• Publicat:
Sănătate

Ministrul Sănătății: Vom începe să organizăm campania de vaccinare antigripală din ianuarie 2020

Ministrul Sănătății: Vom începe să organizăm campania de vaccinare antigripală din ianuarie 2020
Ministrul Sănătății, Victor Costache, a spus, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu reprezentanții medicilor de familie, că nu își dorește să mai existe probelem în aprovizionarea cu vaccin antigripal și că va începe să organizeze campania de imunizare împotriva gripei încă din ianuarie.

„La începutul lunii ianuarie ne vom întâlni și vom stabili împreună necesarul de vaccin gripal care se va achiziționa, calendarul de aprovizionare și toate detaliile necesare pentru derularea camaniei de vaccinare grauită antigripală, dar și pentru îmbunătățirea acoperirii vaccinale în cadrul calendarului de vaccinare. Am cerut ca anul viitor să nu se mai repete situația ultimilor ani în care au existat disfuncționalități frecvente în aprovizionare și sincope în derularea campaniei de vaccinare antigripală. Vom începe din prima lună a anului să organizăm campania de vaccinare antigripală, împreună cu toți cei implicați”, a mai spus ministrul Sănătății, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o marți cu președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan, și cu reprezenții medicilor de familie, potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății (MS).

La discuții au participat echipele de conducere ale Societății Naționale de Medicină de Familie, Asociației Române de Educație Pediatrică în Medicina de Familie, Uniunii Patronatelor Independente din Medicina de Familie și Federației Națională a Patronatelor din Medicina de Familie.

Echipa Ministerului Sănătății și a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a discutat cu medicii de familie mai multe teme de interes, inclusiv renunțarea la protocoalele de prescriere a anumitor medicamente care limitează practica medicală în asigurarea tratamentului pentru pacienții cronici, măsuri de debirocratizare a activității în cabinetul medicului de familie, finanțarea domeniului, dar și îmbunătățirea activității de vaccinare în cadrul cabinetelor.

„Sunt multe probleme care au rămas nerezolvate în acest domeniu și pentru care trebuie să găsim măsuri de remediere. Există toată deschiderea și procuparea actualei echipe, a mea personal, de a dezvolta medicina de familie. Urmărim creșterea finanțării pentru acest sector și am identificat deja fonduri externe, atât prin Banca Mondială, cât și fonduri europene nerambursabile prin care vom suplimenta bugetul destinat medicinei de familie. Mai mult, împreună cu Ministerul Fondurilor Europene vom lansa Programul Operațional pentru Sănătate în care vor exista multe proiecte destinate domeniului. Vom lucra îmreună cu reprezentanții Ministerului Fondurilor Europene și cei ai medicilor de familie pentru finalizarea elaborării acestor programe necesare mediciniei de familie”, a declarat Victor Costache.

Inchide