Românii pot deconta parțial tratamentele făcute în străinătate. Cum ar putea acoperi o asigurare privată de sănătate diferența

Românii pot deconta parțial tratamentele făcute în străinătate. Cum ar putea acoperi o asigurare privată de sănătate diferența
Publicat: 11/11/2013, 17:09
Actualizat: 01/02/2019, 18:03

Românii se pot trata în străinătate, iar tratamentul poate fi decontat de stat. Parțial, însă, afirmă președinetele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Cristian Bușoi, care precizează că serviciile medicale acordate românilor în spitalele din țările membre Uniunii Europene vor fi suportate de stat la tarifele din țară. „O condiție esențială pentru ca rambursarea să se poată face este ca tratamentele făcute în străinătate să fie incluse în pachetul de servicii medicale de bază din România”, spune Bușoi.

Pentru a-și recupera o parte din banii dați la tratament în străinătate, românii trebuie să achite costurile acestuia și să ceară factură. Mai apoi, prin CNAS, își vor putea recupera o parte din bani.

Românii pot deconta parțial tratamentele făcute în străinătate de la sfârșitul lunii octombrie, atunci când a intrat în vigoare Directiva Europeană 2011/24, care permite asiguraților europeni să se trateze în orice țară UE. „În calitate de deputat în Parlamentul European în perioada 2007-2012, am contribuit la îmbunătățirea textului directivei privind asistența medicală transfrontalieră și am susținut adoptarea acestui act legislativ, aceasta asigurând cadrul legal pentru a fi garantate drepturile cetățenilor europeni de a beneficia de servicii medicale în toate țările Uniunii Europene”, a menționat Bușoi.

Directiva le permite românilor să se trateze inclusiv la spitalele private din străinătate

Șeful de la Casă consideră că aplicarea acestei directive reprezintă un mare avantaj pentru românii care vor să se trateze în străinătate. „Marele avantaj este că nu va mai fi nevoie de autorizare prealabilă decât pentru tratamentele scumpe sau care implică o spitalizare pe timp mai îndelungat. Prin urmare, toate tratamentele medicale care se vor face în străinătate se vor putea face fără a fi nevoie de aprobarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate sau a Ministerului Sănătății”, a spus Bușoi.

Odată cu intrarea în vigoare a acestei directive românii pot beneficia de tratament în străinătate în orice spital vor, indiferent dacă e de stat sau privat. „Se va aplica aceeași regulă ca și la noi în țară în privința spitalelor private. Adică, vor fi decontate, tot la prețul de România, doar dacă serviciile medicale sunt decontate parțial sau total de către statul respectiv”, a punctat președintele CNAS.

Cine va putea beneficia de pe urma acestei directive

Directiva se adresează tuturor românilor. În practică însă nu toți vor putea beneficia de pe urma ei, ci doar cei care au venituri peste medie. „Această directivă nu are nimic în comun cu formularul E112, în cazul căruia toate costurile sunt acoperite de către stat și de care pot beneficia doar românii care suferă de afecțiuni care nu pot fi tratate la noi în țară”, a explicat Cristian Bușoi.

Costurile ridicate reprezintă motivul pentru care românii nu se vor înghesui să se trateze în străinătate. Concret, să luăm exemplul unui român care decide să se opereze de glaucom (nr. afecțiune oculară) la Spitalul General din Viena. În această unitate sanitară costul intervenției se ridică la peste 1.600 de euro. În România operația costă un pic peste 800 de euro. Astfel, statul îi va deconta doar cei 800 de euro, pentru că la atât este estimată intervenția la noi în țară.

„Consider că această directivă nu este discriminatorie. Într-adevăr, există spitale în Europa unde costurile serviciilor medicale sunt destul de ridicate, dar prețurile țărilor din jurul României sunt asemănătoare cu cele practicate la noi în țară”, a precizat Bușoi.

Cum ar putea acoperi o asigurare privată de sănătate diferența

Asigurarea privată de sănătate ar putea reprezenta o variantă pentru românii care doresc să se trateze în străinătate, dar care nu au banii necesari. „Clienții noștri au acces la asigurări de sănătate care le oferă o indemnizație pentru a acoperi tratamentul la orice clinica medicală, fie că aceasta este din țară sau din afara țării. Astfel clientul are libertatea de a selecta instituția medicală specializată pentru afecțiunea sa, iar suma asigurată va fi un mijloc financiar de a achita integral sau parțial costul tratamentului”, afirmă Theodor Alexandrescu, președinte Metropolitan Life.

În prezent, asigurările private de sănătate nu sunt atât de populare printre români. Explicațiile sunt mai multe: lipsa culturii, a educației în acest domeniu și costurile relativ mari. În viitor, acest tip de asigurări vor fi accesibile publicului larg, deoarece de la anul va intra în vigoare un nou pachet de bază de servicii medicale, iar tratamentele care nu se vor regăsi în acest pachet vor putea fi acoperite printr-o asigurare privată de sănătate. Dacă în prezent sub 1% dintre conaționali și-au permis o astfel de poliță, în viitor numărul românilor care vor avea o asigurare privată va crește, deoarece prețul lor va fi unul accesibil populației, odată cu posibilitatea asiguratorilor de a face dispersia riscului către o masă extinsă a populației.

Acest material face parte din campania Sănătatea-i cel mai bun prieten susținută de Metropolitan Life.

Urmărește campania și pe Facebook

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Toți românii au INTERZIS. Legea peste care nu poate trece NIMENI. Se dau amenzi de...
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția