Numărul persoanelor care fumează a crescut în ultimii trei ani în România

Numărul persoanelor care fumează a crescut în ultimii trei ani în România
Publicat: 07/07/2015, 15:39

Campania națională de informare „Spații publice fără fumat” are ca obiectiv creșterea gradului de informare în rândul populației cu privire la efectele nocive ale fumatului asupra sănătății generale.

Secretarul de stat Alin Țucmeanu a declarat că Ministerul Sănătății a refinanțat în 2014 programul „Stop Fumat”, prin care toți fumătorii care doresc să combată această dependență beneficiază de tratament gratuit. El a precizat că o altă modalitate de combatere a depedenței de tutun este interzicerea fumatului în spații publice.

„Susțin inițiativa de modificare a Legii nr. 349/2002, care interzice total fumatul în spațiile publice”, a spus Alin Țucmeanu.

În contextul discuțiilor recente privind impactul pe care reducerea consumului de tutun l-ar putea aveam asupra bugetului de stat, directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Paul Anghel, a subliniat faptul că „sănătatea populației nu are preț”, combaterea dependenței de nicotină fiind, în opinia sa, mai importantă decât ponderea la bugetul de stat a taxelor și accizelor aplicate produselor din tutun.

„Alături de Ministerul Sănătății, am desfășurat acțiuni de control comune, soldate cu sancțiuni și amenzi. În perioada 2011-2014, au existat 2.352 sancțiuni, dintre care 211 au constituit avertismente, iar 2.141 amenzi contravenționale. (…) Consider că este de bun augur aprobarea proiectului de lege care vizează interzicerea totală a fumatului în spațiile publice, având în vedere practica europeană”, a spus Paul Anghel.

Campania a fost lansată în contextul în care, în România, numărul tinerilor cu vârste între 15 și 39 de ani care fumează a crescut cu 5% în anul 2014 comparativ cu 2011, deși la nivelul Uniunii Europene trendul a fost descendent, potrivit Eurobarometrului „Atitudinile europenilor față de tutun și țigări electronice”.

„Față de anul 2011, (în țara noastră, n.r.), prevalența fumatului a scăzut cu 3%, realitate care se va reflecta în indicatorii epidemologici ai unor boli precum astmul bronșic și afecțiunile cardiace”, a declarat doctorul Laura Magda Ciobanu, expert al Ministerului Sănătății pentru controlul tutunului la Comisia Europeană și Organizația Mondială a Sănătății.

România se situează în continuare pe locul al doilea, după Grecia, în ceea ce privește ponderea populației afectate de expunerea la fumul de țigară în spațiile publice și are rata cea mai mare de expunere din spațiul comunitar la reclame care au ca temă consumul de tutun.

Un alt aspect îngrijorător subliniat de statisticile europene este faptul că, în România, populația cu venituri scăzute, care are dificultăți în a-și plăti facturile, a înregistrat un număr mai mare de fumători în anul 2014, față de 2011, în timp ce în țările europene, procentul fumătorilor în rândul acestei categorii sociale a scăzut.

Totodată, numărul românilor care au încercat să se lase de fumat a scăzut cu 11% în anul 2014, față de 2011, în contextul în care celelalte state membre UE înregistrează un trend ascendent.

„În ceea ce privește renunțarea la fumat, ne putem adresa tinerilor pentru ca aceștia să nu înceapă să fumeze, însă costurile mai mari, în sistemul medical, sunt generate de fumătorii adulți”, a mai spus doctorul Laura Magda Ciobanu.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, peste 10% din chetuielile cu bolnavii de cancer (74.829.631 lei) au fost pentru diagnosticul și tratamentul pacienților cu cancer pulmonar, afecțiune asociată în mod frecvent cu dependența de tutun.

Campania de informare „Spații publice fără fumat”, derulată de Ministerul Sănătății, beneficiază și de susținerea societății civile, prin implicarea Asociației Tinerii Uniți, care s-au angajat în lupta pentru „o Românie care respiră”. În prezent, în România sunt 57 de medici din 20 de județe implicați în programul „Stop Fumat”.

În luna aprilie, peste 100 de organizații nonguvernamentale au inițiat Coaliția „România respiră”, care susține interzicerea totală a fumatului în spații publice închise, în parcuri și în locuri unde se practică sportul.

Inițiatorii Coaliției „România respiră” – organizații neguvernamentale din domeniul tineretului, al protecției copilului și sănătății, profesioniști din domeniul medical și academic, personalități publice și lideri de opinie – arătau atunci că scopul inițiativei civice este „protejarea sănătății persoanelor fumătoare și nefumătoare de efectele dăunătoare ale fumatului, precum și prevenirea răspândirii fumatului în rândul minorilor și asigurarea unui nivel adecvat al calității vieții populației, cu o atenție specială acordată tinerilor”.

Coaliția a lansat și un manifest, în care a arătat că România este, în prezent, deținătoarea unor recorduri negative în ceea ce privește protejarea față de fumul de tutun în spațiile publice.

„În condițiile în care în România peste 73 la sută dintre adulți nu fumează și o bună parte dintre ei suferă și mor prematur din cauza unor boli cauzate de fumat, se impune o lege protectivă față de expunerea la fum de tutun. Cerem Parlamentului, Guvernului și Președinției să sprijine acest demers de sănătate publică de o importanță vitală pentru viitorul nostru și al tinerei generații și să redăm împreună României imaginea «clară» pe care o merită”, declara atunci președintele Societății Române de Pneumologie, Florin Mihălțan.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Astăzi se împlinesc 79 de ani de când Hitler o lua de soţie pe Eva...