Peste 570 de INFECȚII NOSOCOMIALE în 2018 la Spitalul Universitar. Asistente SANCȚIONATE pentru că nu au folosit dezinfectanți

Peste 570 de INFECȚII NOSOCOMIALE în 2018 la Spitalul Universitar. Asistente SANCȚIONATE pentru că nu au folosit dezinfectanți
Publicat: 04/11/2018, 19:17
Actualizat: 25/03/2019, 22:26

„Era o bacterie care a fost identificată pe un filtru dintr-un spălător, dintr-o sală de operație dedicată operațiilor cronice. A fost perioada dedicată zilelor libere, începând cu 15 august, iar când se presupunea că trebuie să înceapă activitatea în sala respectivă, s-au recoltat probe, așa se face de fiecare dată. S-a identificat bacteria, s-a luat măsura închiderii acelei săli, tocmai pentru a nu răspândi bacteria și nu s-a operat timp de o săptămână”, a declarat duminicăAdriana Nica, directoarea Spitalului Universitar București.

Ea a pezentat și un raport al infecțiilor asociate actului medical (infecțiile nosocomiale) depistate în această unitatea medicală.

„Până la 1 august 2018, de la 1 ianuarie 2018, au fost raportate peste 570 de infecții asociate actului medical, din aproape 30.000 de bolnavi tratați”, precizează Adriana Nica.

La nivelul spitalului, există un departament cu specialiști în epidemologie care fac permanent controale pentru a identifica zonele de risc. În același timp, Adriana Nica afirmă că bacterii există în toate spitalele mari din lume, sugerând faptul că infecțiile nosocomile sunt inevitabile.

„Bacteriile există. Un pacient aflat într-o stare critică, la terapie intensivă, și necesită intubație și ventilație mecanică… În toate cărțile de terapie intensivă scrie că în 48 de ore, apare pneumonia asociată ventilației mecanice,” amintește Nica.

Asistente șefe, sancționate pentru că nu foloseau dezinfectant

După ce, în urma unui control la Spitalul Universitar din București, s-a constatat faptul că în anumite cabinete din Ambulatoriu nu se foloseau soluții de dezinfectare a instrumentarului, directoarea spitalului a dat vina pe șefele de la cele două cabinete, care nu au cerut din depozit soluțiile necesare.

„Au fost sancționați cei care aveau responsabilitatea de a aproviziona acele cabinete cu dezinfectanți. Nu vorbim de secții, ci de două cabinete din Ambulatoriul spitalului, respectiv Medicina muncii și Psihiatrie.(…) Spitalul era aprovizionat cu dezinfectanți, iar toate cabinetele aveau în dotare aceste soluții și le foloseau. Două cabinete nu aveau, pentru că nu s-au gospodărit, deși dezinfectanții erau prezenți la nivelul spitalului,” a declarat Adriana Nica.

Ea povestește că, în momentul în care conducerea spitalului efectuează controale în diferite cabinete din Ambulatoriu, angajații se anunță între ei, astfel încât lucrurile pară în ordine.

„Directorul de îngrijiri, împreună cu directorul medical, merg aproape zilnic și controlează. Dar știți cum este: când se află că intră în Ambulatoriu, deja toată lumea se anunță.”

Cele două asistente din Ambulatoriu care nu s-au aprovizionat cu dezinfectanți au fost amendate de DSP cu câte 500 de lei, iar spitalul le va sancționa disciplinar. Nica avertizează că cei care se fac responsabili de faptul că nu s-au folosit dezinfectanți și au pus viața pacienților în pericol vor răspunde chiar penal, dacă este nevoie.

În vara acestui an, la Spitalul Universitar s-a declanșat un conflict de muncă, prin care mai mulți angajați au protestat în fața unității de sănătate, acuzând mai multe nereguli, printre care și încălcări ale normelor de igienă. Ulterior, o asistentă care a intrat în greva foamei a fost concediată din motive disciplinare. Ministerul Sănătății a trimis la scurt timp Corpul de Control în Spital.

Spitalul Universitar nu are autorizație de incendiu ISU

Adriana Nica recunoaște că unitatea medicală pe care o conduce nu are autorizație ISU de incendiu.

„Am făcut toate demersurile pentru a obține fonduri și pentru a demara acest proces (de obținere a autorizației de securitate la incendiu – n.r.). Pentru că acest spital este construit pe 14 etaje va fi foarte greu să ne raportăm la actualele cerințe. Deci, trebuie găsite niște modalități și niște proceduri speciale ca el să fie acreditat. Acest demers necesită costuri, iar noi am făcut demersuri în acest sens,” spune Adriana Nica.

În luna februarie a acestui an, un scurtcircuit la un generator a produs un incediu în Spitalul Universitar. 20 de angajați s-au autoevacuat. La fața locului au acționat atunci cinci autospeciale de stingere, o autoscară, un echipaj de descarcerare și un echipaj SMURD. Pacienții nu au fost puși în pericol.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații precum Ziarul Libertatea (6 ani), Averea, Evenimentul Zilei (3 ani), dar și la Agenția de Presă citeste mai mult
Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
Strigăt disperat la Măruţă: 'Aşteptăm de ieri salvarea. E grav'
FOTO. Nicoleta Luciu e de nerecunoscut după intervențiile estetice! Cum s-a schimbat fosta vedetă TV
Dieta care luptă cu COVID. Ce alimente să mănânci pentru a-ți ușura boala
Ea este femeia care i-a luat mințile lui Ion Țiriac. Miliardarul în vârstă de 82...
Gigi Becali plânge în hohote în fața preoților! Imagini tulburătoare cu patronul FCSB în cadrul...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Care e, de fapt, zodia binecuvântată de Dumnezeu
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
A cumpărat o mașină nouă care a ruginit după doi ani. Instanța i-a acordat daune...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Dan Bittman: „Nu există niciun scenariu roșu în Timișoara. Este o minciună sinistră”
Strigăt disperat la Măruţă: 'Aşteptăm de ieri salvarea. E grav'
Apariție SURPRIZĂ într-o pădure din GIURGIU. Un cameraman de ocazie a înregistrat tot
Denise Rifai, ULUITOR în propria emisiune! Dezvăluiri FABULOASE. Ce a făcut la MISA, la 'spirală'...
BOMBĂ! Dan Bittman, anunț ȘOC: ‘Să văd dacă sunt un dobitoc’
Un CONSILIER din PORTUL Constanța a fost numit ȘEFUL companiei naționale de AUTOSTRĂZI!
Actori talentați pe care ți-i aduci aminte, dar pe care nu știi cum îi cheamă
Vestea care cutremură Europa: Lovitură devastatoare pentru Angela Merkel. Ce va urma?
BOMBA zilei de la PFIZER! Adio, vaccin! Veste șoc pentru toată lumea
Simona Halep i-a impus condiții speciale lui Toni Iuruc. Știa doar familia, dar acum știu...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Antreprenorul român care era pe punctul de a-şi vinde businessul cu preţul unei maşini. A...