Un nou posibil tratament pentru COVID-19: A avut rezultate promițătoare în tratarea coronavirozei la pisici

Un nou posibil tratament pentru COVID-19: A avut rezultate promițătoare în tratarea coronavirozei la pisici
Producătorul Remdesivir, compania Gilead, somată să investigheze un nou posibil tratement pentru COVID-19: A avut rezultate promițătoare în tratarea coronavirozei la pisici / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 04/08/2020, 15:17
Actualizat: 04/08/2020, 23:41

Activiștii lansează un apel către compania farmaceutică Gilead Sciences pentru a studia un medicament care ar putea fi folosit în tratarea COVID-19. Se pare că medicamentul este eficient în tratarea unui tip de coronavirus care afectează pisicile.

Medicamentul numit GS-44152, este înrudit chimic cu Remdesivir, un antiviral produs tot Gilead și unul dintre singurele tratamente care par să contribuie semnificativ la recuperarea pacienților COVID-19.

GS-441524 a ajuns în atenția activiștilor după ce a început să fie folosit în tratarea unui alt coronavirus care provoacă peritonita infecțioasă felină sau FIP. Medicamentul a devenit un tratament neaprobat pe piața neagră, chiar dacă înainte se considera că le poate fi fatal picilor, notează The Guardian.

Un nou posibil tratament pentru coronavirus

Într-o scrisoare trimisă șefilor celor patru agenții guvernamentale care dezvoltă în prezent tratamente și vaccinuri pentru COVID-19, grupul Public Citizen îi solicită companiei Gilead să lucreze în colaborare cu aceștia pentru a începe dezvoltarea medicamentului.

De asemenea, grupul a acuzat Gilead că a ales să dezvolte Remdesivir, care este într-un stadiu mai avansat al studiului clinic decât GS-441524, deoarece ar rămâne sub brevet mai mult și, prin urmare, ar aduce mai mult profit.

„Este trist, dar previzibil, că Big Pharma răspunde unei pandemii globale încercând să scoată pe piață doar acele medicamente prin care își maximizează profiturile”, a spus dr. Michael Abrams, un cercetător al grupului de cercetare în domeniul sănătății din cadrul Grupului Public Citizen și autorul principal al scrisorii.

„Ceea ce este alarmant este faptul că oamenii de știință federali și autoritățile de reglementare din administrația Trump par să fie partenerii Gilead în ceea ce privește deciziile pe care le iau, care sunt în contrast cu misiunea guvernului de a promova sănătatea publică în timpul acestei crize mondiale”, a mai punctat acesta.

Gilead este specializat în tratamente antivirale și a fost criticată în trecut pentru politicile sale de stabilire a prețurilor. Un tratament brevetat pentru hepatită C costă 1.000 de dolari per pastilă sau 84.000 de dolari per tratament în Statele Unite. Și medicamentul pentru prevenirea HIV, Truvada, care ar putea reduce semnificativ transmiterea, poate costa până la 20.000 de dolari pe an în SUA.

De ce nu vrea Gilead să înceapă studiul clinic

Dar nu toți sunt de acord cu privire la faptul că Gilead ia decizii bazate doar pe profit. Derek Lowe este un om de știință specializat în descoperirea a noi medicamente și autorul site-ului „In the Pipeline”, un blog în care sunt oferite informații despre dezvoltarea timpurie a medicamentelor. Derek Lowe a spus că Remdesivir ar putea fi util doar pentru o perioadă relativ scurtă de timp dacă se va dezvolta un vaccin de succes și că GS-441524 este cu ani în urmă față Remdesivir în ceea ce privește etapele de testare și brevetare.

„Anticorpii și vaccinurile monoclonale sunt, din punctul meu de vedere, dar nu numai, răspunsul la această pandemie”, a punctat specialistul.

Pe măsură ce acele tratamente devin disponibile, antivirale pe bază de molecule, cum ar fi Remdesivir și GS-441524, vor deveni mai puțin valoroase, mai explică acesta.

Remdesivir a fost disponibil foarte repede pentru uz uman deoarece Gilead voia să dezvolte medicamentul pentru a trata Ebola. Deși a eșuat ca tratament pentru virusul respectiv, Remdesivir a avut „un profil de dozare și de siguranță stabilit”, după cum au scris cercetătorii Institutelor Naționale de Sănătate.

Un purtător de cuvânt al Gilead a declarat că decizia de a dezvolta Remdesivir a fost luată pentru că s-a dovedit a fi „mai eficient” în anumite domenii cheie decât GS-441524 și, prin urmare, ar fi avut mai multe șanse să fie potențial tratament pentru COVID-19.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
S-a terminat pentru ILIESCU. S-a decis oficial azi, 26 aprilie. Breaking News
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cătălin Dobrescu ar fi vrut luni la rând să se împace cu Oana Radu: "După...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Test de cultură generală. Cum rămâne aprinsă torța Olimpică?