Primele patru vieți salvate prin transplant de celule stem de la donatori neînrudiți

Primele patru vieți salvate prin transplant de celule stem de la donatori neînrudiți
Publicat: 06/06/2013, 22:31
Actualizat: 28/09/2018, 02:53

Primele patru vieți au fost salvate prin transplant de celule stem de la donator neînrudiți, trei fiind români care au primit celule din Cehia, Germania și Polonia, iar al patrulea, un pacient din Rusia care a primit celule stem din România, prin Registrul Donatorilor Voluntari de Celule Stem.

Ministerulu Sănătății a anunțat, joi, lansarea oficială în România a campaniei de comunicare pentru promovarea donării de celule stem hematopoietice „Donează o șansă la viață”, organizată de Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH), în colaborare cu toate unitățile sanitare care desfășoară activități de recrutare și testare a donatorilor de celule stem hematopoietice, coordonate de RNDVCSH.

Prin intermediul Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, un număr de patru vieți au fost salvate în urma procedurilor de transplant de celule stem de la donator neînrudiți, a anunțat medicul Aurora Dragomirișteanu, directorul RNDVCSH.

Până acum, în Registru au fost înscrise peste 1.000 de persoane.

Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este o instituție publică aflată în subordinea Ministerului Sănătății și înființată prin Hotărâre de Guvern în 2009, misiunea acestuia fiind aceea de a identifica și asigura, la standarde internaționale, donatori de celule stem hematopoietice compatibili neînrudiți, tuturor pacienților din România care au nevoie de un transplant și care nu au donatori compatibili înrudiți.

Una dintre activitățile de bază ale Registrului o constituie organizarea și menținerea unei baze de date complexe cu donatorii voluntari de celule stem hematopoietice și, în același timp, cu pacienții care au nevoie de un transplant.

Această bază de date este securizată, conform tuturor standardelor internaționale existente în domeniu, și face posibilă procesarea cererilor de donare de celule stem hematopoietice și furnizarea celulelor stem hematopoietice (CSH), atât în țară, cât și în străinătate.

În cazul în care un pacient din România are nevoie de un transplant de celule stem hematopoietice și nu au fost identificați donatori compatibili în familie, Registrul va încerca să găsească donatori compatibili pentru el, însă își poate desfășura activitatea doar dacă se găsesc persoane dornice să îi ajute pe cei care au nevoie.

În aceste condiții, a subliniat dr. Dragomirișteanu, misiunea RNDVCSH este aceea de a populariza ideea de donare în rândul persoanelor sănătoase cu vârsta între 18 și 45 de ani, care se pot înscrie pentru a deveni donatori voluntari de celule stem hematopoietice.

Persoanele înscrise în Registrul Național al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice pot dona până la vârsta de 60 de ani, însă înscrierea în Registru nu presupune automat și donarea celulor stem hematopoietice.

Cei care doresc să devină donatori pot contacta TelVerde 0800 88 STEM (7836), număr apelabil din rețeaua Romtelecom, sau accesa site-ul www.registru-celule-stem.ro.

Donarea de celule stem hematopoietice este voluntară, anonimă și neremunerată, reprezentând un gest prin care donatorul de celule stem hematopoietice poate salva o viață.

Pentru mai multe informații despre donarea de celule stem hematopoietice, poate fi contactat Registrul Național al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice sau direct unul dintre cele 18 centre ale donatorilor de celule stem.

Beneficiarii Registrului sunt copiii și adulții din România, diagnosticați cu leucemie sau alte boli grave ale țesutului sanguin sau ale sistemului imunitar. Aceștia au șansa, cu ajutorul Registrului, de
a găsi mai rapid și mai ușor donatorii, atât în țară cât și în străinătate. În plus, a arătat directorul RNDVCSH, pacienții nu vor mai fi obligați să plece în străinătate pentru a face transplantul de celule stem hematopoietice de la o persoană neînrudită, așa cum se întâmpla până acum, ci pot apela la unul din centrele de transplant din țară.

„Avantajul unui Registru Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este acela că se află în permanentă legătură cu registre similare din întreaga lume, au standarde și proceduri de lucru comune, iar baza de căutare pentru potențiali donatori compatibili cu pacienți care au nevoie de transplant este incomparabil mai mare”, a mai spus dr. Dragomirișteanu.

Instituția RNDVCSH se bucură de recunoașere la nivelul comunități internațonale în domeniu și lucrează la standarde internaționale stabilite de Asociația Mondială a Donatorilor de Măduvă.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Adrian Pană a îndemnat populația să doneze voluntar, pentru că numai așa pot fi salvate mai multe vieți. „Cu acest registru, scurtăm perioada de așteptare, mai ales că sunt afecțiuni în care pacienții luptă cu timpul. Sunt boli greu controlabile, iar așteptarea lor nu ar trebui să depășească două luni de zile”, a declarat Pană, care a ținut să-i felicite pe toți cei care s-au implicat în organizarea instituției.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este, de fapt, relația dintre Mariana Ionescu Căpitănescu și sora sa, Marcela Fota, dincolo...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
(P) Descoperă care e grosimea ideală a unor geamuri de tip termopan pentru un nivel...