Pielea umană, ajutor în lupta cu cancerul

Redactor:
Maria Bîrnaure
Pielea umană, ajutor în lupta cu cancerul
Un studiu recent arată că pielea umană poate fi soluția pentru distrugerea celulelor canceroase de la nivelul creierului. Printr-un procedeu special cercetătorii ajung să creeze celule stem din piele și să le introducă în zonele afectate ale creierului, îndepărtând celulele bolnave.

Studiul, citat în publicația The Verge, a fost realizat pe șoareci de laborator, însă este posibil ca, în cel mai scurt timp posibil, procedura să fie aplicată și în cazul pacienților care suferă de o formă gravă de cancer la creier. 

Pentru că s-a dovedit că celulele stem din creier nu pot lupta împotriva celulelor canceroase, oamenii de știință s-au gândit că ar putea crea celule stem din pielea umană, pe care să le introducă apoi la nivelul creierului și, astfel, să asigure lupta împotriva acestei maladii. 

Cercetătorii au tratat celulele stem noi cu medicația specifică pentru cancer, iar acestea au ajuns în zona creierului afectată. Rezultatele au arătat că în urma acestei proceduri tumoarea s-a redus și s-a extins durata de viață a șoarecilor. 

Cu toții știm că celulele stem sunt utilizate pentru reconstrucția unei părți a corpului, cum ar fi măduva spinării, însă până acum nimeni nu credea că acestea pot deveni un mijloc de luptă împotriva uneia dintre cele mai grave boli. Dacă testele se vor dovedi o reușită și în cazul oamenilor, acest tratament ar putea oferi pacienților o nouă șansă la viață. 

Cancerul la creier este cunoscut sub numele de glioblastom. Afectează adulții, iar riscul de supraviețuire este extrem de scăzut, din pricina faptului că, chiar și după îndepărtarea tumorii pot rămâne urme rezistente la orice fel de tratament. 

Cercetătorii estimează că, pe parcursul anului 2017, se vor înregistra aproximativ 12.000 de cazuri noi de glioblastom. 

Inchide