Peste 570 de INFECȚII NOSOCOMIALE în 2018 la Spitalul Universitar. Asistente SANCȚIONATE pentru că nu au folosit dezinfectanți

Redactor:
Nicolae Oprea
Peste 570 de INFECȚII NOSOCOMIALE în 2018 la Spitalul Universitar. Asistente SANCȚIONATE pentru că nu au folosit dezinfectanți
Peste 570 de infecții nosocomiale în 2018 la Spitalul Universitar București. Nu are autorizație ISU pentru incendii. Vezi cum explică directoarea spitalului că bacterii există în orice spital din lume

„Era o bacterie care a fost identificată pe un filtru dintr-un spălător, dintr-o sală de operație dedicată operațiilor cronice. A fost perioada dedicată zilelor libere, începând cu 15 august, iar când se presupunea că trebuie să înceapă activitatea în sala respectivă, s-au recoltat probe, așa se face de fiecare dată. S-a identificat bacteria, s-a luat măsura închiderii acelei săli, tocmai pentru a nu răspândi bacteria și nu s-a operat timp de o săptămână”, a declarat duminică Adriana Nica, directoarea Spitalului Universitar București.

Ea a pezentat și un raport al infecțiilor asociate actului medical (infecțiile nosocomiale) depistate în această unitatea medicală.

„Până la 1 august 2018, de la 1 ianuarie 2018, au fost raportate peste 570 de infecții asociate actului medical, din aproape 30.000 de bolnavi tratați”, precizează Adriana Nica.

La nivelul spitalului, există un departament cu specialiști în epidemologie care fac permanent controale pentru a identifica zonele de risc. În același timp, Adriana Nica afirmă că bacterii există în toate spitalele mari din lume, sugerând faptul că infecțiile nosocomile sunt inevitabile.

„Bacteriile există. Un pacient aflat într-o stare critică, la terapie intensivă, și necesită intubație și ventilație mecanică… În toate cărțile de terapie intensivă scrie că în 48 de ore, apare pneumonia asociată ventilației mecanice,” amintește Nica.

Asistente șefe, sancționate pentru că nu foloseau dezinfectant

După ce, în urma unui control la Spitalul Universitar din București, s-a constatat faptul că în anumite cabinete din Ambulatoriu nu se foloseau soluții de dezinfectare a instrumentarului, directoarea spitalului a dat vina pe șefele de la cele două cabinete, care nu au cerut din depozit soluțiile necesare.

„Au fost sancționați cei care aveau responsabilitatea de a aproviziona acele cabinete cu dezinfectanți. Nu vorbim de secții, ci de două cabinete din Ambulatoriul spitalului, respectiv Medicina muncii și Psihiatrie.(…) Spitalul era aprovizionat cu dezinfectanți, iar toate cabinetele aveau în dotare aceste soluții și le foloseau. Două cabinete nu aveau, pentru că nu s-au gospodărit, deși dezinfectanții erau prezenți la nivelul spitalului,” a declarat Adriana Nica.

Ea povestește că, în momentul în care conducerea spitalului efectuează controale în diferite cabinete din Ambulatoriu, angajații se anunță între ei, astfel încât lucrurile pară în ordine.

„Directorul de îngrijiri, împreună cu directorul medical, merg aproape zilnic și controlează. Dar știți cum este: când se află că intră în Ambulatoriu, deja toată lumea se anunță.”

Cele două asistente din Ambulatoriu care nu s-au aprovizionat cu dezinfectanți au fost amendate de DSP cu câte 500 de lei, iar spitalul le va sancționa disciplinar. Nica avertizează că cei care se fac responsabili de faptul că nu s-au folosit dezinfectanți și au pus viața pacienților în pericol vor răspunde chiar penal, dacă este nevoie.

În vara acestui an, la Spitalul Universitar s-a declanșat un conflict de muncă, prin care mai mulți angajați au protestat în fața unității de sănătate, acuzând mai multe nereguli, printre care și încălcări ale normelor de igienă. Ulterior, o asistentă care a intrat în greva foamei a fost concediată din motive disciplinare. Ministerul Sănătății a trimis la scurt timp Corpul de Control în Spital.

Spitalul Universitar nu are autorizație de incendiu ISU

Adriana Nica recunoaște că unitatea medicală pe care o conduce nu are autorizație ISU de incendiu.

„Am făcut toate demersurile pentru a obține fonduri și pentru a demara acest proces (de obținere a autorizației de securitate la incendiu – n.r.). Pentru că acest spital este construit pe 14 etaje va fi foarte greu să ne raportăm la actualele cerințe. Deci, trebuie găsite niște modalități și niște proceduri speciale ca el să fie acreditat. Acest demers necesită costuri, iar noi am făcut demersuri în acest sens,” spune Adriana Nica.

În luna februarie a acestui an, un scurtcircuit la un generator a produs un incediu în Spitalul Universitar. 20 de angajați s-au autoevacuat. La fața locului au acționat atunci cinci autospeciale de stingere, o autoscară, un echipaj de descarcerare și un echipaj SMURD. Pacienții nu au fost puși în pericol.

 

Transfer colosal la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru şi-a ieşit din minţi şi aduce în Liga...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
FOTO. Inna, topless în vacanță! Cum s-a pozat cântăreața în apă
Sunt amantă de 11 ani și vreau să le spun ceva femeilor măritate. Mesajul care...
Fabulos! Gigi Becali a dat tunul și a câștigat 15 milioane de euro peste noapte!...
Ce trebuie să faci cu telefonul tău dacă treci de la Whatsapp la Signal sau...
Medicii veterinari atrag atenţia. Ivermectina nu se foloseşte pentru tratarea coronavirusului, ci „pentru afecţiuni interne...
BANCUL ZILEI – Filme XXX cu nevasta
Câți bani oferă Marea Britanie cetăţenilor UE pentru a părăsi Regatul Unit
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
Doamne ferește! Ce a putut face Diana Șoșoacă într-un platou de televiziune. Telespectatorilor nu le-a...
Unul dintre cele mai bine păzite SECRETE înainte de 1989: data reală a naşterii lui...
Legea a fost admisă. Cine sunt românii care pot ieşi mai devreme cu 15 ani...
Legea moștenirii 2021. Cine primește averea în familie și ce cote se cuvin rudelor
Ce s-a întâmplat cu Brandi Passante după „Războiul Depozitelor”
Anunțul ȘOC al zilei despre Sebi, băiețelul dispărut de două săptămâni. Ce s-a întâmplat, de...
Mădălina Ghenea, apariție senzuală într-o rochie mulată. Fanii au reacționat: Sophia Loren are o urmașă
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Miliardarul discret al României şi proiectele sale. Acesta a anunţat cel mai mare şi ambiţios...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide