Medic infecționist: Anual, în România, apar 1.000 de cazuri noi de îmbolnăviri HIV/SIDA

Medic infecționist: Anual, în România, apar 1.000 de cazuri noi de îmbolnăviri HIV/SIDA
Publicat: 13/03/2015, 15:16
Actualizat: 18/05/2015, 16:01

„Avem aproape 7.500 de persoane cu HIV/SIDA care vin din anii anteriori. În medie, aveam, anual, între 720 și 850 cazuri noi pe an. Acum am ajuns la aproape o mie de cazuri noi pe an la categoria de vârstă 25 – 30 de ani, iar cei mai mulți sunt bărbați. 57% dintre pacienți s-au infectat prin transmitere sexuală”, a explicat, vineri, medicul Mariana Mărdărescu la conferința UNOPA „Vrem să trăim”, o campanie care cere responsabilitate autorităților pentru pacienții cu HIV.

Ea a mai spus că, din nefericire, foarte multe persoane renunță la tratament din proprie inițiativă.

„Din păcate, avem, în fiecare an, aproape 350-400 de bolnavi care renunță la tratament din proprie inițiativă, cel mai mare număr fiind înregistrat în 2012, când 650 de pacienți nu și-au mai luat medicația pentru că nu au vrut”, a mai spus Mărdărescu.

Acest lucru creează probleme pentru că, dacă revin după o perioadă mai mare de timp, reluarea medicației este mai scumpă, a explicat doctorul.

Totodată, medicul a ținut să atragă atenția că printre persoanele care renunță la tratament din proprie inițiativă sunt și gravidele.

„Există obiceiul ca pacientele gravide să nu ia tratament pentru că știu că pe durata sarcinii este interzisă orice medicație, dar dacă o gravidă oprește și pornește tratamentul se poate întâmpla ca boala să treacă la copil”, a mai spus șefa clinicii.

Ea a precizat că una dintre problemele grave cu care se confruntă pacienții este oboseala terapeutică foarte accentuată care apare la populația tânără, care a sperat că se va vindeca și constată că tratamentul este de lungă durată.

De asemenea apariția HIV/SIDA la consumatorii de droguri necesită o modificare a tratamentelor.

Federația UNOPA a lansat, vineri, campania „Vrem să trăim”, o campanie de aducere în atenția autorităților problematica accesului la tratament al pacienților care trăiesc cu HIV și solicită măsuri imediate în direcția prevenirii întreruperilor de tratament.

„Anul 2014 a fost un an în care s-au înregistrat foarte multe întreruperi ale accesului la tratament pentru persoanele cu HIV. Anul 2015 a început direct cu probleme în câteva județe, iar în primele două luni s-au semnalat mai mutle situații de întrerupere de tratament”, a spus directorul executiv UNOPA Iulian Petre.

El a precizat că majoritatea acestor situații puteau fi prevenite dacă decidenții ar fi acționat în direcția prevenirilor întreruperilor de tratament. De aceea, prin această campanie, se solicită un buget clar al tratamentului infectării cu HIV, alocarea din timp a fondurilor, o procedură de achiziție centralizată și eficientă a medicamentelor, un control al aprovizionării cu medicamentele necesare la nivelul producătorilor și distribuitorilor, precum și măsuri ferme împotriva tuturor celor care pun în pericol viața pacienților prin blocarea accesului la medicamente, a mai spus Iulian Petre.

Conferențiar dr. Otilia Benea de la Programul HIV/SIDA a spus că există semnale că jumătate dintre spitale au avut probleme cu primirea în timp util a medicamentelor pentru HIV.

La rândul lui, vicepreședintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a spus că, în ceea ce privește exportul paralel al anumitor medicamente, cantitățile sunt infime.

„Există exporturi paralele, dar cantitățile de medicamente care pleacă sunt infime, adică câteva zeci de flacoane mai ales la medicamentele pentru copii. Întârzierile în aprovizionări au mai mult cauze de natură comercială între distribuitori și spitale. Dacă un distribuitor duce medicamente pentru graniță este amendat, dar încercăm o relație amiabilă de aceea am deschis la agenție un sistem în care orice persoană poate sesiza lipsa unui medicament”, a spus vicepreședintele ANMDM, Marius Tănasă.

La rândul ei, Mihaela Bardoș, director programe de sănătate în MS a spus că în 2014 toate programele de sănătate au primit 723 de milioane de lei, după ce inițial la 1 ianuarie 2014 se pornise de la 350 de milioane de lei.

Pentru 2015, la început de an, au fost prevăzute 650 de milioane de lei, sumă care ajunge până în luna octombrie-noiembrie, dar această sumă va fi majorată cu ocazia rectificărilor, a precizat directorul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
De ce boală ar fi suferit, de fapt, Costel Corduneanu. Fostul luptător se afla pe...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Legea pe are O AȘTEPTAU milioane de români. Proiectul tocmai a fost DEPUS la Parlament
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. Bulă îşi cumpără un taur viguros. Vine primarul:- Bulă, cât vrei pe el?
Test de cultură generală. Roșiile sunt fructe sau legume?