Peste 50% dintre români ar fi de acord să plătească integral tratamentele ieftine și să le fie compensate cele scumpe – SONDAJ

Peste 50% dintre români ar fi de acord să plătească integral tratamentele ieftine și să le fie compensate cele scumpe - SONDAJ
Publicat: 05/10/2012, 18:53
Actualizat: 01/02/2019, 10:35

Aproape toți românii cred că, pentru bolile grave, ar trebui să poată fi tratați cu medicamente noi, de ultimă generație, iar mai mult de jumătate dintre ei ar fi de acord să plătească integral tratamentele ieftine și să le fie compensate cele scumpe, arată un sondaj IMAS Marketing și Sondaje.

În privința preferinței pentru tipul de medicamente cu care s-ar trata, 45,4 la sută dintre români ar prefera să cumpere medicamente originale (inovatoare, pentru care nu există echivalent terapeutic, protejate de brevet) și doar 17 la sută optează pentru medicamente generice (echivalente terapeutice ale medicamentelor originale, ale căror brevete au expirat). De asemenea, 82% dintre respondenți recunosc că medicamentele noi sunt importante pentru îmbunătățirea stării de sănătate a populației, conform aceleiași cercetări.

„Sondajul scoate în evidență faptul că oamenii își doresc să poată beneficia de medicamente de ultimă generație și chiar să plătească în plus la sănătate, dacă în felul acesta ar crește accesul la aceste medicamente. Din păcate, în România, lista de medicamente compensate nu a mai fost actualizată din 2008. În Marea Britanie și Germania, de exemplu, pacienților li se oferă acces imediat la tratamentele de ultimă generație. În alte state europene, perioada de așteptare variază de la 88 la 392 de zile. În acest moment, românii sunt ultimii în clasamentul european al accesului la medicamente inovatoare, cu peste cinci ani de așteptare, speranța de viață a românilor fiind cea mai mică din Europa, cu peste 6 ani mai mică decât media din Uniunea Europeană”, a spus Almin Adzovic, președintele Local American Working Group (LAWG), citat într-un comunicat remis, vineri, MEDIAFAX.

Sondajul IMAS relevă, de asemenea, gradul de înțelegere pe care românii îl au în legătură cu accesul la medicamente noi și cine este autoritatea care se ocupă de acest lucru în România. Astfel, 36,6 la sută dintre români știu că lista de medicamente compensate este actualizată de către Guvern.

În ceea ce privește dorința de a avea acces la medicamente de ultimă generație, 34,2 la sută dintre români cred ca ar fi bine ca lista să fie actualizată o dată la un an.

Totodată, 23,7 la sută dintre respondenți cred că actualizarea trebuie făcută o dată la șase luni, iar 23,6 la sută, ori de câte ori apare un medicament nou.

„Cercetarea arată, încă o dată, că îngrijirea sănătății se găsește pe primul loc al agendei individuale a publicului român. Pe măsură ce crește gradul de informare, crește și nivelul de aspirații în privința serviciilor și produselor medicale. Opțiunea fundamentală a publicului român este pentru produse de calitate, inovative, la nivel european. Românii fac sacrificii pentru îngrijirea sănătății și cer decidenților să le respecte opțiunile”, afirmă directorul general al IMAS, Alin Teodorescu.

Sondajul a fost efectuat în august, la cererea LAWG, la nivel național, având 1.036 respondenți și o marjă de eroare de 3%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Șoseaua din România pe care mulți turiști o consideră mai frumoasă decât Transalpina și Transfăgărășanul
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Nenorocirea abătută asupra României în noaptea de Înviere a șters de pe hartă un loc...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Mare surprize la Chefi la cuțite. Puțini se mai așteptau la așa ceva
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul