Riscurile la care ne expunem atunci când pisăm sau spargem medicamentele

Riscurile la care ne expunem atunci când pisăm sau spargem medicamentele
Publicat: 14/10/2012, 16:23
Actualizat: 27/09/2018, 18:19

Pisarea sau spargerea pastilelor este o practică des întâlnită, care ne poate pune sănătatea în pericol, avertizează oamenii de știință francezi. Forma anumitor medicamente nu este un factor lipsit de importanță, iar pisarea acestora prin zdrobire mecanică este contraindicată, este concluzia unui studiu recent publicat în revista franceză „Revue de Médicine Interne”.

Specialiștii spun că acest obicei reduce eficiența medicamentelor. „Deși această practică este frecventă, consecințele ei au fost rar studiate”, afirmă profesorul Jean Doucet, expert în geriatrie la departamentul de medicină internă din cadrul Centre Hospitalier Universitaire (CHU), din orașul francez Rouen.

Specialistul precizează că ideea de a realiza un studiu pentru a vedea ce efecte negative are pisarea pastilelor i-a venit în urma numeroaselor tendinite contractate de personalul infirmier care trebuia să zdrobească medicamente. „În acest fel, am luat cunoștință de problemele mai vaste asociate acestei practici artizanale care nu răspundea niciunei recomandări medicale”, a punctat Jean Doucet.

Riscul ca organismul să fie intoxicat este destul de ridicat

Datele obținute de savanții francezi sunt confirmate și de specialiștii români. Prorectorul UMF București și Șeful de Catedră Farmacologie UMF București, prof. dr. Ion Fulga, a declarat pentru gândul că multe medicamente nu ar trebui să fie sparte ori zdrobite, deoarece riscul ca organismul să fie intoxicat este destul de ridicat.

„O parte dintre antibiotice și medicamente antiinflamatoare trebuie administrate fără să fie sparte sau zdrobite. Aceste medicamente acționează în organism pe baza unui principiu: substanța activă se eliberează încet, iar organismul o asimilează lent. Aceste medicamente au o acțiune pe termen lung. Atunci când le zdrobim riscă ca organismul să primească o doză mult prea mare într-un timp scurt. Astfel, apare risul intoxicațiilor”, a precizat prof. dr. Fulga.

Expertul completează că un spargerea sau zdrobirea medicamentelor poate să anuleze efectul acestora. „O parte dintre medicamente sunt distruse de sucul gastric înainte ca acestea să își facă efectul în organism. Pentru a preveni acest lucru, companiile farmaceutice care produc aceste tratamente au ‘îmbrăcat” pastilele într-o folie protectoare. Atunci când pastilele sunt sparte sucul gastric le ‘distruge””, afirmă prof. dr. Ion Fulga.

Un exemplu de acest tip de medicamente este aspirina pentru cardiaci, care previne apariția unui infarct miocardic. În cazul în care pacientul care urmează un tratament cu acest medicament sparge sau pisează pastila, riscul să se confrunte cu un infarct este destul de crescut.

Medicamente nu trebuie amestecate cu mâncare

Medicii din echipa lui Jean Doucet au realizat un studiu, în iunie 2009, pe bolnavi din 23 de unități de geriatrie din regiunea orașului Rouen. Cercetarea a evidențiat astfel faptul că un sfert dintre medicamentele prescrise erau pisate pentru a se obține o pudră care era mai apoi administrată pacienților. În 42% din cazuri, zdrobirea acelor medicamente era contraindicată.

„Este cu atât mai regretabil faptul că, în majoritatea cazurilor, am putea să le înlocuim cu medicamente care au forme mai ușor de înghițit sau cu medicamente pentru care zdrobirea nu este contraindicată. Dar, în lipsa unor recomandări oficiale, medicii care le prescriu nu sunt întotdeauna la curent cu aceste dificultăți”, a adăugat Jean Doucet.

Datele studiului mai arată că anumite tehnici nerecomandate în prepararea artizanală a acestor prafuri: toate medicamentele unui bolnav erau zdrobite împreună în 75% din cazuri și amestecate apoi cu ingrediente puțin adaptate scopului lor – adeseori cu compot (76% din cazuri) pentru a facilita administrarea.

„Aceste practici antrenează nu doar un risc de interacțiune între substanțele active din medicamente diferite, ci și o interacțiune a acestora cu ingredientele cu care sunt administrate pentru a facilitata ingerarea lor, din cauza pH-ului sau a temperaturii, care pot cauza reacții chimice indezirabile”, a spus profesorul francez.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Primele imagini cu Florin Piersic transportat la Institutul Matei Balș din Capitală, cu...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
Diagnosticat cu TUMORĂ pe creier! Actorul român, iubit de toată lumea, a fost operat de...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
Este complet ilegal în ROMÂNIA. Lege în vigoare pentru cei de la bloc. TE OBLIGĂ...
Zodia care își schimbă viața total. Răbdarea va fi răsplătită
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Astăzi se împlinesc 138 de ani de când lumea a făcut cunoștință cu băutura Coca-Cola