RISC de infecții NOSOCOMIALE în sala de ginecologie a Spitalului Universitar. Ce BACTERIE a fost descoperită în urma unui control

RISC de infecții NOSOCOMIALE în sala de ginecologie a Spitalului Universitar. Ce BACTERIE a fost descoperită în urma unui control
Publicat: 26/08/2018, 18:25
Actualizat: 19/11/2018, 12:58

Departamentul de Prevenire și Control Infecții Nosocomiale din cadrulSpitalului Universitar de Urgență București a recoltat recent o probă pozitivă la bacilul piocianic din sala de ginecologie, încăperea fiind închisă pentru decontaminare.

„Departamentul de Prevenire și Control Infecții Nosocomiale colectează în permanență probe din toate ariile terapeutice, conform normelor sanitare interne și internaționale. Mai mult, autoexigența ne impune să depășim aceste standarde. Proba pozitivă la bacilul piocianic a fost recoltată în dimineață zilei de 20 august dintr-un filtru de apă sterilă aflat în spălătorul de la sala de ginecologie. Toate filtrele din zonă, manipulate exclusiv de personalul medical mediu, nu au fost folosite deloc cu 5 zile înainte să se recolteze probele, respectiv între 15-19 august. Sala respectivă este utilizată pentru intervenții cronice, exclus cele din obstetrică. Așadar, orice posibilitate de propagare sau de infectare a vreunei persoane este nulă”, au declarat reprezentanții Spitalului Universitar de Urgență București, printr-un comunicat de presă.

Aceștia mai arată că bacteria respectivă se dezvoltă în apă stătută, iar nefolosirea instalațiilor implică asemenea riscuri.

„Tocmai de aceea se efectuează controale în permanență, iar o eventuală descoperire duce la măsuri severe de decontaminare până când probele vor ieși negative. Este motivul pentru care sala a fost deocamdată închisă. Întrucât în context au apărut precizări legate de controlul Ministerului Sănătății, menționăm că acesta s-a încheiat înainte de 14 august și a fost efectuat la cererea managementului SUUB. Se vor analiza cu certitudine și condițiile în care a apărut acest incident numai la unul dintre filtre, deși erau două, iar dacă se vor identifica neconformități sau abateri de la normele procedurale cu privire la manipularea acestora, toți cei implicați vor fi sancționați conform reglementărilor în vigoare”, a mai precizat sursa citată.

După ce medicii Spitalului Universitar vor avea rezultatele analizelor, ele vor fi prezentate în cadrul unei conferințe de presă.

Bacilul piocianic cunoscut îndeosebit sub denumirea dePseudomonas aeruginosa cauzează o serie de infecții periculoase.Nu cauzează infecții în cazul persoanelor sănătoase, iar dacă apar au o formă ușoară.Formele grave de infecție apar în rândul celor care sunt deja spitalizați(infecțiile pulmonare sunt cele mai periculoase), suferind de o altă afecțiune sau persoanele cu un sistem imunitar slăbit.

Bacilul piocianic reprezintă unul dintre patogenii des întâlniți în rândul infecțiilor intraspitalicești (nosocomiale) respectiv infecții ale sângelui, ale plămânilor, de tract urinar și ale rănilor chirurgicale, fiind transportat de personalul din spitale de la un pacient la altul fie prinmâini murdare, fie prin echipament medical contaminat(procedurile de igienă sunt extrem de importante în aceste locuri). Infecțiile pot să se dezvolte în orice parte a corpului, simptomele depind de partea corpului care este afectată, iar antibioticele sunt folosite drept tratament. Uneori pot avea consecințe fatale în cazul celor deja grav bolnavi în urma unor boli sau a unor tratamente de lungă durată.

Este unul dintre principalii responsabili de producerea infecțiilor nosocomiale (intraspitalicești), în special în unitățile de terapie intensivă (unde colonizează echipamentele pentru ventilație mecanică – se poate izola în apa din recipientele folosite în tehnica de respirație asistată – dar și pe cele destinate dializei).

În secțiile de neonatologie, se asociază cu creșterea morbidității și mortalității, în special la nou-nascuții prematur.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
28 de angajați Google, concediați după ce au protestat față de un acord încheiat cu...