România, fruntașă în Europa la numărul cazurilor de hepatita C. Până în 2030, vor fi DE DOUĂ ORI MAI MULȚI români cu ciroză sau cancer hepatic. Ce fac autoritățile

România, fruntașă în Europa la numărul cazurilor de hepatita C. Până în 2030, vor fi  DE DOUĂ ORI MAI MULȚI români cu ciroză sau cancer hepatic. Ce fac autoritățile
România ocupă un loc fruntaș în Europa la capitolul hepatitei C

România ocupă un loc fruntaș în Europa la capitolul hepatitei C. Statisticile arată că țara noastră se află pe locul cinci pe continent, din punct de vedere al numărului estimat de persoane cu hepatita C.

Ultimele date arată că, în România, numărul pacienților care suferă de infecție virală C (VHC) este de aproximativ 650.000. Această cifră oficială include și numărul persoanelor care nu au fost diagnosticate și trăiesc cu virusul, punându-și în pericol atât propria viață, cât și pe cea a celor din jur, avertizează medicii.

Statisticile arată că Italia ocupă primul loc în topul țărilor din Europa la incidența cazurilor de hepatita C, cu peste 3 milioane de persoane, urmată de Turcia, cu peste 1 milion de persoane diagnosticate cu această boală, Spania, unde sunt aproximativ 900.000 de cazuri, și Franța cu aproximativ 800.000 de persoane diagnosticate cu hepatita C.

„Avem șanse foarte mari de vindecare, de peste 80%”

Studiile arată că, până în anul 2030, numărul de cazuri de ciroză hepatică și cancer hepatic din România se va dubla.

Pentru a preveni concretizarea acestui scenariu și a scădea incidența acestei boli, Asociația Națională pentru Protecția Pacienților, sub egida Comisiei de Sănătate din cadrul Camerei Deputaților, în parteneriat cu Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, a organizat miercuri, au decis să inițieze un plan de acțiune pentru soluționarea problemei hepatitei C în România.

Planul de acțiune vizează începerea unui program național de diagnosticare, genotipare și tratare, precum și facilitarea accesului pacienților la terapia de ultimă generație, vitală pentru majoritatea bolnavilor cu hepatita C din România, în special pentru acei bolnavi care nu au răspuns la tratamentul standard și care nu au nicio alternativă de tratament în acest moment.

„La hepatita C, avem șanse foarte mari de vindecare, de peste 80%, aici incluzând și faptul că pacienții nu mai transmit virusul mai departe. În 2001, eu am făcut un plan pentru HIV și m-am ținut de el indiferent ce culoare politică a trecut prin Minister. Am spus că singura culoare a sănătății este culoarea albă și am mers mai departe și am implementat planul de tratament. Asta trebuie să facem și pentru hepatita C, fără nicio întârziere, pentru că putem salva multe vieți”, a declarat prof. dr. Adrian Streinu Cercel, președinte al Comisiei de Boli Infecțioase din Ministerul Sănătății.

Anual, 3 – 4 milioane de noi cazuri de hepatită C în întreaga lume

Cu cea mai mare rată a mortalității din Europa cauzată de ciroza hepatică, respectiv peste 40 de decese la 100.000 locuitori, România nu dispune în momentul de față de un program de screening la nivel național care să ajute la diagnosticarea persoanelor infectate cu VHC și la începerea tratamentului într-un timp cât mai scurt, avertizează experții. Un astfel de program de depistare precoce va duce la rezultate terapeutice cât mai bune și, în timp, la reducerea costurilor suportate de stat pentru fiecare pacient în parte, sunt de părere specialiștii.

O a doua problemă cu care România se confruntă este procentul mic de pacienți diagnosticați cu VHC care ajung să fie tratați cu terapia standard: din peste 650.000 de persoane infectate, în România sunt tratați aproximativ 42.000 de oameni – adică mai puțin de 10%. Jumătate din persoanele care se încadrează în acest procent și sunt tratate cu terapia standard fie nu răspund la tratament, fie răspund, însă, după o vreme, boala recidivează. În prezent, pentru aceste persoane nu există nicio opțiune terapeutică în România, susțin specialiștii.

La nivel mondial sunt aprobate și puse la dispoziția pacienților și a medicilor noi terapii în tratamentul hepatitei C. Aceste noi terapii aduc avantaje uriașe pacienților, iar pentru unii dintre ei reprezintă ultima lor șansă de vindecare, respectiv cresc de aproximativ 2 ori șansele de vindecare la pacienții care nu au fost tratați cu niciun fel de terapie și de 3 ori la pacienții care au fost tratați anterior, dar nu au răspuns la terapia standard.

„Hepatita C este cunoscută ca ‘ucigașul tăcut’ din cauza lipsei simptomelor până în etapele avansate ale bolii. Ca atare, această boală reprezintă o problemă serioasă de sănătate publică în țări unde prevalența este ridicată, precum România și Scoția”, a precizat Stephen Barclay, medic gastroenterolog și hepatolog la National Health Service din Glasgow, Scoția.

La nivel mondial, Virusul Hepatitei C (VHC) reprezintă cauza a peste 75% din totalul bolilor de ficat, iar în fiecare an sunt descoperite alte 3 – 4 milioane de cazuri de Hepatită C în întreaga lume.

Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
FOTO. Alina Eremia, imagini fără perdea în costum de baie! Cum s-a pozat pe o...
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Fosta soție a lui Mădălin Ionescu face senzație pe internet. Fotografiile care șochează
Mama lui Gigi Becali s-a infectat cu coronavirus! Ce a făcut patronul lui FCSB, după...
Ultimul sondaj înainte de alegeri! Cum stau Nicușor Dan și Gabriela Firea. Asta e diferența!
Ţară care anunţă oficial că se confruntă cu al treilea val al pandemiei de coronavirus:...
Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Supriză de PROPORȚII după ce a fost reconstruită fața unui CĂLUGĂR medieval. „Seamănă mult prea...
EXCLUSIV: Ce i se întâmplă acum primarului PNL, după ce și-a filmat fiica dezbrăcată, în...
Divorțul anului în showbiz! După 3 ani au pus punct
Ce simtome are bruceloza, noua epidemie izbucnită în China. Bacteria a scăpat dintr-un laborator
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide