Societatea Națională de Medicina Familiei: Trebuie acordat tuturor medicilor accesul la fonduri

Redactor:
Roxana Din
Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) transmite, după ce Guvernul a anunțat lansarea unui program de finanțare a cabinetelor medicale sub formă de granturi pentru cabinetele de medicina de familie din rural, că trebuie acordat tuturor medicilor accesul la fonduri.

„Medicii de familie salută inițiativa Guvernului privind lansarea unui program de finanțare a cabinetelor medicale sub formă de granturi de până la maxim 200.000 euro pentru cabinetele de medicina de familie din rural. În același timp, însă, ei au îndoieli cu privire la posibilitățile practice de implementare a măsurii în termenul și condițiile prezentate, temându-se că Programul „O comună – o ambulanță” lansat săptămâna trecută este doar o declarație politică efemeră inaplicabilă deocamdată. În numele medicilor din rețeaua de asistență medicală primară, Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) își arată disponibilitatea de a realiza împreună cu funcționarii guvernamentali o variantă de finanțare echitabilă și aplicabilă pentru investiții la nivelul cabinetelor de medicină de familie din întreaga țară”, transmite Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF), într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Membrii Societății spun că trebuie acordat tuturor medicilor accesul la fonduri, nu doar celor din mediul rural, în strânsă legătură cu prioritățile de investiții specifice fiecărui cabinet de medicina de familie.

„Medicina primară este ramura care se adresează întregii populații și reprezintă astfel un sector de siguranță națională. În aceste condiții, considerăm că ar trebui găsit cadrul legal ca astfel de scheme de finanțare să fie posibile cât mai repede, pentru a nu se pierde fondurile disponibile dedicate medicinei de familie”, a declarat Dina Mergeani, președinte SNMF.

Medicii de familie așteaptă o reacție concretă din partea autorilor Programului „O comună – o ambulanță” pentru a demonstra că propunerile lor sunt planuri concrete și nu doar promisiuni electorale.

„Am avut, în ultimul an, experiențe de colaborare deschisă și eficientă cu autoritățile statului dar și situații în care am fost parteneri de discuții doar cât am fost prezenți în auditoriu. De exemplu, mai așteptăm și acum de la ministrul Finanțelor Publice, dl. Eugen Teodorovici, să stabilească întalnirea la discuții cu privire la lista cu cele 10 măsuri favorabile pentru medicina de familie, conform promisiunii făcute public în cadrul Conferinței Medicilor de Familie din București în martie 2019 „, a declarat Dina Mergeani, președinte SNMF.

 

Inchide