România are deja trei cazuri de infectare cu variola maimuței. Masca este obligatorie pentru persoanele bolnave. Lista completă a regulilor INSP

România are deja trei cazuri de infectare cu variola maimuței. Masca este obligatorie pentru persoanele bolnave. Lista completă a regulilor INSP
Sursa foto - caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 15/06/2022, 12:48

România are deja trei cazuri de infectare cu variola maimuței. Persoanele diagnosticate cu această boală sunt izolate în spital sau la domiciliu până la căderea ultimei cruste, pot ieși din casă cu mască de protecție pe față și haine care să le acopere leziunile și le sunt interzise raporturile sexuale. Acestea sunt regulile anunțate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

În cazul unei forme ușoare a bolii, persoana infectată se izolează acasă, sub supravegherea medicului de familie, până la căderea ultimei cruste și înlocuirea acesteia cu un strat nou de piele sănătoasă.

Pentru formele medii sau severe ale bolii, izolarea se face în spital, într-o primă fază, până la ameliorarea simptomelor, dar se continuă acasă, sub supravegherea medicului de familie, monitorizat zilnic de către acesta.

Sursa foto: Shutterstock

Fără contact sexual timp de 21 de zile

Contacţii apropiaţi identificaţi vor fi monitorizaţi timp de 21 de zile după ultima expunere, pentru febră şi celelalte simptome caracteristice bolii.

Contacţii la care apar simptome pe durata perioadei de supraveghere epidemiologică vor fi izolaţi în spitalele de boli infecţioase şi li se vor preleva probe biologice pentru stabilirea diagnosticului.

Contactul cu simptome clinice va fi raportat imediat de către medicul de familie la DSP. Şi în cazul contacţilor este valabilă regula de a practica abstinenţa sexuală pentru o perioadă de cel puţin 21 de zile de la data ultimului contact cu cazul confirmat sau până când infecţia este exclusă.

În această perioadă, contacţii apropiaţi trebuie să evite contactul fizic apropiat cu copiii mici, femeile însărcinate, vârstnici şi persoanele imuno-deprimate.

Sursă Foto: Pixabay

Câte un caz pe zi, raportat în România

Un nou caz de variola maimuței a fost diagnosticat în România, în cursul zilei de miercuri. Este al treilea caz înregistrat în țara noastră.

„Este vorba de un bărbat de 31 de ani care s-a prezentat ieri (marți – n.r.) la un spital din București”, transmite Ministerul Sănătății.

Potrivit sursei citate, simptomele au apărut pe data de 10 iunie.

„Starea generală a pacientului este bună. Acesta a rămas internat”, se menționează în finalul comunicatului.

Primul caz de variola maimuței a fost diagnosticat luni în România la un bărbat în vârstă de 26 de ani din București. Medicii au aflat că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe țări din Europa unde există numeroase cazuri de infecție cu variola maimuței.

Cel de-al doilea caz a fost înregistrat marți. Este vorba despre un bărbat de 32 de ani.

Acesta s-a prezentat la o clinică medicală din București săptămâna trecută, iar investigațiile de laborator au confirmat marți că pacientul este infectat cu variola maimuței.

Starea bărbatului este bună și acesta va rămâne în izolare.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase