Bogdan Enache
15.04.2015
Sănătate

Paracetamolul atenuează durerea, dar efectele sale nu se opresc aici

Paracetamolul atenuează durerea, dar efectele sale nu se opresc aici
Cercetătorii americani au descoperit un nou efect secundar al paracetamolului, potrivit unui studiu care a arătat că acest medicament poate atenua reacțiile emoționale ale oamenilor, potrivit theguardian.com.

Paracetamolul, care se eliberează fără rețetă, este unul dintre cele mai utilizate analgezice, iar dacă rezultatele studiului american vor fi confirmate ar însemna că medicamentul reduce nu numai intensitatea durerilor resimțite de pacienți, ci și sentimentul de plăcere al acestora.

Oamenii de știință au demonstrat anterior că paracetamolul (sau acetaminofen) are mai multe efecte, nu doar reducerea durerii. Într-un studiu, oamenii care au luat acest medicament au resimțit nu doar o atenuare a durerii fizice, ci și o diminuare a durerii emoționale, sugerând că ambele senzații sunt controlate în creier de „circuite” similare.

Cel mai recent studiu, publicat în revista Psychological Science, sugerează că acetaminofenul ar putea avea și alte efecte, dincolo de ușurarea durerii, și ar putea duce la o scădere în intensitate a reacțiilor emoționale în general.

„Pe lângă utilizarea în combaterea durerii, acetaminofenul poate fi văzut ca un medicament universal de atenuare a reacțiilor emoționale”, a declarat Geoffrey Durso, psiholog în cadrul Ohio State University.

Durso le-a administrat celor 82 de studenți participanți la studiu fie 1.000 de miligrame de acetaminofen, fie o pilulă identică, dar care era de fapt un placebo. După o oră, interval în care medicamentul începea să-și facă simțite efectele, cercetătorul le-a cerut studenților să se uite la o serie de 40 de fotografii. Imaginile fuseseră selectate pentru a declanșa răspunsuri emoționale puternice, unele arătând copii grav afectați de malnutriție sau copii fericiți care se jucau cu pisici.

Studenților li s-a cerut să evalueze fiecare fotografie folosind o scală de la +5, pentru cea mai pozitivă imagine, până la -5, pentru cea mai negativă.

După ce au văzut imaginile, studenții s-au mai uitat o dată la fotografii și le-au evaluat din nou, de această dată pentru a indica intensitatea reacției lor emoționale în cazul fiecărei imagini, zero însemnând nicio reacție sau una foarte slabă, iar 10 însemnând o reacției extrem de puternică.

Rezultatele au arătat că subiecții care au luat paracetamol au avut reacții emoționale mai puțin intense la vederea imaginilor, adică imaginile vesele au fost percepute ca mai puțin pozitive, în timp ce cele negative au fost percepute ca mai puțin supărătoare.

„Cei cărora li s-a administrat acetaminofen nu au avut aceleași vârfuri ale reacțiilor emoționale precum cei cărora li s-a dat un placebo”, a declarat Baldwin Way, coautor al studiului.

Totuși, diferențele dintre cele două grupuri nu au fost mari. Studenții care au primit un placebo au avut un răspuns emoțional mediu de 6,76 când s-au uitat la cele mai deranjante sau mai plăcute imagini. În cazul celor care au primit paracetamol, răspunsul emoțional mediu la vederea acelorași imagini a fost 5,85.

Geoffrey Durso a declarat că plănuiește să efetueze noi studii de aprofundare pentru a vedea dacă și alte analgezice, precum ibuprofenul și aspirina, au același efect.

×
Inchide