din grupul B.

Mihaela Bilic mai spune că pentru a determina organismul să ardă caloriile trebuie să mâncați puțin și des, să introduceți în dieta zilnică alimente și băuturi calde sau foarte reci, „deoarece aducerea lor la temperatura corpului se face cu un consum energetic”. „Eliminați complet din dieta zilnică carnea grasă, mezelurile, brânzeturile grase, fructele uscate, dulciurile și cerealele rafinate, prăjelile, sucurile, alcoolul, sosurile grase, produsele de patiserie. De asemenea este obligatoriu să înlocuiți zahărul cu îndulcitori artificiali”, conchide dr. Bilic.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu din 6 iulie! Dispozitivul pe care trebuie să-l aibă mașinile la bord
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete