Ministerul Sănătății a lansat O CAMPANIE de promovare a VACCINĂRII. Pintea: Multe MĂMICI nu vor să își vaccineze copiii pentru că NU SUNT INFORMATE

Publicat: 15/01/2019, 17:22

Campania de promovare a vaccinării, „Copilăria cel mai frumos cadou”, are scopul de a informa părinții despre importanța vaccinării în copilărie. Este vorba despre vaccinul ROR (rujeolă-oreion-rubeolă).

„Astăzi împreună cu UNICEF vom lansa o campanie de promovare a vaccinării la nivel național. Am pregătit un spot video care sperăm ca va rula cât mai des pe canalele media astfel încât mesajul să fie perceput de cât mai mulți părinți. Este o campanie integrată (…) și va avea și o componentă outdoor”, a spus ministrul Sănătății, Sorina Pintea, în cadrul conferinței de lansare a campaniei.

De asemenea, Pintea spune că scopul acestei campanii este de a informa părinții despre beneficiile vaccinării pentru a alege să își protejeze copiii.

„La Coțofenești au fost vaccinați în jur de 100 de copii. La Buhuși s-a reușit recuperarea vaccinării la 80 de copii. În Strehaia, în două zile au fost vaccinați 90 de copii. Poate că vi se par copii puțini ca și număr, dar fiecare copil este extraordinar de important”, a declarat ministrul Sănătății.

Ministrul a amintit că sunt multe cazuri pe care le-a întâlnit în teren și care au surprins-o. De pildă, la Coțofenești o fată de 12 ani a venit să își imunizeze copilul de câteva luni. „Sunt multe mămici care nu vor să își vaccineze copiii pentru că nu sunt informate”, a completat Sorina Pintea.

De cealaltă parte, profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a declarat că s-au făcut foarte mari eforturi pentru ca acea campanie de vaccinare demarată de Ministerul Sănătății în a doua jumătate a anului trecut să aibă rezultatele așteptate.

„Dacă nu vom reuși să păstrăm acoperirea vaccinală la 95%, cât este pragul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), se va acumula o cohortă de copii nevaccinați. Ne găsim într-o situație favorabilă în momentul de față. În regiunea europeană a OMS, care are ca țintă eliminarea rujeolei, doar 34 de state din cele 53 au reușit să elimine rujeola”, a a adus lămuriri Rafila.

Ministerul Sănătății și UNICEF au lansat o campanie de promovare a vaccinării cu ROR

Președintele Societății Române de Microbiologie mai susține că doar 5 % dintre copii din studiază la școală despre educație pentru sănătate, precizând că o campanie de informare desprevaccinareeste binevenită.

„Doar 5% dintre copiii din România fac programe de Educație pentru Sănătate, pentru că este o disciplină opțională. Sănătatea nu este opțională, sănătatea condiționează dezvoltarea economică și socială a unei țări”, a spus Alexandru Rafila.

Campania va fi prezentă pe posturile de televiziune, în presa scrisă și în online, cu o componentă outdoor.

„Părinții și tutorii trebuie să fie informați despre beneficiile vaccinurilor și despre locurile unde își pot vaccina gratuit copiii, pentru a putea să le ofere acestora cel mai frumos cadou, copilăria. În România, campaniile naționale de comunicare trebuie consolidate, iar rata de acoperire vaccinală trebuie îmbunătățită. Absența vaccinării duce la reapariția unor boli ce pot fi ușor prevenite prin această măsură”, a spus reprezentantul UNICEF în România, Pieter Bult.

Campania este o continuare a campaniilor door-to-door de informare și recuperare vaccinală realizate, în 2018, de Ministerul Sănătății în parteneriat cu OMS și UNICEF în mai multe comunități vulnerabile din județele Mehedinți și Bacău.

În cadrul sesiunilor de informare, o echipă de specialiști, formată din medic de familie, medic epidemiolog și psiholog, a prezentat părinților informații cu privire la beneficiile vaccinării și riscurile nevaccinării și a răspuns întrebărilor adresate de aceștia. Ministerul Sănătății a spus că rata de acoperire vaccinală ROR a crescut în aceste comunități la peste 90%.

În ceea ce privește vaccinurile din programul național de vaccinare, acestea „se găsesc pe stoc”, a completat și ministrul Sănătății.

„Nu există sincope în aprovizionarea cu vaccinuri. La nivel național, avem vaccin pentru două-trei luni de zile, ținem legătura cu societatea medicilor de familie. Eu, personal, vă asigur că nu vor mai fi sincope în aprovizionare. Am promis că vom asigura vaccinurile antigripale începând cu 15 septembrie și așa a fost”, a conchis Pintea.

Ministerul Sănătății și UNICEF au lansat o campanie de promovare a vaccinării cu ROR

Pintea: S-a înregistrat o scăderespectaculoasă a cazurilor de rujeolă

În ultimul timp s-a înregistrat o „scădere spectaculoasă” a cazurilor de rujeolă, anunță ministru Sănătății, precizând că fenomenul se datorează campaniilor de promovare a vaccinării. Totuși, epidemia nu a dispărut, susține Alexandru Rafila, de la Societatea de Microbiologie.

„În săptămâna din 12 ianuarie 2018 au fost înregistrate 116 cazuri de rujeolă. În 29 iunie 2018 – 142 de cazuri de rujeolă și ultimele două decese. În săptămâna 12 octombrie 2018 – 16 cazuri. În săptămâna 11 ianuarie 2019 au fost 36 de cazuri. Vă spun că această scădere spectaculoasă se datorează campaniilor de informare și de promovare a vaccinării. (…) Rata devaccinareîn luna mai era de 3,9%, acum procesul devaccinarea ajuns la 95% în Coțofănești (n.r. – Bacău)”, a spus Sorina Pintea.

Pintea a mai declarat că poate numărul de copii vaccinați este mic, însă fiecare dintre ei este important.

Pe de altă parte, chiar dacă numărul de cazuri de rujeolă a scăzut, epidemia nu a dispărut, susține președintele Societății Române de Microbiologie.

„Vom scăpa de epidemia de rujeolă după ce vom avea mai multe săptămâni consecutive raportare zero, iar numărul acestor săptămâni trebuie să depășească durata maximă de incubație a rujeolei, adică să fie patru săptămâni consecutive cu raportare zero. Atunci putem spune că am scăpat de epidemia de rujeolă”, a spus Rafila.

Ministerul Sănătății și UNICEF au lansat o campanie de promovare a vaccinării cu ROR

Totuși, există riscul de reapariție a epidemiei în cazul unei populații care nu a fost vaccinată și nu a trecut prin boală, susține președintele Societății Române de Microbiologie.

„Sunt cazuri de import. În 2016 când au fost înregistrate primele cazuri de rujeolă în țara noastră au fost cazuri de import”, a explicat Rafila.

Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă, în România, raportate până la data de 11 ianaurie 2019 este 15.636, din care 59 de decese.

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE mobile. Ordinul de la UE a devenit deja...
Câinii și pisicile vă pot ucide. Alertă pentru proprietarii de animale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vitamina care ar putea încetini îmbătrânirea