Obiceiul care te face să îmbătrânești mai repede

Obiceiul care te face să îmbătrânești mai repede
Publicat: 20/01/2017, 10:55
Actualizat: 22/04/2017, 20:51

Un studiu recent arată că persoanele care stau pe scaun pentru 10 sau mai multe ore pe zi fără ca mai apoi să facă orice fel de mișcare riscă să îmbătrânească prematur. Cercetarea a fost făcută de oamenii de știință de la Universitatea din California, în cadrul ei fiind implicate 1.500 de femei cu vârste cuprinse între 64 și 95 de ani.

Cercetătorii au stabilit astfel că în cazul femeilor care stăteau pe scaun 10 sa mai multe ore pe zi și nu făceau cel puțin 40 de minute de mișcare susținută zilnic arată cu opt ani biologici mai în vârstă decât cele care sunt mai puțin sedentare.

Femeile care arătau mai bătrâne decât ar fi trebuit la vârsta lor aveau telomerii mai scurți decât în mod normal, astfel că cromozomii lor se deteriorau mai repede.

Telomerii sunt descriși ca având același rol precum capetele de plastic de la șireturi. Ei previn deteriorarea cromozomilor. Cu cât aceștia se scurtează, cu atât corpul este mai predispus diferitelor afecțiuni precum bolile cardiovasculare, diabetul sau cancerul. Scurtarea telomerilor poate fi influențată și de obiceiuri precum fumatul sau consumul de alimente nesănătoase care cauzează obezitate.

„Studiul nostru arată că sedentarismul conduce la îmbătrânirea mai rapidă a celulelor. Astfel, vârsta cronologică nu se mai potrivește cu cea biologică. Am obeservat că femeile care petrec mai mult timp stând pe scaun nu mai aveau probleme cu lungimea telomerilor dacă făceau mișcare cel puțin 30 de minute pe zi, așa cum este recomandat de specialiștii din întreaga lume. Ar trebui să ne obișnuim să facem mișcare încă de la vârste fragede și să continuăm să avem acest obicei chiar și la 80 de ani”, a explicat medicul Aladdin Shadyab, autorul principal al studiului.

Medicul susține că a planificat deja un studiu și la nivelul populației masculine și al persoanelor mai tinere.

Sedentarismul este, de asemenea, asociat obezității și supraponderabilității, apariției unor forme de cancer și a diabetului de tip 2, din cauza faptului că metabolismul persoanelor sedentare nu mai funcționează normal.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase