Medicul care s-a întors din SUA pentru a-i trata pe români ca pe americani. „Pentru toți cei care se întorc, este vital să aibă o performanță profesională la același nivel”

Medicul care s-a întors din SUA pentru a-i trata pe români ca pe americani. „Pentru toți cei care se întorc, este vital să aibă o performanță profesională la același nivel
Publicat: 29/04/2018, 15:08

„Când cineva are o suferință, orice simptom dureros, în mod natural trebuie să treacă într-un timp de o săptămână, două. Durerea care depășește un interval de o lună, o lună și jumătate devine durere cronică și nu este un lucru firesc. (…) Când durerea nu este rezolvată devine cronică, dintr-un simptom devine boală, cu foarte multe complicații pe lângă, iar pacienții sunt cei mai nefericiți. Terapia durerii vine să ajute acest segment de pacienți, care este în creștere, în special în țările dezvoltate pentru că foarte des această durere cronică este legată de stilul de viață pe care îl avem”, a declarat, pentru MEDIAFAX, dr. Ovidiu Palea, medic anestezist și specialist în terapia durerii.

Medicul precizează că este nevoie de această terapie atunci când nu mai există nicio altă soluție pentru starea pe care o are pacientul.

În urma statisticilor, spune acesta, s-a constatat că o treime dintre pacienții care au peste 40 de ani suferă de o durere cronică cel puțin două, trei luni pe an.

„Terapia aceasta vine să le ofere o soluție. Pacienții sunt deja, teoretic, investigați, deci nu au lucruri care se văd pe examenele imagistice, însă, au simptomul și trebuie rezolvată această stare care le dăunează. (…) Patologia este din categoria durerilor de spate, în mod majoritar, cam 60-70%, de asemenea, sunt dureri de cap, nevralgii, sunt dureri pelvine, dureri abdominale cronice. Un segment foarte în creștere este durerea oncologică. Pacienții cu cancer au speranța de viață foarte lungă, se trăiește luni și ani de zile cu cancer și, atunci, acești pacienți au diverse forme de dureri, din varii motive, evident că ei cred că îi doare din cauza cancerului, dar nu este întotdeauna adevărat”, a adăugat Palea.

În terapia durerii, spune medicul, tratamentul poate fi atât medicamentos, dar și intervențional, prin diverse proceduri minim invazive, ceea ce conduce, în marea majoritate a cazurilor, la dispariția simptomelor sau, cel puțin, la atenuarea acestora.

Doctorul Ovidiu Palea a explicat că, în mod normal, pacientul trebuie să ajungă la terapia durerii după ce a fost investigat și diagnosticat de către un medic specialist. În schimb, de multe ori, se poate întâmpla ca bolnavul să scape de o operație complicată tocmai pentru că a venit, mai întâi, la medicul în terapia durerii.

„Această terapie este, așa cum se spune «fund de sac», adică pacientul a fost investigat și diagnosticat, nu mai au soluții și această specializare devine, să zicem așa, ultima speranță a bolnavului. În momentul de față, terapia durerii vine, de multe ori, înaintea celorlalte specializări pentru că, prin intervenții, poți scăpa de operații. Așa că din «fundul sacului» devenim un fel de «nod de cale ferată» pentru că poți tria pacienții și, prin intervențiile pe care le faci, pacienții ajung mai puțin la operație. La cel puțin două treimi din pacienți, durerea dispare sau scade foarte tare”, a adăugat medicul specialist în terapia durerii.

Pentru ca un pacient să ajungă la terapia durerii, are nevoie de o trimitere din partea medicului specialist sau din partea medicului de familie, lucru care nu se întâmplă pentru că încă nu există deschidere și încredere în ceea ce acest tratament ar putea însemna astfel că mulți pacienți ajung aici după ce se uită singuri pe internet.

„Teoretic, ca pacientul să ajungă la tine, trebuie să fie trimis de la un medic specialist sau de la medicul de familie. Practic, aceste intervenții nu pot fi făcute de ei, dar dacă acești medici știu ceea ce poți să faci cu terapia durerii, pacientul ar putea ajunge direct la tine, astfel, ar fi o șansă ca acesta să scape de o eventuală intervenție chirurgicală. De aceea, educarea colegilor este importantă din perspectiva înțelegerii prin ceea ce facem. Încercăm să educăm și să explicăm cât mai mult despre ceea ce înseamnă terapia durerii pentru că percepția generală despre această ramură e că tratezi pacientul cu morfină, lucru total fals”, a spus specialistul.

Ovidiu Palea s-a specializat în terapia durerii în Statele Unite ale Americii, acolo unde acest domeniu a apărut de mai bine de 20 de ani.

„Anesteziștii, ceea ce sunt și eu, au fost primii care au pășit în domeniul acesta pentru că sunt cei mai preocupați de durere. America a reușit să acrediteze pregătirea specialiștilor, proces care a durat și la ei vreo 15 ani, nu s-a petrecut peste noapte. Europa a venit un pic în urmă în treaba asta. Nu toate țările au programe pe terapia durerii, dar sunt în curs de dezvoltare. În vest, toată lumea învață din timpul rezidențiatului. (…) În România, de abia acum crește interesul. Sunt organizații care vin în vizită, le place și vor să învețe. Nu este ușor. Eu, în primii doi, trei ani, am avut pacienți doar rude și prieteni pentru că nu îți trimite nimeni pacienți pentru că nu știu și nu au încredere”, a precizat Palea.

După ani de zile de studiu și muncă în Statele Unite ale Americii, Ovidiu Palea a decis să se întoarcă în România și să aducă și aici această specilizare.

„Când m-am întors, a fost o decizie pur emoțională, nu am venit pentru medicină. Cred că cei care se întorc se întorc pentru alte lucruri care îi atrag, în niciun caz din ambiții profesionale. Este evident că oportunitățile de dezvoltare sunt mult mai mari afară. Pentru toți cei care se întorc, este absolut critic și vital să aibă o performanță profesională la același nivel. Am colegi care s-au întors, toți din motive emoționale, este legătura cu familia, cu cei apropiați sufletește. Practic, după ce m-am întors, m-am dezvoltat foarte mult în terapia durerii „, a afirmat Ovidiu Palea.

Palea susține că, astăzi, este mult mai ușor să te întorci, ca medic, în România, să profesezi pentru că sistemul medical din privat oferă foarte multe oportunități.

„La stat este mai greu, în primul rând, din motive de mentalități. Adică vii dintr-un sistem care funcționează într-un fel , iar aici este totul total diferit, problemele sunt mari, presiunea pe stat este foarte mare, doctorii din spitalele de stat sunt hărțuiți și alergați într-un fel în care le afectează starea de echilibru și nu mai au timp de nimic”, a mai spus medicul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se stabilește chiar mâine, 30 aprilie. Decizia care este obligatorie în România
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto