Rujeola, o amenințare globală iminentă din cauza pandemiei. Aproape 40 de milioane de copii nu au fost vaccinați împotriva bolii anul trecut / Avertismentul OMS

Rujeola, o amenințare globală iminentă din cauza pandemiei. Aproape 40 de milioane de copii nu au fost vaccinați împotriva bolii anul trecut / Avertismentul OMS
FOTO - Caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 26/11/2022, 15:40

În prezent, există o amenințare iminentă în ce privește răspândirea rujeolei în diferite regiuni la nivel global, deoarece COVID-19 a dus la o scădere constantă a acoperirii vaccinale și la o mai mică supraveghere a bolii, afirmă Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și agenția de sănătate publică din SUA (CDC).

Rujeola este unul dintre cele mai contagioase virusuri și este aproape în întregime prevenită prin vaccinare. Cu toate acestea, e nevoie ca 95% din populație să fie imunizată, pentru a preveni focarele în rândul populațiilor.

Aproape 40 de milioane de copii nu au fost vaccinați împotriva rujeolei în 2021 din cauza obstacolelor create de pandemia de COVID, ceea ce reprezintă un record, au declarat OMS și Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA într-un raport comun, citat de Reuters.

„Acum este momentul să acționăm”

Deși cazurile de rujeolă nu au crescut încă dramatic în comparație cu anii precedenți, acum este momentul să acționăm, a declarat Patrick O’Connor, liderul OMS pentru rujeolă, pentru Reuters.

„Suntem la o răscruce de drumuri”, a spus el. „Vor fi o perioadă foarte dificilă de 12-24 de luni, în care trebuie să încercăm să atenuăm acest lucru”.

O combinație de factori precum măsurile persistente de distanțare socială și natura ciclică a rujeolei ar putea explica de ce nu a existat încă o explozie de cazuri, în ciuda decalajelor de imunitate tot mai mari, dar asta s-ar putea schimba rapid, a spus O’Connor, subliniind natura extrem de contagioasă a boala.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase