O sută de copii au fost salvați prin operațiile pe cord făcute la Spitalul „Marie Curie”

O sută de copii au fost salvați prin operațiile pe cord făcute la Spitalul Marie Curie
Publicat: 12/05/2015, 15:43
Actualizat: 18/05/2015, 15:52

„Am reușit ceea ce ne-am propus, adică să salvăm aici, acasă, copiii noștri care se nasc cu malformații cardiace, fără a mai fi necesar transferul lor în unități sanitare din alte țări. Anul trecut, am stabilit cu reprezentanții clinicii italiene că vom continua acest program și că îl vom dezvolta la nivel național. În prezent, se realizează intervenții la București, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii «M.S. Curie», și în alte patru centre din Iași, Târgu Mureș, Cluj-Napoca și Timișoara”, a spus ministrul Nicolae Bănicioiu, la conferința privind a o suta operație pe cord făcută printr-un program al Ministerului Sănătății și Clinicii San Donato din Italia.

Potrivit ministrului Sănătății, în acest an vor fi date în funcțiune și clinicile de chirurgie cardiacă pediatrică de la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” și de la Spitalul „Victor Gomoiu” din Capitală.

„Anual se nasc în România între 2.500 și 3.000 de copii cu malformații cardiace foarte grave și care necesită intervenții pe cord. În 2015, vor fi terminate și clinicile de la Spitalul Gomoiu și Spitalul Grigore Alexandrescu, astfel că în București vor fi trei spitale puternice, care vor face operații de acest gen”, a mai spus Nicolae Bănicioiu.

Ministrul Sănătății a precizat că, în luna iulie 2014, a semnat extinderea Programului de cooperare între Ministerul Sănătății și Clinica San Donato, în cadrul căruia echipe de medici italieni și români operează copii cu malformații congenitale cardiace, în cadrul spitalelor din România.

„Cea de-a doua componentă a programului o reprezintă cea de instruire a personalului medical în domeniul chirurgiei cardiace. Ținta noastră este ca în anul 2016, după doi ani de la înființarea programului, echipa de medici români să poată efectua în integralitate intervențiile, fără coordonarea medicilor din Italia”, a spus ministrul Sănătății.

Ministrul Nicolae Bănicioiu a felicitat echipele de profesioniști români și italieni, pentru că toate cele o sută de intervenții au avut o rată de succes de sută la sută.

Alessandro Frigiola, profesor doctor la Clinica San Donato din Milano, a spus că nu este ușor să creezi o echipă cu care să operezi și care este formată din chirurgi cardiaci, cardiologi, anesteziști și asistente.

„Când am început eu operațiile pe cord, mortalitatea era de 70 la sută, acum avem reușită 95 la sută. Un real succes datorită echipelor care lucrează zi și noapte, 24 de ore din 24. Problema echipelor este peste tot în lume, pot spune că aici, după un an de zile, aveți echipe locale independente, care cooperează foarte bine cu ceilalți. Gândiți-vă că nu este simplu, operăm copii de cinci ani, care sunt diferiți de cei de doi ani sau câteva luni, sau nou-născuți. Am început aceste operații în București, dar am continuat la Iași și vom merge și în celelalte centre. Acum un an și jumătate, acest centru era închis. Este un proiect fantastic și sunt foarte mândru că am fãcut parte din această echipă”, a declarat profesor dr. Alessandro Frigiola.

Un al membru al echipei italiene, Iosef Tammam, care a făcut facultatea în România, a spus că echipa a fost formată din cadre medico-sanitare din România, Italia, Germania și Siria. El a precizat că pentru pregătirea unei echipe este nevoie de cinci-zece ani.

„Ai nevoie de cinci-zece ani ca să pornești un astfel de proiect. Noi aici am reușit după un an și jumătate. Când am venit aici, în septembrie 2013, nu era nimeni în secția de chirurgie cardiacă. Am venit 14 oameni din Italia și atunci operam doar noi. La început, am avut cazuri ușoare, apoi mai dificile, acum nu mai există niciun caz de orice dificultate din lume pe care să nu-l facem. Acum, 60 la sută din cazuri sunt foarte dificile, iar în misiune venim doar trei-patru persoane.

Într-un an și jumătate, am reușit să salvăm o sută de copii, netransportabili, pe care ori îi operam, ori mureau. Vrem ca la «Marie Curie» să fie cel mai mare centru de chirurgie cardiacă din Balcani”, a mai spus dr. Tammam.

Medicul a precizat că au fost mai multe misiuni la Iași, unde au mers echipe de două-trei persoane și au operat peste 20 de cazuri, iar luni va fi prima misiune la Cluj. Iosef Tammam a adăugat că în Spitalul „Marie Curie” a colaborat atât cu ortopezi, cu profesorul Gheorghe Burnei, dar și cu urologi, pentru tumori renale.

Cu cele o sută de cazuri operate în România au fost economisite trei-patru milioane de euro care trebuiau date pentru tratament în străinătate, a mai spus dr. Iosef Tammam, precizând că nu există o săptămână în care echipa lui să nu lucreze în mai multe centre din lume, făcând aceste operații.

În prezent, o echipă formată din 21 de cadre medii și cinci medici a fost deja pregătită, dar obiectivul este ca pregătirea cadrelor medico-sanitare din România să continue.

Managerul Spitalului de Copii „Marie Curie”, Daniel Buzatu, a spus că foarte multe dintre cazurile dificile ar fi plecat în străinătate dacă Ministerul Sănătății nu ar fi luat inițiativa demarării acestui program. Daniel Buzatu a adăugat că speră că din 2016 aceste intervenții ar putea fi făcute de echipele medicale din spital, iar acești specialiști vor deveni traineri pentru celelalte echipe din țară.

Mortalitatea infantilă datorată malformațiilor congenitale ale sistemului circulator reprezintă peste 11 la sută din totalul deceselor copiilor cu vârsta sub un an.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Patru români și-au făcut gaură în buget, după o masă pe litoral de 1 Mai!...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Zanni a vrut să-i ofere primul ajutor Anei Porgras, dar nu a putut-o căra, pentru...
SECRETE din viața intimă a unei vedete celebre, s-a iubit și cu femei: „Le-am oferit...
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Un nou sprijin financiar pentru pensionarii din România. Ce sumă de bani vor primi seniorii...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
REGULILE pentru posesorii auto se schimbă dramatic. VA FI INTERZIS pentru toți șoferii din România
Alimentele care ne pot strica vacanța. Vedeta zilei pune viața în pericol
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Enzimele descoperite în bacteriile intestinale pot schimba grupele de sânge ale unui donator