Medicii de familie vor putea avea un CABINET PRIVAT, ca punct secundar de LUCRU. Care sunt condițiile

Medicii de familie vor putea avea un CABINET PRIVAT, ca punct secundar de LUCRU. Care sunt condițiile
Publicat: 07/11/2018, 13:08
Actualizat: 25/03/2019, 19:54

Propunerea legislativă pentru modificarea art.75 din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății a fost adoptată în plenul Senatului cu 79 de voturi, în unanimitate.

„Un medic de familie poate fi titularul unui singur cabinet și a unui punct secundar de lucru.Cabinetele de medicină de familie pot deschide un punct secundar de lucru în altă unitate administrativ teritorială, situată la mai puțin de 15 km față de cabinetul propriu, unde nu funcționează un alt cabinet medical în specialitatea medicină de familie, dacă solicitantul asigură un program fracționat de minim 10 ore pe săptămână în norma lui de bază sau peste norma lui de bază. În cazul în care sunt mai multe solicitări, prioritate are medicul cu cel mai mic număr de pacienți pe listă”, prevede modificarea adusă articolului 71, în Comisia pentru sănătate, din Senat.

În forma în vigoare, articolul 71 arăta astfel: „Un medic de familie poate fi titularul unui singur cabinet. Cabinetele de medicină de familie acreditate pot deschide puncte de lucru. Criteriile și metodologia vor fi precizate la art 73 (1)”.

„Actul normativ are ca obiect modificarea art 75 din Legea nr 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, intervenția legislativă vizând, includerea în textul legii, a Deciziei nr 8/2013 a Colegiului Medicilor din România, care acordă dreptul de a deschide mai multe puncte secundare de lucru în localitățile unde nu funcționează alt cabinet medical în specialitatea medicină de familie, cu posibilitatea prestării serviciilor peste norma de bază a eticului, în limita a cel puțin 10 ore pe săptămână, fără obligativitatea de a angaja un alt medic de familie”, se arată în raportul Comisiei pentru Sănătate din Senat.

Inițiatorii propunerii legislative sunt mai multi parlamentari din toate formațiunile politice.

„Având în vedere lipsa medicilor de familie mai ales în mediul rural și în localitățile urbane mai slab dezvoltate economic, cu populație restrânsă și în continuă scădere, în zone îndepărtate de aglomerațiile urbane și lund în calcul faptul că numărul și dotarea cabinetelor de medicină de familie din aceste zone este necorespunzătoare și nici nu există momentan posibilitatea atragerii de noi medici de familie dornici să-și deschidă cabinete de medicină de familie (…) considerăm necesară modificarea legii conform căreia pacientul va fi poziționat în axul serviciilor de sănptate prin creșterea accesibilității la serviciile de medicină de familie, prin scpderea cheltuielilor de deplasare ce incumbă bolnavilor din mediul rural, cu un efect benefic imediat în ceea ce privește echitatea în sănătate”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

De asemenea, inițiatorii susțin că medicii din alte specialități au deja această oportunitate, de a presta servicii în cabinete private proprii, suplimentar față de norma de bază.

„Medicii din alte specialități, decât medicina de familie și cadrele universitare cu jumătate de normă prin integrare clinică, pot adresa servicii în cabinetele private proprii, suplimentar față de norma de bază, 3.5 ore pe zi de lucru, confom legislației existente. Prin modificarea legislativă, și medicilor de familie li s-ar oferi această posibilitate prin act adițional la contractul existent cu Casele Județene de Asigurări de Sănptate, fără să fie necesare alte reglementări administrative suplimentare”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Senatul este prima cameră sesizată pentru acest proiect legislativ, Camera Deputaților fiind for decizional.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce au descoperit medicii la scurt timp după moartea Mioarei Roman. Care e cauza decesului
FOTO. Cât de frumoasă e fiica lui Ion Țiriac! Moștenitoarea imperiului l-a impresionat cu apariția...
Reacția lui Putin după ce Biden l-a numit „ticălos nebun”
Băiețel de 8 ani, în stare gravă după o vacanță cu familia într-un resort de...
Micul oraș subteran din România, care se întinde pe o suprafaţă de 1.300 de metri...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Cel mai mare supermarket din România dispare! Ce companie l-a cumpărat și în ce se...
Un român s-a trezit cu amendă pentru ROVINIETĂ dintr-un motiv bizar
De ce boală cruntă suferea Mioara Roman: Fosta soție a lui Petre Roman a murit...
Mioara Roman a murit în azilul în care era internată. Oana Roman NU a putut...
A murit Mioara Roman, fosta soţie a lui Petre Roman
Zbârnâie telefoanele la cabinetul bossului pentru o domnișoară descurcăreață! Cum se ”tatonează” un post la...
Peste CÂT TIMP se refac PLĂMÂNII atunci când renunți LA FUMAT
BOALA CUMPLITĂ de care suferea MIOARA ROMAN! A primit un diagnostic greșit
Mărirea și decăderea Mioarei Roman. Divorțul de Petre Roman i-a pus capac.
Felicitări și mesaje de Dragobete, pe 24 februarie. Imagini și urări de dragoste cu ”Te...
BANCUL ZILEI. Bulă: Mă cheamă şefu’ la el în birou şi-mi zice: Am observat că...
Americanii scriu istorie din nou cu prima aselenizare privată și o revenire pe Lună după...