Obezitatea din copilărie poate duce la probleme de cogniție în timpul școlii

Obezitatea din copilărie poate duce la probleme de cogniție în timpul școlii
Publicat: 04/06/2018, 09:32
Actualizat: 08/08/2019, 23:50

Obezitatea, care poate da peste cap hormonii care acționează în mai multe regiuni ale creierului, este deja asociată cu o cogniție mai joasă la adulți. Până acum însă, în ciuda creșterii prevalenței obezității la copii, au existat puține studii cu privire la efectul acesteia asupra facultăților mintale ale celor mici, potrivit Futurity.

„Primii ani ai vieții sunt critici pentru dezvoltarea cogniției și am investigat dacă boala are un impact asupra cogniției mai târziu în viața individului”, a precizat Nan Li, conducătorul principal al studiului de la Brown University.

Pentru studiu, care a apărut în revista de specialitate Obesity, Li și echipa sa au examinat un grup de copii a căror greutate relativă la înălțime era cunoscută la 1 și/sau 2 ani și care după câțiva ani au participat la o serie de teste cognitive. Aceștia erau parte dintr-un studiu al Health Outcomes and Measures of the Environment din Cincinnati, care a inclus în prima fază femei însărcinate în perioada 2003 – 2006 și apoi copiii nou-născuți. În afară de măsurătorile de greutate și înălțime în primii doi ani de viață, fiecare copil a fost monitorizat de-a lungul timpului prin vizite la domiciliu efectuate de specialiști. Fiecare copil a participat la cel puțin un test care evalua abilitățile cognitive la vârstele 5 și 8 ani.

După mai multe teste, cercetătorii au aflat că există diferențe de cogniție între cei obezi sau la limita obezității și copiii cu o greutate normală, în sensul că primii s-au descurcat mai rău la testele care erau menite să măsoare diferite facultăți cognitive și IQ-ul.

De asemenea, autorii au precizat că există un număr de mecanisme biologice prin care stratul adipos de la începutul vieții poate afecta dezvoltarea neurologică, inclusiv inflamarea sistematică ce poate afecta mai multe regiuni ale creierului relevante pentru abilitățile cognitive.

Totuși, eșantionul a fost mic și este nevoie de un studiu de amploare pentru a confirma rezultatele.

Vă recomandăm să citiți și următoarele articole:

Cele două sisteme de gândire ale creierului: Trucurile care te vor ajuta să eviți greșelile cognitive – VIDEO

Funcțiile cognitive ale creierului pot fi îmbunătățite cu ajutorul unei metode inovative

Cum anestezia poate afecta funcțiile cognitive: un studiu recent ajunge la unele concluzii surprinzătoare

Premieră în neuroștiințe: cercetătorii au putut urmări un gând care se ”mișca” prin creier

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase