Ordin de guvern: ELIMINAȚI AMBROZIA! Amenzi de până la 20.000 de lei

Ordin de guvern: ELIMINAȚI AMBROZIA! Amenzi de până la 20.000 de lei
Publicat: 05/09/2018, 19:19
Actualizat: 02/10/2018, 15:13

„A fost pe ordinea suplimentară, a fost aprobată Hotărârea de Guvern privind normele metodologice de aplicare a legii privind combaterea buruienii ambrozie (…) În primul rând, vorbim de măsuri de informare, Ministerul Agriculturii va pune la dispoziția publicului un site specializat cu informări strict pe această plantă dăunătoare al cărei polen provoacă rinite alergice. De asemenea, vor fi transmise broșuri de informare către toate unitățile administrativ-teritoriale și către toți deținătorii de terenuri și nu numai, în zonele în care se dezvoltă această plantă”, a declarat, miercuri, după ședința de Guvern, purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.

Potrivit acestuia, proprietarii de terenuri vor primi sancțiuni dacă nu elimină în fiecare an, până pe 5 iunie, ambrozia de pe propriile terenuri.

„La nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale va fi centralizată situația terenurilor pe care se dezvoltă această plantă și va fi întocmit un centralizator, până pe data de 25 mai din fiecare an, în legătură cu terenurile pe care se dezvoltă această plantă. De asemenea, vor fi luate măsuri de informare a proprietarilor terenurilor respective să combată răspândirea acestei plante, obligația fiind să o elimine de pe terenuri până pe data de 5 iunie, în fiecare an, adică până în momentul în care înflorește, că de fapt asta este problema. Vor fi organizate echipe mixte, care vor verifica în teren dacă au fost implementate aceste măsuri. Evident, normele de aplicare prevăd și sancțiuni”, a precizat Nelu Barbu.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 8 martie, Legea privind combaterea buruienii ambrozia, potrivit căruia cei care nu iau măsurile necesare pentru a evita instalarea și răspândirea acestei plante vor fi amendați cu sume de până la 20.000 de lei.

„Proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, denumită științific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventiv invazive și eliminarea prezenței acesteia pe terenurile intravilane sau extravilane”, potrivit proiectului de lege.

În scopul distrugerii ambroziei și prevenirea răspândirii acesteia, proprietarii terenurilor pe care crește ambrozia vor desfășura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, respectiv, cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări și metode specifice, „măsurile urmând să fie menținute până la sfârșitul perioadei de vegetație a buruienii”.

Și beneficiarii lucrărilor de constructie au obligația să ia măsurile necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii buruienii ambrozia, pe terenurile afectate de lucrări.

„În vederea stabilirii soluțiilor corespunzătoare pentru combaterea buruienii ambrozia, Ministerul Mediului împreună cu Ministerul Sănătății și Ministerul Agriculturi și Dezvoltării Rurale desfășoară anual campanii de informare și conștientizare împreună cu partenerii locali, stabilind măsurile ce se impun pentru limitarea ariei de extindere a acestei specii invazive și eradicarea acestei plante”, se arată în proiectul adoptat de Camera Deputaților în 7 februarie.

Nerespectarea prevederilor impuse constituie contravenție și se sancționează cu avertisment.

„Constituie contravenție nerespectarea prevederilor din avertisment de către proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole care nu se conformează prevederilor din avertisment și se sancționează cu amendă de 750 de lei la 5000 de lei, pentru persoanele fizice și cu amendă de la 5000 de lei la 20.000 de lei pentru persoanele juridice”, potrivt sursei citate.

Verificarea și constatarea nerespectării prevederilor legii, precum și aplicarea sancțiunii se fac de către o comisie mixtă, construită prin ordin al prefectului, formată din specialiști desemnați din cadrul direcțiilor pentru agricultură județene, respectiv a municipului București, comisariatelor județene ale gărzii naționale de mediu, direcțiilor județene de sănătate publică și autorității publice locale pe a cărei rază teritorială se face controlul.

Polenul acestei plante provoacă alergii severe. Ambrozia a fost declarată de către expertii Comisiei Europene o „specie periculoasă pentru sănatate”.

Foto: Captură

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”