Pintea, despre sistemul de sănătate: Este nevoie de un pact, este nevoie să finalizăm proiectele începute / Sănătatea să nu mai fie folosită în scopuri politice

Pintea, despre sistemul de sănătate: Este nevoie de un pact, este nevoie să finalizăm proiectele începute /  Sănătatea să nu mai fie folosită în scopuri politice
Publicat: 10/07/2019, 14:30

„Este nevoie de un pact, este nevoie să finalizăm proiectele începute, vorbeam despre registrele de boală, despre registrele de pacienți care sunt în implmentare cu finanțare europeană și care vor asigura o predictibilitate în ceea ce privește nevoia de finanțare”, spune Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății a spus despre acest pact că ar trebui să fie unul esențial, întrucât sănătatea nu trebuie să mai fie un instrument în mâinile politicului. „Acccesul la medicamente depinde și de finanțare și de o înțelegere între toți factorii, astfel încât ceea ce se discută să poată să fie aplicat întocmai în folosul pacientului. Sănătatea să nu mai fie folosită în scopuri politice”, informează ministrul.

Sorina Pintea a mai anunțat și că, la acest moment, se poartă discuții la nivelul ministerului în sensul introducerii unor noi molecule inovative. „Avem 21 de molecule pe lista de așteptare, dar tot industria spunea că este nevoie de o definire foarte clară a clawbackului pentru că a devenit apăsator în acest moment”, a spus ministrul.

Ea a precizat și faptul că, anul acesta, în Programul național de vaccinare a fost introdus și HPV-ul. „Licitația este finalizată. Anul acesta vom putea începe vaccinarea HPV. Un alt pas mare înainte”, declară ministrul Sănătății.

În ceea ce privește lipsa unor vaccinuri sau tratamente cu care spitalele românești se confruntă, ministrul a identificat și câteva probleme conexe care duc la aceste lucruri.

„Am identificat de exemplu două citostatice care existau în România, dar spitalele reclamau lipsa, nu făcuseră procedurile de achiziție. La fel serul antiviperin care exista, a expirat la un moment dat în 31 mai, dar nimeni nu s-a gândit să ceară Departamentului de Hematovigilență sau productăroului dacă există un termen în care acesta poate fi folosit pentru că ceea ce adusese în România pe piață nu corespundea, practic producătorul a retras. Acum avem”, completează ministrul.

Sorina Pintea, despre evaluarea miniștrilor: Pacienții trebuie să spună dacă trec evaluarea sau nu

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, miercuri, referitor la evaluarea începută în cazul fiecărui ministru, că în cazul ei, pacienții sunt cei care decid dacă a trecut sau nu evaluarea.

„Eu cred că pacienții trebuie să spună dacă trec evaluarea sau nu. Până la urmă, am avut o foaie de parcurs legată de indicatorii-obiectivele din Programul de guvernare, precum și alte lucruri pe care trebuie să le facem pentru sistemul de sănătate. Mă voi prezenta la această evaluare cu realizări pe Programul de guvernare, dar și în afara programului de guvernare”, a declarat ministrul Sănătății.

Sorina Pintea a adăugat, în acest context, și faptul că se puteau face mai multe lucruri, însă „timpul a fost relativ scurt”.

„Nu poți repara în doi ani-într-un an ceea ce nu s-a făcut de 30 de ani. Până la urmă, pe mine personal și pe cei care lucrăm în minister ne interesează creșterea gradului de satisfacție al pacientului. Tot ce facem facem pentru pacienți”, a informat Pintea.

Ea a concluzionat spunând că reformele din sistemul medical vor continua. „Pe rând o să schimbăm din comisiile de specialitate pe cei care nu înțeleg că avem nevoie să lucrăm împreună pentru pacienți, și nu pentru ministrul Sănătății”, a conchis Sorina Pintea.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, sâmbătă, că începând din această săptămână va fi evaluată activitatea fiecărui minister în parte, precizând că membrii coaliției guvernamentale vor decide dacă se va face remaniere sau se va lua în calcul o restructurare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Surpriză pentru fanii Survivor. Cine este Alba Renai, noua prezentatoare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers