Medic: Patru români mor în fiecare oră din cauza atacului vascular cerebral. România, cea mai mare mortalitate din Europa

Medic: Patru români mor în fiecare oră din cauza atacului vascular cerebral. România, cea mai mare mortalitate din Europa
Publicat: 02/07/2019, 14:42

„România are cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa! 4 români mor în fiecare oră din cauza AVC”, a declarat profesorul universitar doctor Gheorghe Iana la conferința organizată de Societatea de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională din Romania (SNRIR) pe tema managementului multidisciplinar al infarctului cerebral.

Doctorul a explicat că în ultimele 9 luni s-au reașezat bazele programului național prin crearea programului de atestare complementară a medicilor radiologi intervenționiști și au fost certificați 25 de specialiști în neuroradiologie intervențională astfel că până în anul 2020 vor există 4 centre de intervenție capabile să funcționeze 24 de ore din 24. Specialistul a mai spus că urmează să fie acreditate 3 centre de pregătire pentru radiologii intervenționiști care vor asigura personalul medical necesar derulării în bune condiții al AP AVC.

„Avem nevoie de finanțare! În România, accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă a două cauza de mortalitate – 21,64% și dizabilitate – 11,34% cu un cost anual pentru statul român de aproximativ 657 milioane euro, dintre care 89% sunt costuri indirecte generate de susținerea pacienților care după un AVC rămân cu sechele grave. Costul pentru tratarea unui pacient sunt între 5000 și 10.000 de euro, costurile pentru susținerea ulterioară a pacienților care rămân cu sechele sunt imense. Pentru susținerea financiară a 1000 de pacienți rămași cu sechele majore după un episod AVC pentru că nu au avut acces la tratamentul adecvat, statul va cheltui în următorii 10 ani aproximativ 100 milioane de euro, iar costurile cu tratarea acestor 1.000 de oameni ar reprezenta aproximativ 15 milioane de euro, a adăugat prof. univ. dr. Gheorghe Iana.

Cheltuielile directe și indirecte ajung, potrivit medicului, să reprezinte aproximativ 0,4% din PIB, cele mai noi statistici arătând că 20% dintre pacienții cu AVC mor în primele 30 de zile, iar 30% dintre ei rămân imobilizați la pat.

„Incidența directă și indirectă a AVC ajunge la aproximativ 300.000 de bolnavi și aparținători. Costurile pentru statul român afectează serios PIB-ul, ajungând pînă la 0,4% anual. Crearea infrastructurii în care pacientul să fie tratat și recuperat corect ar putea genera în următorii ani o reducere a acestor cheltuieli până la 670 milioane de euro anual. Este evidentă necesitatea finanțării dezvoltării acestor centre multidisciplinare care vor fi o garanție pentru creșterea ratei de supraviețuire și recuperare pentru pacienții afectați de AVC”, a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.

Societatea de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională din Romania (SNRIR) propune că în București să se creeze 5 centre care să asigure prin rotație garda permanentă pentru acoperirea urgențelor, iar centrele de la Târgu Mureș, Suceava și Timișoara să acopere momentan restul țării. În următorii ani, vor fi necesare cel puțin încă 4 centre, distribuite în funcție de distribuția populației la nivel național.

„Recunoașterea acestei specialități a venit foarte târziu, deși documentația a fost depusă cu mult timp în urmă. Cei 25 de medici pe care îi avem astăzi nu sunt mulți, dar trebuie să știm că anul trecut am pornit de la foarte puțin. Urmează să devină funcționale aceste 4 centre de trombectomie mecanică, a început cel din Târgu Mureș, urmează Suceava, se va implementa softul RAPID, iar anul viitor vom up-grada programele naționale existente și vom introduce și alte programe noi de sănătate”, a explicat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, felul în care își propune ministerul să dezvolte această specialitate și cum urmează să fie implementată la nivel național.

„În condițiile în care fereastra de intervenție pentru pacientul cu AVC este de maxim 6 ore, necesitatea distribuirii corecte a centrelor de intervenție la nivel național este foarte importantă”, a explicat profesorul doctor Tudor Jovin, președintele departamentului de neurologie a Universității Cooper din New Jersey.

„Dacă factorii decizionali respectă ce au promis, vom ajunge să intervenim în 1% dintre cazurile de pacienți cu AVC, față de 10% rată de intervenție în Europa în acest moment”, a adăugat profesorul universitar doctor Gheorghe Iana.

„Pînă în 2018, România nu a avut un registru național al persoanelor afectate de accidente vasculare cerebrale tratate endovascular, motiv din care statistică privind AVC, tipologiile intervențiilor medicale și evoluția pacienților nu pot fi studiate”, a completat președintele SNRIR, prof. univ. dr. Gheorghe Iana.

„Pentru aproximativ 3 milioane de oameni, locuitorii a 8 județe, centrul de excelență de la Târgu Mureș va da posibilitatea de a beneficia, în mod direct, de o terapie de înaltă performanță, de top și, totodată, va oferi accesul la o echipă medicală pregatită pentru a gestiona situațiile de urgență în cazul accidentului vascular cerebral (AVC) acut”, a explicat doctorul. Lucian Mărginean, medic primar, coordonator al Compartimentului Radiologie Intervențională din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.

Anul viitor la Târgu Mureș se va deschide unul dintre cele mai moderne centre de training pentru medicii specializați în neuroradiologie intervențională care va pregăti specialiști din România și țările din zona de est a Europei. Următorul centru de excelență se va deschide la București, la SUUB.

În 2018, sistemul de sănătate din România dispunea doar de 5 specialiști care puteau interveni endovascular în cazuri de AVC după cele mai noi protocoale internaționale, potrivit sursei citate. Pregătirea și acreditarea după curricula internațională a unui medic specialist durează cel puțin 6 luni.

„Pînă în 2020, acest parteneriat academic cu Medtronic, ESMINT și Universitățile de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș și București va genera noi specialiști. Aceștia vor fi pregătiți teoretic de către profesori de la universitățile din Hamburg și Budapesta și practic în Spitalul de Urgență din Târgu Mureș, Spitalul Universitar de Urgență București, Spitalul Universitar Elias”, a precizat Gheorghe Iana.

Marți la Palatul Parlamentului, Societatea de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională din România (SNRIR) a organizat o conferință pe tema managementului multidisciplinar al infarctului cerebral, subliniind impactul economic și social al certificării doctorilor de radiologie intervențională care ar putea duce la scăderea cu 10% a deceselor cauzate de AVC în următoarele 18 luni și un impact negativ în costurile sociale în următorii 3 ani în condițiile în care finanțarea pentru AVC va fi în conformitate cu numărul pacienților.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Exclusiv: Anghel Damian n-o scapă din ochi pe Theo Rose. Iubitul vedetei a păzit-o la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Aaron Taylor-Johnson, a fi sau a nu fi noul James Bond?