(P) Miturile despre iaurt: adevărate sau false?

(P) Miturile despre iaurt: adevărate sau false?
Publicat: 08/02/2016, 13:37
Actualizat: 05/07/2016, 22:42

MIT: Termenul de garanție de câteva săptămâni indică adăugarea de conservanți

Legea interzice folosirea conservanților în iaurt. La Danone, de exemplu, ingredientul principal din iaurt este laptele: iaurtul simplu conține peste 99% lapte restul fiind fermenți, iar cel cu fructe conține peste 75% lapte, restul fiind fructe, coloranți din legume și zahăr, în funcție de rețetă. Laptele este pasteurizat, adică este supus unei încălziri rapide la cca 90ËšC, urmată de o răcire rapidă. Prin pasteurizare sunt distruși microbii responsabili de alterare. Apoi în lapte se adaugă fermenți (bacteriile lactice benefice, iar în final paharele închise ermetic protejează de degradare anumite componente (de exemplu împiedică râncezirea grăsimilor).

Secretul păstrării îndelungate a calității produselor Danone constă într-un proces de fabricație exemplar, de o igienă perfectă, materii prime de cea mai bună calitate și depozitarea la rece în condiții optime. Calitatea tuturor acestor elemente și igiena întregului proces sunt riguros controlate astfel încât să nu permită în niciun fel alterarea calității produselor.

În același timp, iaurturile sunt produse acidofile (conțin acid lactic rezultat din fermentarea laptelui) ceea ce le conferă o „auto-protecție”. Acidifierea este o metodă obișnuită de a feri alimentele de alterare și de a le păstra timp îndelungat, metodă folosită pentru a păstra și murăturile sau alimentele marinate. Dacă produsele sunt păstrate la o temperatura între +2 și +6 grade Celsius, conform recomandărilor de pe etichetă, ele își păstrează calitățile până la data expirării.

MIT: Iaurtul făcut în casă este mai bun decât cel din comerț

Poți face iaurt în casă, dar este el atât de sănătos și lipsit de microbi ca cel din comerț? Etapele de realizare a iaurtului sunt aproximativ aceleași, dar diferențele vin din condițiile de igienă, din standardele de calitate și din fermenții folosiți.

Mai exact, este vorba despre calitatea laptelui folosit: în cazul iaurturilor din comerț specialiștii analizează și testează laptele să verifice dacă acesta conține eventuale reziduuri de antibiotice, toxine sau microorganisme patogene. Laptele contaminat nu va fi folosit pentru lactate.

La fel se intâmplă și cu fermenții sau bacteriile lactice. Danone de exemplu, cercetează de aproape 100 de ani produsele lactate și a identificat în acestea fermenți cu anumite calități care dau un gust specific și o anumită textură produselor sale. În cazul iaurturilor realizate în casă nu vei putea ști ce bacterii din aer fermentează laptele. În plus, nu vei putea controla temperatura pe toată durata fermentării și astfel există posibilitatea ca bacteriile lactice benefice din lapte să nu se dezvolte optim și, deci, să nu beneficiezi de fapt de toate calitățile produsului.

MIT: Iaurtul probiotic conține bacteriile vaginale sau fecale

Complet fals! Bacteria folosită în iaurturile Activia, de exemplu, se numește Bifidus ActiregularisTM sau, științific, Bifidobacterium Animalis subspecia Lactis. Aceasta este selecționată din produse lactate tradiționale, în cursul cercetărilor științifice realizate de Danone, recunoscute și apreciate la nivel mondial.

De unde confuzia? Această bacterie mai are o altă subspecie – mai exact animalis, nu lactis – care este o bacterie diferită și care nu este utilizată în iaurturile Danone.

Bifidus ActiregularisTM contribuie la menținerea echilibrului florei intestinale care împiedică dezvoltarea altor bacterii „rele”. Dacă sănătatea noastră digestivă este la cote maxime, atunci și noi ne simțim bine. De ce? Simplu: sistemul digestiv găzduiește propriul său sistem nervos, cel numit enteric, format din circa 100 de milioane de neuroni care funcționează independent de creier, dar, desigur, schimbă informații cu acesta. În plus, tubul digestiv conține cam 70% din sistemul nostru imunitar și produce circa 95% din serotonina din organism, cunoscută și sub numele de „hormonul fericirii”.

MIT: Iaurtul cu fructe are foarte mult zahăr

Unele iaurturi cu fructe are glucide cam cât un măr și mult mai puține glucide, calorii și grăsimi decât o prăjitură. Iaurtul cu fructe este destinat răsfățului gustativ și este ideal ca gustare sau un desert ușor și mai sănătos. Deci atenție mare cu ce îl comparați! Citiți cu atenție eticheta pentru a afla exact ce conțin.

MIT: În iaurturi se folosește colorant din gândaci

Acest colorant se numește carmin. Legislația europeană și cea românească (Regulamentul CE 1333/2008) permit folosirea acestui colorant alimentar. El este un colorant roșu natural, descoperit și utilizat de azteci de acum 500 de ani și este foarte mult utilizat în industria alimentară și în zilele noastre. Consumați adesea mezeluri, dulciuri, medicamente și folosiți chiar cosmetice care îl conțin. Legea îl permite, dar mai mult decât atât, specialiștii admit că nu e un colorant chimic și nu are efecte secundare asupra sănătății omului.

Iaurturile Danone nu îl conțin, verificați eticheta! În iaurturile lor cu fructe se folosesc coloranți obișnuiți din sucuri concentrate de fructe și legume (struguri, sfeclă, aronia, morcovi, hibiscus, spanac, urzică).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Devine imposibil în România. Se interzice direct prin lege. S-a votat azi, 29 aprilie
Florin Piersic a ajuns la spital de urgență. Actorului i s-a făcut rău după un...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto