Medic: De când s-au mărit aiurea salariile în scop electoral, anumiți doctori nu mai vor să muncească și ocolesc bolnavii

Medic: De când s-au mărit aiurea salariile în scop electoral, anumiți doctori nu mai vor să muncească și ocolesc bolnavii
Publicat: 06/12/2019, 11:13

Medicul Laurențiu Belușica, de la Spitalul Malaxa, din Capitală, a scris, pe Facebook, faptul că după mărirea salariilor „la anumite specialități” sunt doctori care nu mai vor să lucreze.

„Un coleg de la un spital mic din țară, care nu dorește să fie cunoscut în Facebook, mi-a transmis o situație cu care se confruntă des. Colegi din anumite specialități, de când s-au mărit aiurea salariile în scop electoral, nu mai vor să muncească și caută diferite motive evitând bolnavii grei pe care Îi îndrumă spre alte spitale chipurile mai dotate. Au ajuns să ascundă și sa fure investigațiile paraclinice pentru a evita contactul iminent cu astfel de pacienți dificili. Am întrebat, se întâmplă și în alte părți. Evident că aceasta este cauza, așa cum am spus și eu de la început și anume faptul că mărirea chiar justificată a salariilor fără schimbări majore ale sistemului comatos de multă vreme, o să conducă la anomalii care se reflectă asupra pacientului, a spitalului (aglomerarea unor spitale terminus) ca și a medicului curant care se alege într-o gardă cu un pacient greu pe care nu-l poate rezolva”, scrie medicul bucureștean, care precizează că acceptă soluții și păreri, acesta fiind doar punctul său de vedere.

Iar reacțiile nu au întârziat să apară. Un internaut a scris că este „ciudat să auzim fix de la un medic treaba asta”. Altul scris că traduce ceea ce spune medicul ca „daca nu mai e stimulentul numit spaga timpul trece, leafa merge…”.

Medicului bucureștean îi răspunde și unul din Galați, care îi dă dreptate.

„Este o realitate! Sunt internistă într-un spital clinic județean de urgență!!Și nu e niciun secret: La Galați. Este adevărat că tot timpul, și mai ales noaptea, după orele1.00, ajung la noi pacienți în stare foarte gravă, trimiși de la spitalele Tecuci și Tg. Bujor. Gărzile noastre sunt, oricum supraaglomerate, pentru că ăn afară de noi, câțiva interniști, nimeni nu face vreo gardă!!!!Asigurăm garda pe vreo 8 secții (inclusiv oncologie și gastroenterologie). E bine cunoscut că nu au cu ce trata cazurile grave și complicate (că nici noi nu prea avem…..), dar sunt și pacienți care pot fi, totuși, internați și tratați. Să nu mai spun de spitalele CFR și Militar care sunt . Tratează acolo pacienți fără prea multe complicații. CÂnd boala se agravează, ciroza devine necompensată, iar insuficiența cardiacă ireductibilă, nu mai sunt pacienții dumnealor!”, scrie, pe Facebook, medicul Anda Doinița Ionescu-Marcu.

Între soluțiile date de internauți problemelor reclamate de medici sunt reducerea salariilor, depolitizarea sistemului medical și aplicarea principiului meritocrației, astfel încât medicii care au rezultate să primească mai mult, indiferent de specializare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase