Peste 600.000 de români suferă de REUMATISM. SIMPTOMELE pe care nu trebuie să le neglijați

Peste 600.000 de români suferă de REUMATISM. SIMPTOMELE pe care nu trebuie să le neglijați
Publicat: 15/10/2018, 22:56

Peste 600.000 de români (3% din populație), dintre care 2.000 de copii, suferă de afecțiuni reumatice sau musculo-scheletale. Acestea generează 50% din absenteismul la locul de muncă.

Aceste date au fost prezentate la Congresul Național de Reumatologie, desfășurat la Poiana Brașov de curând cu ocazia „Zilei Mondiale de Luptă împotriva Artritelor”, organizat de Liga Română contra Reumatismului și Societatea Română de Reumatologie, sub egida Ligii Europene împotriva Reumatismului (EULAR). Tot atunci s-au anunțat și rezultatele studiului de percepție în rândul românilor cu privire la durerea de spate de tip inflamator, una dintre afecțiunile frecvente în categoria bolilor reumatice.

În rândul populației urbane active din România, utilizatoare de internet, cu vârsta de peste 18 ani, medicul de familie joacă un rol important în diagnosticarea la timp și trimiterea către medicul reumatolog, având în vedere că 66% dintre românii din mediul urban susțin că au fost în ultimele 12 luni la un control preventiv la medicul de familie, potrivit datelor preliminare ale cercetării naționale realizate de iSense în perioada septembrie – octombrie 2018 pentru Liga Română contra Reumatismului.

Simptome

Printre simptome se numără durerile articulare sau musculare persistente, oboseala, rigiditatea matinală și depresia. Fumatul, excesul ponderal, factorii genetici, ocupații ce solicită articulațiile, infecțiile și vârsta înaintată sunt printre factorii ce cresc riscul de boli reumatice.

Familiile pacienților sunt afectate

La nivel european, bolile reumatice nu afectează doar persoanele suferinde în mod direct, ci și familiile acestora, asupra cărora se răsfrânge o povară emoțională, cât și un cost semnificativ asociat îngrijirii și tratamentului. „În contextul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Artritelor, continuăm eforturile de îmbunătățire a gradului de conștientizare și acces timpuriu la diagnostic și îngrijire de specialitate pentru persoanele afectate de boli reumatice și musculo-scheletale. Diagnosticul precoce, trimiterea la medicul reumatolog și accesul la cele mai noi și eficiente tipuri de tratament pot duce la îmbunătățirea calității vieții acestor persoane – acesta este semnalul de alarmă transmis la nivel european, prin intermediul campaniei ”, declară Prof. Dr. Ruxandra Ionescu, Președintele Societății Române de Reumatologie.

De ce românii nu consultă medicul reumatolog

Potrivit studiului citat, 65% dintre respondenți au afirmat ca nu au fost niciodată la medicul reumatolog, aceștia considerând că nu este necesar sau nu au avut probleme. „Deși la nivelul percepției, fapt confirmat și de recenta cercetare, sunt considerate afecțiuni ale bătrânilor, bolile reumatice afectează într-o măsură importantă populația activă a țării, tineri și chiar copii. Durerea de spate de tip inflamator afectează, cel mai frecvent, persoane cu vârsta de până în 40 de ani, în timp ce poliartrita debutează, cel mai adesea, la 40-45 de ani, existând chiar și pacienți mai tineri. Aproximativ 2.000 de copii suferă de artrită juvenilă în România și există, de asemenea, un procent important de populație care, așa cum confirmă și cercetarea, ar putea suferi de o boală reumatică fără să fi mers vreodată la o consultație de specialitate la medicul reumatolog. Toate aceste date sunt un indicator profund al impactului bolilor reumatice și musculo-scheletale la nivel socio-economic despre care este încă insuficient cunoscut că provoacă peste 50% din absenteismul de la locul de muncă”, declară Conf. Dr. Cătălin Codreanu, Președintele Ligii Române contra Reumatismului.

Jumătate dintre români asociază reumatismul cu frigul

Potrivit aceleiași cercetări, aproximativ 1 din 2 români din mediul urban consideră că bolile reumatice se datorează expunerii la frig sau umiditate și bătrâneții. Durerea de spate de tip inflamator, una dintre afecțiunile frecvente în categoria bolilor reumatice, a fost percepută ca o boală cronică de către doar 18% dintre respondenți, în timp ce majoritatea au afirmat că o consideră o boală obișnuită, care se ameliorează în timp. Cu toate acestea, 77% dintre respondenți au afirmat că au resimțit dureri de spate în ultimele 12 luni.

Citește continuarea pe CSID!

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
E panică mare pe piața imobiliară. Se forțează creșterea prețurilor
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului