(P) Vizita în singurul loc din București unde și vara e ca iarna!

(P) Vizita în singurul loc din București unde și vara e ca iarna!
Publicat: 13/07/2016, 19:02

Cartierul Colentina nu are patinoar. Dar are cateva locuri in care temperatura n-a mai urcat peste 10 grade de mai bine de un deceniu. Vorbim despre fabrica Danone, unde reteta de iaurt e simpla: frig, curatenie si lapte de calitate de la fermieri.

Cei care au vizitat fabrica sambata trecuta, cand fabrica a fost deschisa publicului larg au parcurs drumul de transformare a laptelui adus de la fermele din Muntenia pana la iaurtul pe care-l punem in cos la supermarket in zilele urmatoarele.

„Zile? De ce tine iaurtul atat? De ce tine mai mult ca laptele? Ce-ati pus in el, ce conservanti?”

Sunt intrebari pe care oamenii le-au pus si de care compania nu se fereste. Ba chiar le-a incurajat, pentru ca in cursul vizitei angajatii au explicat vizitatorilor exact care sunt ingredientele. Si nu doar ca le-au explicat: le-au si aratat, sa-si creada si ochilor, nu doar urechilor.

De ce se pastreaza iaurtul un timp indelungat

In primul rand iaurtul e mai vechi decat conservantii. Vorbim de sute de ani? Nu. Vorbim chiar de mii de ani – se pare ca a fost inventat in Mesopotamia (actualul Irak) acum 5000 de ani! La fel ca muraturile, e o forma traditionala de pastrare mai mult timp a calitatilor si nutrientilor din lapte. Si, pentru ca a aparut inaintea industriei chimice, nici n-are nevoie de ea.

Legal, nici n-are voie sa aiba. Pentru ca, vedeti, reteta de iaurt nu e definita de Danone sau de altcineva, ci chiar de lege, care interzice folosirea conservantilor in iaurturile albe. Si orice iaurt are la baza lapte si fermenti, chiar daca, pentru rasfat gustativ, se mai pot adauga gemuri sau piure de fructe.

Apoi, este vorba de ingrediente: laptele, neaparat de cea mai buna calitate, este pasteurizat, adica este supus unei incalziri rapide la cca 90ËšC, astfel fiind distrusi microbii responsabili de alterare, dar cu pastrarea calitatilor nutritive ale laptelui. Apoi in lapte se adauga fermenti – adica bacterii lactice benefice, iar in final paharele inchise ermetic protejeaza de degradare anumite componente, cum ar fi, de exemplu, impiedicarea rancezirii grasimilor.

Pe scurt, iaurturile sunt produse acidofile (contin acid lactic rezultat din fermentarea laptelui) ceea ce le confera o „auto-protectie”. Acidifierea vine din trecutul omenirii: alaturi de fierbere si foc e o metoda traditionala de a feri alimentele de alterare și de a le pastra timp indelungat.

In plus, ceea ce face un iaurt sa tina mult nu e ceea ce pui in el. Ci mai ales ceea ce nu permiti sa intre. De-asta in fabrica laptele circula la adapost de mainile oamenilor si de aer. Si tot de aceea, din momentul in care procesul de fermentatie si-a facut treaba, iaurtul poate trai si o luna perfecta pana in momentul in care se intalneste cu lingurita noastra.

Zilnic, 1800 de examene scrise

Danone da in fiecare zi capacitatea. Dar nu pentru intrarea la liceu, ci pentru intrarea iaurtului in magazine. Laptele e testat de mai multe ori, spre exemplu pentru antibiotice. Care n-au voie in compozitie – si asta poate insemna chiar sa se renunte la o cisterna intreaga, daca laptele nu este conform. Apoi temperatura trebuie tinuta constant sub 4 grade, inca de la ferma, pentru ca eventuale bacterii nedorite sa nu aiba un mediu bun de inmultire. In fabrica sunt de asemenea teste, inainte si dupa preparare si inainte de livrarea in magazin. Sunt zile si cu 1800 de teste.

Atat despre lapte. Dar ce mai intra in iaurt? In cazul celui simplu, fermenti. Adica bacteriile acelea despre care cititi si pe eticheta (bifidus, de exemplu), cunoscute de multa vreme si selectionate din produse lactate traditionale.

Obisnuinta. Asta e cuvantul cheie si de aici vine si selectia fermentilor. Pentru ca oamenii vor acelasi iaurt in fiecare zi. Si la anul. Si peste inca un an. Fara schimbari capricioase de gust. De unde vine asta?

In cazul Danone, vine chiar din istoria de 100 de ani a companiei. Firma cerceteaza de aproape 100 de ani produsele lactate si a identificat in acestea fermenti cu anumite calitati care dau un gust specific și o anumita textura produselor sale. Iar reteta presupune replicarea acelorasi conditii de timp de fermentare si temperatura, tocmai pentru ca iaurtul de azi sa iti aduca exact gustul celui de ieri.

La cine s-a mers in vizita sambata

In fabrica din Colentina lucreaza operatorii pe liniile automate complexe din fabrica, dar si angajatii din „labo”, laboratorul propriu, in 3 schimburi, 7 zile din 7. Unii fac iaurt, altii il verifica. Cu totii au fost bucurosi de intrebari din partea consumatorilor care i-au vizitat.

Aici se face iaurt pentru Romania si alte 12 tari din Europa si se face din lapte de la fermieri adus de la zeci sau cateodata peste o suta de kilometri distanta. 50 de milioane de litri de lapte din Muntenia in fiecare an – lapte provenit din ferme care si ele au simtit mana unui brand global. Danone a sustinut fermierii sa-si creasca atat calitatea, cat si cantitatea laptelui produs prin vacute de rasa superioara, echipamente avansate si sali de muls.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Plata pensiilor pentru luna mai. Anunțul Poștei Române
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Compania Philips plătește 1,1 miliarde de dolari din cauza unui dispozitiv care ar fi cauzat...