Prima pagină » Sănătate » Riscurile la care se expun femeile însărcinate care mănâncă alimente prăjite

Riscurile la care se expun femeile însărcinate care mănâncă alimente prăjite

Riscurile la care se expun femeile însărcinate care mănâncă alimente prăjite
Cartofii prăjiți și friptura ar trebui mâncate cu moderație de femeile însărcinate. Un studiu al cercetătorilor americani arată că gravidele care mănâncă zilnic prăjeli prezintă un risc crescut să se îmbolnăvească de diabet gestațional, boală care predispune la nașteri premature.

Femeile însărcinate ar trebui să renunțe la cartofi prăjiți și la alte tipuri de prăjeli pe toată perioada sarcinii. Recomandarea vine din partea cercetătorilor de la Universitatea Harvard, care au constatat că gravidele care obișnuiesc să mănânce astfel de preparate prezintă un risc crescut să se îmbolnăvească de diabet gestațional. Această boală, lăsată netratată, predispune la naștere prematură sau nașterea unui copil cu greutate corporala mare, notează site-ul Imaginea mea.

Oamenii de știință au ajuns la această concluzie după ce au realizat un studiu care a durat 10 ani și la care au participat peste 15.000 de femei gravide. Voluntarele au răspuns la o serie de întrebări cu privire la dieta lor și stilul de viață, inclusiv dacă au fumat în perioada sarcinii, cât de des au mâncat alimente prăjite, carne, fructe, legume și câte lichide au băut, in special apă, de la o zi la alta.

Concluzia arată că femeile însărcinate care mănâncă alimente prăjite de șapte ori pe săptămână prezintă un risc cu 88% mai mare să dezvolte diabet gestațional, spre deosebire de cele care obișnuiesc să mănânce cartofi prăjiți sau friptură cel puțin o dată pe săptămână.

Alimentele prăjite luate de 4-6 ori pe săptămână cresc riscul de diabet cu 16%. De asemenea, boala poate să apară la femeile gravide trecute de vârsta de 25 de ani, care au probleme cu greutatea sau care au un istoric familial de diabet zaharat.

Cercetătorii spun că alimentele prăjite generează producerea de substanțe chimice care pot dăuna capacității organismului de a controla nivelul de zahăr din sânge. Mai mult, în timpul gătitului, distribuția acizilor grași trans pot perturba acțiunea insulinei.

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Un șofer din București a lovit un copac și două ambulanțe SMURD
Digi24
Vladimir Putin „a otrăvit” mințile rușilor. Mihail Kasianov, despre ultima întâlnire cu liderul de la Kremlin: „Te voi distruge oricum”
Cancan.ro
FBI intră pe fir în cazul lui Emil Gânj! Descoperiri ULUITOARE în telefonul criminalului din Mureș
Prosport.ro
Mădălina Ghenea i-a înnebunit pe arabi. Cum și-a făcut apariția în Qatar
Adevarul
Povestea celui mai bogat sat din Ucraina, aflat la graniţa cu România. Paradoxul castelelor din Nyzhnia Apșa
Mediafax
AEP: Peste 2.2 milioane de alegători înscriși pentru alegerile locale parțiale de duminică
Click
Roxana Călin, doctoriţa care a îngrozit România în anii ’90. Și-a ucis şi tranşat rivala în dragoste
Digi24
Rachete spațiale, aur ilegal și o misiune imposibilă a Legiunii Străine: De ce nu poate Europa să își apere frontiera din Amazon
Cancan.ro
Ultimele imagini cu Rodica Stănescu înainte să moară! Se transformare radical de dragul iubitului. Intervenții estetice și...
Ce se întâmplă doctore
Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie 2026? Ministrul Muncii a clarificat situația
Ciao.ro
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Promotor.ro
Tesla Model 3 Standard, disponibilă și în România. E cea mai ieftină Tesla și poate fi luată în rate
Descopera.ro
Un EXPERT spune că modelele lingvistice mari nu vor fi niciodată cu adevărat INTELIGENTE
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ nedumerit: - Iubita mea s-a întins pe canapea, şi-a dat fusta jos, şi-a smuls...
Descopera.ro
Un fost director Microsoft, impresionat de transformarea României din ultimii ani