Nouă simptome ale cancerului pe care nu trebuie să le ignori

Redactor:
Departamentul Life
Nouă simptome ale cancerului pe care nu trebuie să le ignori
Cancerul este o boală a cărei simptome sunt vizibile în fazele avansate, tocmai de aceea este importantă acordarea unei atenții deosebite la următoarele simptome, care are putea anunța un anumit tip de cancer, scrie CSID.

1. Scăderea neintenționată în greutate

Potrivit Societății americane de cancer, unul dintre primele semne ale cancerului ar putea fi scăderea inexplicabilă sau neplanificată a 4-5 kilograme. Scăderea în greutate s-ar putea datora reducerii masei musculare și slăbiciunii pe care o resimte organismul care încearcă să riposteze împotriva bolii. Acest simptom este un indicator bun în cazul cancerului pancreatic sau celui esofagian.

2. Modificarea inexplicabilă a tranzitului intestinal

Diareea, constipația, scaun modificat sau tulburări la nivelul stomacului asemănătoare celor din gripă – toate acestea sunt simptome care ar trebui verificate. Un alt semn este apariția sângelui în scaun (aspectul sângelui poate varia de la roșu aprins până la roșu închis sau chiar negru). Deși aceste simptome ar putea indica alte probleme ale tranzitului intestinal (polipi intestinali sau infecții ale stomacului), ar putea fi și semne ale cancerului de colon în stadiu incipient. Riscul de cancer colorectal este mult mai mare după vârsta de 60 de ani și poate evolua mult timp fără simptome.

3. Febră

Febra este deseori răspunsul natural al organismului la o infecție sau boală. Deși stările de febră pot fi rar semne ale cancerului, ele sunt frecvent întâlnite la pacienții care suferă de cancer – în special dacă boala sau tratamentul acesteia afectează sistemul imunitar. Doctorii nu știu încă de ce unele tipuri de cancer cauzează febră, în timp ce altele nu. O posibilă explicație ar putea fi faptul că febra este cauzată de o toxină produsă de tumoare. Poți avea febră zilnic sau pot trece săptămâni fără să fii afectat. Febra poate fi un semn precoce al cancerului de sânge, cum ar fi leucemie sau limfom.

4. Tuse persistentă

În cazul unei răceli sau unei gripe sezoniere, o tuse persistentă poate părea ceva normal. Dacă nu prezentați alte simptome ale răcelii și gripei, este recomandat să consultați un medic. Un alt motiv de îngrijorare este o tuse persistentă pe care ați încercat să o tratați, dar nimic nu pare a funcționa. Infecțiile respiratorii de sezon și cancerul pulmonar debutează cu același simptom: tusea. Cancerul pulmonar se manifestaă prin tuse persistentă, hemoptizie (eliminarea de sânge prin tuse, chiar în cantități mici), durere toracică, dispnee, oboseală, scădere în greutate, pierderea poftei de mâncare.

5. Dureri inexplicabile

Durerea este în general un semn că este ceva în neregulă cu organismul tău și asta poate însemna mai multe lucruri. Atunci când ductul pancreatic este blocat de o tumoră, acidul produs de pancreas pentru a ajuta în procesul de digestie se întoarce și distruge pancreasul, explică doctorul Mehmet Oz. Acest lucru poate cauza dureri abdominale care radiază adesea în spate. Dacă durerile nu dispar după mai multe tratamente, ar putea fi un simptom al cancerului. Durerea de spate poate fi un simptom al cancerului colorectal sau ovarian. O durere de cap îndelungată care nu cedează la tratamente obișnuite poate fi un semn al cancerului la creier.

6. Sângerări neobișnuite

Sângerările neobișnuite sau descărcarile de gestiune la nivelul mai multor zone din organism pot fi un semnal de alarmă și un astfel de simptom poate fi identificat atât la stadiile incipiente, cât și în cele finale ale cancerului. Societatea americană de cancer explică fiecare tip de sângerare și ce ar putea însemna pentru diferite zone ale organismului.

Sângerare rectală: cancer colorectal (colon și rect)
Sângerare în urină: cancer uterin și de prostată
Sângerare la nivelul sânului : cancer de sân
Sângerare la tuse: cancer de plămâni

7. Oboseală

Potrivit Societății americane de cancer, nu se știe cu exactitate ce anume cauzează oboseala. Dar oboseala sau oboseala cronică, care nu dipare după odihnă, este unul dintre cel mai des întâlnite simptome ale cancerului. În cazul cancerului de colon și de stomac, senzația de oboseală poate deriva din pierderea de sânge. Alte semne ale cancerului asociate cu oboseala sunt probleme de concentrare, stare de slăbiciune, irascibilitate și incapacitate de a finaliza sarcini de zi cu zi.

8. Leziuni care nu dispar

Aceste simptome apar cel mai des la nivelul pielii sub forma unei alunițe sau a unei leziuni care nu se vindecă. Un nod în gură, ulcerații ale buzelor, limbii sau interiorul gurii, care nu se vindecă în decurs de câteva săptămâni, pot fi semne ale cancerului oral. Aceste elemente pot fi un semnal de alarmă pentru persoanele care fumează, mestecă tutun sau consumă alcool în exces. Alte lucruri la care trebuie atenție sunt petele albe la nivelul gurii și al limbii. Aceste pete pot indica leucoplakia orală, modificări precanceroase care pot evolua în cancer de gură, dacă nu sunt tratate corespunzător.

9. Noduli sau modificări ale pielii

O modificare a mărimii sau formei, o forfetare sau îngroșare a sânului, o descărcare de gestiune de la nivelul mamelonului sunt semnale de alarmă. Nodulii găsiți în ganglionii limfatici situați în axile sau claviculă pot indica, de asemenea, cancer la sân. Asociația americană de cancer notează că nodulii cancerigeni pot apărea și în testicule, ganglioni limfatici sau alte țesuturi ale corpului. O pată, o rană sau o aluniță care își schimbă mărimea, forma, culoarea sau textura pot fi semne ale cancerului de piele sau melanom. Dacă zona nu se vindecă în cel mult 4 săptămâni, este imperativ să consultați un doctor. Pe lângă cancerul de piele, modificări ale aspectului pielii pot semnala și alte tipuri de cancer. De exemplu, îngălbenirea pielii și a ochilor (icter) pot semnala cancerul pancreatic, confrom CSID.

Ce obiect a furat din Casa Albă un român care se afla în vizită la...
Doliu mare în showbiz-ul românesc. Primul nume celebru ucis de Covid
FOTO. Gabriela Cristea, goală în cadă! Vedeta TV a lăsat la vedere prea mult
FOTO. Cum a ajuns să arate fosta campioană mondială la gimnastică! Românca s-a retras și...
Vedete din România care au apărut în Playboy. Gimnastele care au lăsat TOT la vedere...
Pandemia COVID-19 îngreunează perspectivele legate de pensii pentru miliarde de oameni
Prima țară europeană în lockdown total. Cetățenii pot ieși din case doar dacă au un...
Doliu mare în showbiz-ul românesc. Primul nume celebru ucis de Covid
Cine a fost prima iubită a lui Klaus Iohannis? Președintele a recunoscut asta de față...
După aproape 2.000 de ani, o descoperire INCREDIBILĂ despre impunătorul împărat TRAIAN, care l-a învins...
BCR, decizia care îi vizează pe toți clienții. Este interzis cu desăvârșire
Disperarea a pus stăpânire în spitalele românești. 'Pacienți care s-au agățat de asistente, implorând să...
Se întoarce România la starea de urgenţă şi carantină? Răspunsul dat de Nelu Tătaru
Cazul influencerului bolnav de COVID-19, care nu credea în coronavirus și a murit la 33...
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Oraşul din România care explodează total şi pregăteşte o dezvoltare fabuloasă. Primăria are în plan...
Inchide