Medicii de familie vor putea avea un CABINET PRIVAT, ca punct secundar de LUCRU. Care sunt condițiile

Medicii de familie vor putea avea un CABINET PRIVAT, ca punct secundar de LUCRU. Care sunt condițiile
Publicat: 07/11/2018, 13:08
Actualizat: 25/03/2019, 19:54

Propunerea legislativă pentru modificarea art.75 din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății a fost adoptată în plenul Senatului cu 79 de voturi, în unanimitate.

„Un medic de familie poate fi titularul unui singur cabinet și a unui punct secundar de lucru.Cabinetele de medicină de familie pot deschide un punct secundar de lucru în altă unitate administrativ teritorială, situată la mai puțin de 15 km față de cabinetul propriu, unde nu funcționează un alt cabinet medical în specialitatea medicină de familie, dacă solicitantul asigură un program fracționat de minim 10 ore pe săptămână în norma lui de bază sau peste norma lui de bază. În cazul în care sunt mai multe solicitări, prioritate are medicul cu cel mai mic număr de pacienți pe listă”, prevede modificarea adusă articolului 71, în Comisia pentru sănătate, din Senat.

În forma în vigoare, articolul 71 arăta astfel: „Un medic de familie poate fi titularul unui singur cabinet. Cabinetele de medicină de familie acreditate pot deschide puncte de lucru. Criteriile și metodologia vor fi precizate la art 73 (1)”.

„Actul normativ are ca obiect modificarea art 75 din Legea nr 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, intervenția legislativă vizând, includerea în textul legii, a Deciziei nr 8/2013 a Colegiului Medicilor din România, care acordă dreptul de a deschide mai multe puncte secundare de lucru în localitățile unde nu funcționează alt cabinet medical în specialitatea medicină de familie, cu posibilitatea prestării serviciilor peste norma de bază a eticului, în limita a cel puțin 10 ore pe săptămână, fără obligativitatea de a angaja un alt medic de familie”, se arată în raportul Comisiei pentru Sănătate din Senat.

Inițiatorii propunerii legislative sunt mai multi parlamentari din toate formațiunile politice.

„Având în vedere lipsa medicilor de familie mai ales în mediul rural și în localitățile urbane mai slab dezvoltate economic, cu populație restrânsă și în continuă scădere, în zone îndepărtate de aglomerațiile urbane și lund în calcul faptul că numărul și dotarea cabinetelor de medicină de familie din aceste zone este necorespunzătoare și nici nu există momentan posibilitatea atragerii de noi medici de familie dornici să-și deschidă cabinete de medicină de familie (…) considerăm necesară modificarea legii conform căreia pacientul va fi poziționat în axul serviciilor de sănptate prin creșterea accesibilității la serviciile de medicină de familie, prin scpderea cheltuielilor de deplasare ce incumbă bolnavilor din mediul rural, cu un efect benefic imediat în ceea ce privește echitatea în sănătate”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

De asemenea, inițiatorii susțin că medicii din alte specialități au deja această oportunitate, de a presta servicii în cabinete private proprii, suplimentar față de norma de bază.

„Medicii din alte specialități, decât medicina de familie și cadrele universitare cu jumătate de normă prin integrare clinică, pot adresa servicii în cabinetele private proprii, suplimentar față de norma de bază, 3.5 ore pe zi de lucru, confom legislației existente. Prin modificarea legislativă, și medicilor de familie li s-ar oferi această posibilitate prin act adițional la contractul existent cu Casele Județene de Asigurări de Sănptate, fără să fie necesare alte reglementări administrative suplimentare”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Senatul este prima cameră sesizată pentru acest proiect legislativ, Camera Deputaților fiind for decizional.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Cancer pancreatic! Diagnostic năucitor pentru Leonard Miron
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Ouăle vopsite din supermarketuri, contaminate
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Imagini tulburatoare! Andreea Morega, condusă pe ultimul drum de sute de oameni și un sobor...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului