Spitalele CFR pleacă din Ministerul Transporturilor. Sindicaliștii amenință cu „Piața Universității 2”

Publicat: 16/01/2013, 13:58

La un an de la protestele din Piața Universității, provocate de scandalul Raed Arafat, Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR amenință că are în vedere orice măsură pentru a se bate cu ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, în chestiunea trecerii rețelei de spitale CFR în subordinea Ministerului Sănătății și, de aici, a autorităților locale. O nouă „Piață a Universității” sau o acțiune în instanță sunt luate în calcul de sindicaliști, a declarat vineri pentru gândul lidera Uniunii, Denisa Popovici, înainte de a avea o întâlnire informală cu un reprezentant al unor sindicate de sănătate din afara granițelor, pe care urma să îl pună la curent cu situația din România.

„Revolta și îngrijorarea” Uniunii Sindicatelor vine nu atât din planul ministrului Fenechiu de a scoata spitalele și casa de sănătate a MT din structurile ministerului, cât din graba în care se face acest demers și lipsa consultărilor cu sindicatele. De partea cealaltă, Relu Fenechiu ne-a spus, notând ironic că am identificat un „conflict”, că nu este omul care să amâne ceva ce poate face acum.

Anunțul, înainte de Revelion

Ministrul liberal a lansat public subiectul trecerii spitalelor CF la Ministerul Sănătății la finele lui 2012.

„Nu a putut nimeni să-mi explice de ce Ministerul are nevoie de o Casă de Sănătate”, spunea Fenechiu la acea vreme, adugând că a vorbit deja cu premierul Victor Ponta, care, la rândul lui, a fost de acord cu transferarea „în cel mai scurt timp” a Casei de Sănătate din MT la Casa Națională de Sănătate. De asemenea, 13 dintre cele 15 spitale CFR ar ajunge la Ministerul Sănătății, la consiliile județene ori la primării. Excepție de la această relocare ar urma să facă cele două spitale CF din Capitală, care au în derulare programe din fonduri europene. „Nu sunt convins că voi gasi modalitatea de a le transfera cu tot cu aceste proiecte. Dacă vom fi puși în situația de a risca pierderea proiectelor, evident ca le vom păstra la Minister până când se finalizează proiectele”, a declarat ministrul, la sfârșitul lunii decembrie.

Supărată de grabă, Denisa Popovici, lidera Uniunii Sindicatelor, s-a dus, în 3 ianuarie, la Ministerul Transporturilor, pentru a-i înmâna un memoriu lui Fenechiu (VEZI AICI DOCUMENTUL), ocazie cu care ministrul i-a dat lui Popovici o săptămână la dispoziție pentru a veni cu un proiect de eficientizare a rețelei de spitale CF, proiect care să fie realizat într-o comisie a Ministerului. În acest timp, a fost înțelegerea, MT va ține în stand-by transferul de spitale, ne-a povestit Denisa Popovici.

Întrecerea proiectelor

„Comisia nu m-a chemat niciodată. Pe urmă, am aflat că Ministerul a depus proiectul ordonanței de urgență. Așa că m-am supărat și am făcut eu singură proiectul de rentabilizare și l-am depus la MT (de fapt, un rezumat –VEZI AICI SCRISOAREA ÎNSOȚITOARE, n.red.) înainte de expirarea termenului de o săptămână”, a povestit pentru gândul Popovici, care acuză „marea și suspecta” grabă a Ministerului Transportului în această problemă.

Confruntat cu această acuză, ministrul Relu Fenechiu a arătat că nu are niciun motiv pentru a nu acționa de urgență și a face „ceva ce trebuia făcut în urmă cu 20 de ani”. „Mie nu îmi place să amân nimic. Eu am făcut un studiu și am luat această decizie”, a declarat Fenechiu pentru gândul.

Fenechiu a confirmat că proiectul ordonanței este depus, cu toate că joi avea stabilită o altă întâlnire la Minister cu Denisa Popovici, întâlnire care nu a mai avut loc. Proiectul a fost convenit cu Ministerul Sănătății și ar putea strânge, până peste două săptămâni, toate avizele necesare, ne-a explicat membrul Executivului.

„Eu nu zic că nu sunt de acord cu o astfel de trecere a spitalelor la Ministerul Sănătății. Dar, când ai în mână viața a 3.500 de angajați și o rețea cu tradiție, bine organizată, a societății românești, se fac studii de impact, de fezabilitate, consultări”, vine, de cealaltă parte a problemei, argumentul liderei de sindicat, care se declară dispusă să facă oricâtă „gălăgie” pe acest subiect.

„Am în vedere orice. Și proteste, și să-l dau în judecată (pe ministrul Fenechiu, n.red.). Astăzi (vineri, n.red.), am o întâlnire informală cu o persoană, reprezentant al unor sindicate din străinătate. Eu vreau să informez peste tot, pe unde pot, despre ce se întâmplă”, a continuat Denisa Popovici, aducând în discuție și evenimentele din Piața Universității din 2012.

Sindicaliștii, despre spitale: „Vor ajunge afaceri pentru >”

Cu bugete de austeritate și îndemnul de disciplină bugetară de la București, nici autoritățile locale nu s-au arătat încântate să primească spitalele CFR de la Ministerul Sănătății, ceea ce se va întâmpla în mod cert, dat fiind că ministerul lui Nicolăescu nu păstrează în subordine decât spitalele universitare și unitățile de cercetare.

„Dacă se face transferul de la MT la MS și, de aici, la autoritățile locale, autoritățile locale vor spune că nu au bani, așa că le vor trimite în privat și vor ajunge afaceri pentru >”, se plânge Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR. Mai mult, aceasta acuză că, în proiectul OUG depus de Fenechiu în acord cu Nicolăescu, există un articol, numărul 6, care înființează Autoritatea Națională de Siguranță a Circulației și Navigației, cu finanțare extrabugetară, prin comasarea Direcției Medicale din cadrul MT și a Direcției Medicale din Autoritatea Aeronautică Civilă Românească. În prezent, siguranța circulației ține de spitalele CFR și este o importantă sursă de venit pentru ele, susțin sindicaliștii.

De cealaltă parte, Fenechiu dă asigurări că, ori la MT, ori la MS, nu se va schimba nimic pentru angajații din rețeaua spitalicească a CFR și își reiterează argumentul din decembrie: „Ministerul Sănătății nu are calitatea de a gestiona sănătatea în România”.

În prezent, rețeaua de spitale CF cuprinde 13 unități, două în București, și câte una în următoarele orașe: Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Oradea, Brașov, Sibiu, Ploiești, Constanța, Galați, Pașcani, Craiova, Simeria și Drobeta-Turnu Severin.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”