Maternitățile din Nord-Vestul țării, dotate cu echipamente în valoare de 200.000 lei

Maternitățile din Nord-Vestul țării, dotate cu echipamente în valoare de 200.000 lei
Publicat: 15/12/2014, 13:59
Actualizat: 19/05/2015, 22:09

Dotarea face parte din campania „Grijă pentru copii”, derulată de Salvați Copiii cu sprijinul Dorna, iar echipamentele donate au fost alese astfel încât să răspundă necesităților fiecărei unități în parte. Astfel, dacă maternitatea din Satu Mare a fost dotată cu un incubator de ultimă generație, secției de neonatologie din cadrul Spitalului de Urgență din Baia Mare i-a revenit un ventilator în valoare de 19.000 de euro, iar spitalele din Zalău și Oradea au fost echipate cu câte un bilirubinometru transcutanat și pulsoximetru neonatal, la care s-au adăugat un monitor al funcțiilor vitale (Oradea) și un neopuff portabil (Zalău).

De-a lungul anului trecut, în cele patru maternități au avut loc 8.967 de nașteri, dintre care circa 11% au fost premature, 954 de bebeluși având astfel nevoie de îngrijire specială în secțiile de terapie intensivă neonatal, din cauza unor afecțiuni severe care au necesitat suport respirator sau monitorizarea continuă a funcțiilor vitale. „Prin această acțiune de modernizare a secției de nou-născuți, Salvați Copiii ne-a pus la dispoziție un echipament vital pentru supraviețuirea nou-născuților veniți pe lume între 24 și 34 de săpătămâni, a căror funcție respiratorie nu este posibilă fără acest aparat.

Donația este mai mult decât binevenită, în condițiile în care numărul micuților care necesită protezare ventilatorie este tot mai mare de la un an la altul”, explică necesitatea acestor echipamente Laura Veronescu, șefa secției de neonatologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare. Și Maria Fodor, șefa secției de Neonatologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Satu Mare, a declarat că „incubatoarele sunt necesare pentru asigurarea condițiilor necesare nou-născutului prematur în vederea adaptării la viața extrauterină. Aveam nevoie de un astfel de echipament, care ne este de mare ajutor atât nouă, medicilor, cât și copiilor care vin pe lume în spitalul nostru. Cu ajutorul incubatorului instalat, zeci de copii născuți înainte de termen vor primi o șansă la viață și, cu siguranță, numărul deceselor în rândul micuților prematuri va scădea vizibil”, explică necesitatea acestui echipament.

Reamintim că România se menține și anul acesta pe primul loc în clasamentul nefericit al mortalității infantile la nivelul întregii uniuni Europene, cu o rată de 8,5 la 1.000 de nou născuți vii, față de media europeană de 3,9 la mie. Cifra este cu atât mai revoltătoare mult cu cât, potrivit estimărilor Salvați Copiii, o treime din aceste decese ar putea fi prevenite prin dezvoltarea de programe de suport pentru mame și copii și echiparea maternităților și secțiilor de nou-născuți cu echipamente medicale performante. În trei dintre județele în care au avut loc dotările de astăzi, rata mortalității infantile a depășit media națională: astfel, Satu Mare raportează un nivel de 8,7‰, Sălaj, de 8,6‰, în timp ce Bihorul se distinge prin una dintre cele mai crescute rate din țară – 10,3‰.

„În fiecare an, 1.700 de nou-născuți își pierd viața în țara noastră, majoritatea în primele zile de viață. Fără nicio îndoială, aparatele instalate astăzi se vor dovedi esențiale pentru reducerea morbidității în rândul bebelușilor. Totuși, noi, ca organizație, nu putem face minuni, însă facem tot ce ne stă în putere pentru a convinge donatorii, companii sau persoane fizice, să ne ajute să continuăm programul de dotare a maternităților”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al Salvați Copiii, făcând trimitere la campania de reducere a mortalității infantile derulată de organizație începând cu luna noiembrie, Un gest pentru o viață. Campania este menită să promoveze în rândul publicului larg numărul de donații prin SMS 8833 și posibilitatea companiilor de a susține această campanie prin redirecționarea a 20% din impozitul pe profit datorat statului către cauza noastră.

Și Amalia Năstase, ambasadoarea Programului național de reducere a mortalității infantile, a amintit că „medicii neonatologi din România au nevoie de sprijin logistic și financiar pentru a-și putea desfășura meseria în condiții decente. Sperăm să ne întoarcem aici în anii următori cu noi echipamente, prin care să dăm o mână de ajutor cadrelor medicale și să contribuim la rezolvarea unei palete tot mai largi de afecțiuni specifice micuților născuți înainte de termen”.

În perioada 2012-2014, Salvați Copiii a reușit să doteze, cu sprijinul Dorna și al altor companii sau persoane fizice, 54 de maternități și secții de nou-născuți cu echipamente în valoare de 4.800.000 lei. Prin campania „Un gest pentru o viață”, organizația își propune strângerea de fonduri pentru dotarea cu aparatură performantă a alte 15 maternități din România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Românii, OBLIGAŢI să dea bani. Va fi lege în 2025: Au de unde
Semnele care prevestesc sfârșitul. Când moartea se apropie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Lino Golden și Delia s-au căsătorit, după doi ani de relație. Imagini de la cununia...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului