Salvarea București lansează un chat de asistență non-stop și un proiect de alertare a voluntarilor

Salvarea București lansează un chat de asistență non-stop și un proiect de alertare a voluntarilor
Publicat: 30/04/2013, 21:19
Actualizat: 21/05/2015, 14:48

Societatea de Salvare, împreună cu Serviciul de Ambulanță București-Ilfov (SABI), lansează în luna mai un chat de asistență medicală online, care va fi disponibil non-stop, și un proiect prin care voluntarii vor fi alertați pentru susținerea intervențiilor la urgențe din locuri publice.

Chat-ul medical, lansat la 107 ani de când Serviciul Public de Ambulanță este în sprijinul bucureștenilor, va fi asigurat permanent de câte un medic, a precizat, pentru MEDIAFAX, președintele Societății de Salvare, dr. Cristian Grasu, care este și director medical al SABI.

„Un medic va asigura asistența medicală online non stop, 24 de ore din 24 si 365 de zile pe an. Accesând www.assb.ro, site-ul Societății de Salvare, secțiunea de Chat Medical, veți intra în contact cu unul dintre medicii de gardă, implicat în acest proiect. În afară de beneficiile directe ale acestui serviciu, în timp se estimează o scădere semnificativă a cazurilor de urgență, o mai bună comunicare a simptomelor la efectuarea apelului 112, precum și folosirea eficientă a resurselor limitate de care dispune, momentan, Serviciul de Ambulanță”, a spus dr. Grasu.

Cu prilejul aceleiași aniversări, va fi lansată inițiativa „Există un erou în fiecare din voi”, prin care se dorește alarmarea voluntarilor Ambulanței astfel încât aceștia să poată sprijini intervențiile la urgențele din locuri publice.

„Activitatea Serviciilor Medicale de Urgență în prespital este o permanentă lupta impotriva cronometrului. Ajungerea echipajului la persoana aflată în pericol într-un timp cât mai scurt este condiția necesară și obligatorie pentru a putea spera la succesul intervenției. Din păcate, întotdeauna există un dezechilibru între numărul solicitărilor și cel al resurselor disponibile, în defavoarea resurselor. Cum restrângerile financiare ne impiedică să rezolvăm această problemă prin angajări de personal suplimentar, am găsit alte mijloace de echilibrare a balanței”, arată Cristian Grasu.

Societatea de Salvare București (SSB) este o organizație neguvernamentală non-profit, a cărei istorie începe în 1906, anul înființării primei stații de Salvare din România. Creată pe principiul voluntariatului, SSB își reia activitatea in domeniu începând cu 2010, după o perioadă de 52 de ani de stagnare impusă de regimul comunist.

„Credincioși devizei «Totdeauna și tuturor gata pentru ajutor» – stabilită de întemeietorul Salvării, profesorul Nicolae Minovici -, am încercat să venim în ajutorul Serviciului de Ambulanță București Ilfov cu un sistem care să suplimenteze personalul existent, fără cheltuieli de salarii. De aici s-a născut ideea unui sistem de alarmare a voluntarilor SSB, pentru susținerea urgențelor aflate în locuri publice. Voluntarii SSB sunt instruiți în tehnicile de prim ajutor și sunt primii care ajung într-un interval de maximum patru minute la locul accidentului, astfel încât persoana în pericol să poată primi suport vital înainte de instalarea unor leziuni ireversibile. În acest sens, toți voluntarii participanți au obligația de a declara domicilii în funcție de care sunt selectați pentru intervenții pe baza distanței până la locul accidentului. Mai precis, sunt aleși cei aflați la o distanță maximă de 1.000 de metri de accident. Selecția voluntarilor este realizată automat, cu ajutorul unei aplicatii specifice. Ei vor fi alertati prin e-mail sau SMS”, a explicat medicul Cristian Grasu.

Intervenția voluntarilor nu întrerupe desfășurarea obișnuită a activității SABI, acesta trimițând un echipaj de urgență conform protocoalelor în vigoare. În prezent, numărul voluntarilor activi depășește 800, iar în trei ani va ajunge la 10.000, în acest proiect.

SSB și SABI au în vedere și alte proiecte pentru îmbunătățirea asistenței medicale de urgență în pre-spital, cu sprijinul propriilor angajați și al voluntarilor.

„Ne dorim mult să îmbunătățim timpul de sosire la caz să perfectionăm continuu personalul medical din sistemul de urgență și să dotăm mașinile de intervenție cu echipamente performante. Resursele, însă, sunt insuficiente într-o perioadă financiară dificilă. Dar nu putem sta cu mânile în sân, în așteptarea unor minuni. De aceea, Societatea de Salvare București și SABI vor lansa în mai proiectele „Există un erou în fiecare din voi” și „Chat-ul medical” , De asemenea, Societatea de Salvare București este partener, împreuna cu nepotul celui care a pus bazele SSB în 1906, Ștefan Minovici, la a 14-a ediție a Zilei României pe Broadway, iar în iulie va organiza Zilele Porților Deschise. De asemenea, până în 25 mai, lansăm campania de redirecționare către SSB a 2% din impozitul pe venit corespunzător anului fiscal 2012″, a precizat dr. Cristian Grasu.

Campania de redirecționare a 2% din impozitul pe venit, o premieră pentru Salvare, este sprijinită de opt vedete, care s-au unit pentru a o promova. Este vorba despre Andrei Ștefănescu și Kamara Ghedi (Alb Negru), Răzvan Ștef (participant Vocea României 2012), Florin Grigore (Etno), Alex Porro ( Benetone Band), Ionuț Andras (Ro-mania), Florin Iordache (ex-Krypton, Avenue) și Alin Văduva (finalist X Factor 2011), care, întrebați ce i-a făcut să se alăture acestei cauze, au avut, fiecare în parte, o poveste personală, legată de probleme de sănătate de orice fel.

„Întotdeauna am socotit că este util să întinzi o mână de ajutor în mod dezinteresat”, au spus ei.

Proiectele derulate de SSB și SABI au fost prezentate marți, în cadrul unui eveniment desfășurat la Complexul pentru Activități Recreative și Educație „Sf. Pantelimon”.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Doliu imens în PSD. A murit în prag de Înviere. Tragedia a lovit chiar azi
Prințul Harry, un nou gest sfidător. Ce scuză bizară a oferit după
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern