Primele patru vieți salvate prin transplant de celule stem de la donatori neînrudiți

Redactor:
Elvira Gheoghiță
Primele patru vieți salvate prin transplant de celule stem de la donatori neînrudiți
Primele patru vieți au fost salvate prin transplant de celule stem de la donator neînrudiți, trei fiind români care au primit celule din Cehia, Germania și Polonia, iar al patrulea, un pacient din Rusia care a primit celule stem din România, prin Registrul Donatorilor Voluntari de Celule Stem.

Primele patru vieți au fost salvate prin transplant de celule stem de la donator neînrudiți, trei fiind români care au primit celule din Cehia, Germania și Polonia, iar al patrulea, un pacient din Rusia care a primit celule stem din România, prin Registrul Donatorilor Voluntari de Celule Stem.

Ministerulu Sănătății a anunțat, joi, lansarea oficială în România a campaniei de comunicare pentru promovarea donării de celule stem hematopoietice „Donează o șansă la viață”, organizată de Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH), în colaborare cu toate unitățile sanitare care desfășoară activități de recrutare și testare a donatorilor de celule stem hematopoietice, coordonate de RNDVCSH.

Prin intermediul Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, un număr de patru vieți au fost salvate în urma procedurilor de transplant de celule stem de la donator neînrudiți, a anunțat medicul Aurora Dragomirișteanu, directorul RNDVCSH.

Până acum, în Registru au fost înscrise peste 1.000 de persoane.

Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este o instituție publică aflată în subordinea Ministerului Sănătății și înființată prin Hotărâre de Guvern în 2009, misiunea acestuia fiind aceea de a identifica și asigura, la standarde internaționale, donatori de celule stem hematopoietice compatibili neînrudiți, tuturor pacienților din România care au nevoie de un transplant și care nu au donatori compatibili înrudiți.

Una dintre activitățile de bază ale Registrului o constituie organizarea și menținerea unei baze de date complexe cu donatorii voluntari de celule stem hematopoietice și, în același timp, cu pacienții care au nevoie de un transplant.

Această bază de date este securizată, conform tuturor standardelor internaționale existente în domeniu, și face posibilă procesarea cererilor de donare de celule stem hematopoietice și furnizarea celulelor stem hematopoietice (CSH), atât în țară, cât și în străinătate.

În cazul în care un pacient din România are nevoie de un transplant de celule stem hematopoietice și nu au fost identificați donatori compatibili în familie, Registrul va încerca să găsească donatori compatibili pentru el, însă își poate desfășura activitatea doar dacă se găsesc persoane dornice să îi ajute pe cei care au nevoie.

În aceste condiții, a subliniat dr. Dragomirișteanu, misiunea RNDVCSH este aceea de a populariza ideea de donare în rândul persoanelor sănătoase cu vârsta între 18 și 45 de ani, care se pot înscrie pentru a deveni donatori voluntari de celule stem hematopoietice.

Persoanele înscrise în Registrul Național al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice pot dona până la vârsta de 60 de ani, însă înscrierea în Registru nu presupune automat și donarea celulor stem hematopoietice.

Cei care doresc să devină donatori pot contacta TelVerde 0800 88 STEM (7836), număr apelabil din rețeaua Romtelecom, sau accesa site-ul www.registru-celule-stem.ro.

Donarea de celule stem hematopoietice este voluntară, anonimă și neremunerată, reprezentând un gest prin care donatorul de celule stem hematopoietice poate salva o viață.

Pentru mai multe informații despre donarea de celule stem hematopoietice, poate fi contactat Registrul Național al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice sau direct unul dintre cele 18 centre ale donatorilor de celule stem.

Beneficiarii Registrului sunt copiii și adulții din România, diagnosticați cu leucemie sau alte boli grave ale țesutului sanguin sau ale sistemului imunitar. Aceștia au șansa, cu ajutorul Registrului, de
a găsi mai rapid și mai ușor donatorii, atât în țară cât și în străinătate. În plus, a arătat directorul RNDVCSH, pacienții nu vor mai fi obligați să plece în străinătate pentru a face transplantul de celule stem hematopoietice de la o persoană neînrudită, așa cum se întâmpla până acum, ci pot apela la unul din centrele de transplant din țară.

„Avantajul unui Registru Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este acela că se află în permanentă legătură cu registre similare din întreaga lume, au standarde și proceduri de lucru comune, iar baza de căutare pentru potențiali donatori compatibili cu pacienți care au nevoie de transplant este incomparabil mai mare”, a mai spus dr. Dragomirișteanu.

Instituția RNDVCSH se bucură de recunoașere la nivelul comunități internațonale în domeniu și lucrează la standarde internaționale stabilite de Asociația Mondială a Donatorilor de Măduvă.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Adrian Pană a îndemnat populația să doneze voluntar, pentru că numai așa pot fi salvate mai multe vieți. „Cu acest registru, scurtăm perioada de așteptare, mai ales că sunt afecțiuni în care pacienții luptă cu timpul. Sunt boli greu controlabile, iar așteptarea lor nu ar trebui să depășească două luni de zile”, a declarat Pană, care a ținut să-i felicite pe toți cei care s-au implicat în organizarea instituției.

Transfer ISTORIC la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă şi îşi vinde starul la...
Tragedie în România. Fotbalistul a murit într-un cumplit accident rutier
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Dezvăluiri uluitoare: fiul lui Ilie Dumitrescu vindea cocaină amestecată cu Paracetamol și fura la cântar!
Anunţ BOMBĂ despre pensii! Se schimbă TOT! Lovitură mare pentru pensionari
FOTO Căţelul „minune” din Oklahoma, născut cu două cozi şi şase picioare: „Un miracol numit...
BANCUL ZILEI – Blondele și sexul zgomotos
Cinci români au câștigat sume uriașe după ce și-au pus soțiile să facă sex pe...
Tragedie în România. Fotbalistul a murit într-un cumplit accident rutier
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Bianca Drăgușanu pleacă din țară. Decizia de ultim moment, ce a stabilit vedeta
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide