Serviciul de Ambulanță ar trebui să sune la „Salvare”. Mai mult de jumătate din mașinile în care sunt transportați pacienții, bune de dus la fier vechi

Mai mult de jumătate din mașinile utilizate de Serviciul de Ambulanță ar trebui duse la fier vechi, pentru că pun în pericol chiar viețile pe care ar trebui să le salveze.

„Uitați, toate sunt sudate, le-am făcut și noi cum am putut, așa ne-am descurcat. Sunt vechi, sunt deteriorate. Ușile sunt sudate”, a declarat Constantin Șpaiuc, șofer pe o ambulanță de la Institutul de Psihiatrie Socola din Iași. Ambulanța Dacia din 2005 are 350.000 de km la bord și este plină de rugină, scrie Digi24. Mai mult, ușa este prinsă cu o sfoară și targa din mașină a fost sudată.

Într-o situație și mai precară se află Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, care nu mai dispune de nicio ambulanță. Ultima mașină a fost „pensionată” cu 800.000 km la bord. De asemenea, Serviciul Județean de Ambulanță din Iași ar avea nevoie de 40 de salvări, pentru că din cele 67 de mașini din dotare, foarte multe sunt rable. În 2014, Ministerul Sănătății a repartizat aici doar două ambulanțe noi.

foto: captură Digi24.ro

În Timiș, Ambulanța deține 75 de salvări, din care 51 sunt pentru intervențiile de urgență, iar cheltuielile cu reparațiile se ridică la 80.000 lei, în fiecare lună. În Caraș-Severin, 39 din ambulanțe sunt mai vechi de șase ani, iar în Hunedoara, 25 au aceeași vechime.

La rândul său, Serviciul de Ambulanță Constanța ar avea nevoie de câteva mașini noi, deoarece unele din cele 81 de ambulanțe ale sale sunt uzate și necesită costuri ridicate de întreținere. Doar nouă ambulanțe sunt cumpărate recent, în 2013 și 2014, prin Ministerul Sănătății și prin Consiliul Județean.

foto: captură Digi24.ro

Inchide